Kanceri është një klasë sëmundjesh në të cilën qelizat anormale shumohen dhe ndahen në mënyrë të pakontrolluar në trup. Këto qeliza formojnë rritje malinje të quajtura tumore. Kur njerëzit flasin për kancerin e fytit, ata shpesh nënkuptojnë kancerin e:

 • grykës
 • gjëndren tiroide

Mjekët zakonisht nuk e përdorin termin kancer i fytit. Në vend të kësaj, ato i referohen kanceri I kokës dhe qafës.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë kancerin që prek kutinë e zërit (laringun), kordat vokale dhe pjesë të tjera të fytit, si bajamet dhe faringun.

Llojet

Plani i trajtimit dhe perspektiva për kancerin e fytit do të varet nga lloji. Një biopsi do të tregojë se çfarë lloji të qelizave kancerogjene është i pranishëm.

Kanceri i fytit me i zakonshem  është karcinoma e qelizave skuamoze, e cila prek qelizat e sheshta që rreshtojnë fytin.

Dy kategori kryesore të kancerit të fytit janë:

Kanceri i faringut

Ky kancer zhvillohet në faring, tubin e zbrazët që shkon nga pas hundës deri në majë të gypit tuaj. Kanceret e faringut që zhvillohen në qafë dhe fyt përfshijnë:

 • Kanceri i nazofaringit (pjesa e sipërme e fytit)
 • kanceri i orofaringut (pjesa e mesme e fytit)
 • kanceri i hipofaringut (pjesa e poshtme e fytit)

Kanceri i laringut

Ky kancer formohet në laring, që është kutia juaj e zërit. Kanceri mund të zhvillohet në:

 • supraglotis (pjesë e laringut mbi kordat vokale)
 • glottis (pjesë e laringut rreth kordave vokale)
 • subglotis (pjesë e laringut poshtë kordave vokale
 • hipolaringu (poshtë laringut)

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e zakonshme nga kanceri i fytit përfshijnë:

 • ndryshim në zërin tuaj
 • probleme me gëlltitjen (disfagia)
 • humbje peshe
 • dhimbje të fytit
 • një nevojë e vazhdueshme për të pastruar fytin tuaj
 • kollë e vazhdueshme , ndoshta me gjak
 • nyjet limfatike të fryra në qafë
 • fishkëllimë
 • dhimbje veshi

Shkaqet

Faktorët e rrezikut për kancerin e fytit do të varen nga lloji, por këtu janë disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit orofaringeal dhe laringut:

 • pirja e duhanit
 • konsumi i lartë i alkoolit
 • një dietë me pak fruta dhe perime
 • një peshë të lartë trupore
 • duke qenë më të moshuar
 • me anemi Fanconi ose dyskeratosis congenita, të cilat janë sindroma gjenetike të trashëguara

Parandalimi

Nuk është gjithmonë e mundur te parandalohet kanceri i fytit, por ju mund të ndërmerrni hapa për të zvogëluar rrezikun tuaj:

 • shmangni ose lini duhanin dhe përdorimin e duhanit
 • monitoroni marrjen tuaj të alkoolit
 • konsumoni një dietë të pasur me lëndë ushqyese që përfshin fruta dhe perime të freskëta dhe kufizon marrjen e yndyrave të shtuara, sheqernave dhe ushqimeve shumë të përpunuara
 • merreni me aktivitet fizik të rregullt

Pyesni mjekun tuaj për marrjen e vaksinës HPV për të ndihmuar në uljen e rrezikut të kontraktimit të një infeksioni HPV oral

Diagnostikimi

Në takimin tuaj, mjeku juaj do të pyesë për simptomat dhe historinë tuaj mjekësore. Nëse keni përjetuar simptoma të tilla si dhimbje të fytit, te ngjirurit e zërit dhe kollë të vazhdueshme pa përmirësim dhe pa shpjegim tjetër, ata mund të dyshojnë për kancer në një pjesë të fytit.

laringoskopi i jep mjekut tuaj një pamje më të afërt të laringut. Ata mund të përdorin pasqyra speciale për të parë këto zona ose të fusin një endoskop në fyt për një pamje më të qartë. Keshtu do te shohin nese vuani nga kanceri i fytit.

Një panendoskopi i lejon mjekut të shohë laringun, ezofagun, gojën, zgavrën e hundës dhe ndoshta mushkëritë në të njëjtën kohë. Nëse kanceri i  fytit është i pranishëm në një vend, ai mund të ndodhë edhe në zona të tjera të prirura ndaj të njëjtëve faktorë rreziku, siç është pirja e duhanit.

Nëse këto teste tregojnë ndryshime që mund të tregojnë kancer, mjeku juaj mund të urdhërojë që të merret një mostër indi (e quajtur biopsi ) për testim.

Fazat

Kanceri i fytit
Kanceri i fytit

Nëse mjeku juaj gjen qeliza kanceroze në fyt, ai do të urdhërojë teste shtesë për të identifikuar fazën ose shtrirjen e kancerit tuaj.

Mënyra më themelore e vendosjes së kancerit në fyt përfshin një sistem numrash, që varion nga 0 në 4:

 • Faza 0: Tumori është vetëm në shtresën e sipërme të qelizave të pjesës së prekur të fytit.
 • Faza 1: Tumori kufizohet në pjesën e fytit ku filloi.
 • Faza 2: Tumori është rritur në një zonë të afërt.
 • Faza 3: Tumori është rritur në struktura të tjera në fyt ose është përhapur në një nyje limfatike.
 • Faza 4: Tumori është përhapur në nyjet limfatike ose në organet e largëta.

Për të përcaktuar fazën, mjeku juaj do të marrë në konsideratë madhësinë e tumorit (T), përfshirjen e nyjeve limfatike (N) dhe nëse ndonjë qelizë është përhapur në pjesë të tjera të trupit, të njohur si metastaza (M). 

Trajtimi nga kanceri i fytit

Një numër specialistësh do të përfshihen në diagnostikimin dhe trajtimin tuaj, si:

 • një onkolog , i cili kryen procedura kirurgjikale si heqja e tumoreve
 • një onkolog rrezatimi , i cili trajton kancerin tuaj duke përdorur terapi rrezatimi
 • një patolog , i cili ekzaminon mostrat e indeve nga biopsia juaj
 • një anesteziolog , i cili administron anestezi dhe monitoron gjendjen tuaj gjatë një biopsie ose operacioni
 • Opsionet e trajtimit për kancerin e fytit përfshijnë:
 • kirurgji
 • terapi me rrezatim
 • kimioterapia

Rimekembja

Disa njerëz qe vuajne nga kanceri i fytit kërkojnë terapi pas trajtimit për të rimësuar se si të flasin. Një terapist i të folurit dhe një terapist fizik mund të ndihmojnë me këtë.

Përveç kësaj, disa njerëz me kancer të fytit përjetojnë komplikime. Këto mund të përfshijnë:

 • vështirësi në gëlltitje
 • ndryshime në pamjen e qafës ose fytyrës
 • vështirësi në të folur
 • vështirësi në frymëmarrje
 • forcimi i lëkurës rreth qafës

Terapistët profesionistë mund të ndihmojnë me vështirësinë e gëlltitjes. Nëse keni nevojë për kirurgji rindërtuese për të ndihmuar me këtë ose çështje të tjera, mjeku juaj mund t’ju këshillojë.

Perspektiva afatgjate per kancerin e fytit

Kanceri i fytit
Kanceri i fytit

Perspektiva për kancerin në fyt varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë vendin ku filloi, llojin dhe faktorët individualë, si për shembull nëse personi është duhanpirës që vazhdon të pijë duhan.

Shkalla e përgjithshme e mbijetesës 5-vjeçare për njerëzit me kancer orofaringeal është 66.9 për qind, sipas NCI.

Sipas ACS, nëse keni një diagnozë të hershme, përpara se kanceri të përhapet, shkalla e mbijetesës është 62 për qind. Kjo do të thotë që ju keni një shans 62 për qind për të jetuar 5 vjet të tjera krahasuar me një person që nuk ka një diagnozë.

Si perfundim per kancerin e fytit

 Kanceri i fytit  mund te shfaqet ne lloje te ndryshme, duke përfshirë kancerin orofaringeal dhe laringut. Pirja e duhanit dhe konsumimi i lartë i alkoolit rrisin rrezikun, por jo të gjithë ata që zhvillojnë këto kancere do të kenë këta faktorë rreziku.

Nëse keni simptoma të tilla si zëri i ngjirur ose dhimbje fyti që nuk largohet, duhet të kërkoni këshilla mjekësore. Marrja e një diagnoze të hershme mund të ndihmojë në përmirësimin e rezultatit të këtyre dhe llojeve të tjera të kancerit.