acidi ne stomak
acidi ne stomak

Acidi ne stomak, ose acidi gastrik, është një lëng i holle dhe pa ngjyrë që prodhohet nga membrana e stomakut tuaj.

Është shumë acid dhe ndihmon për tretje më të lehtë. Kjo ndihmon trupin tuaj të absorbojë më lehtë lëndët ushqyese ndërsa ushqimi lëviz nëpër traktin tuaj tretës.

Për të zbërthyer gjithçka, nga mishi te bimët e forta, fibroze, acidi ne stomak duhet të jetë shumë acid.

Trupi juaj është krijuar për të përballuar nivelet normale të acidit të stomakut, në mënyrë që të mos ju shkaktojë ndonjë sëmundje ose komplikime shëndetësore.

Ndonjëherë, megjithatë, këto sisteme dështojnë. Prania e lëngjeve gastrike me nivele të ulëta ose të larta të aciditetit mund të jetë problematike.

Vazhdoni të lexoni për të zbuluar se sa i fortë është acidi i stomakut dhe çfarë ndodh kur trupi juaj prodhon acidin e stomakut shumë të fortë ose shumë të dobët.

Sa i forte eshte acidi ne stomak

Acidi ne stomak përballet me shumë gjëra në emër të trupit tuaj. Ai zbërthen ushqimet që hani në grimca më të tretshme. Ai gjithashtu vepron si linja e parë e mbrojtjes kundër patogjenëve dhe mikrobeve që mund t’ju bëjnë të sëmureni.

Këto veprime kërkojnë një lëng që është mjaft acid. Por sa acid?

Për të kuptuar vërtet se sa i fortë është acidi i stomakut, së pari duhet të kuptoni se si matet niveli i acidit të një lëngu.

Aciditeti matet në një shkallë pH. Kjo shkallë varion nga 0 në 14. Sa më i ulët të jetë niveli i pH, aq më të forta janë nivelet acidike të lëngut.

Për shembull, acidi i baterisë ka një pH prej 0. Është një acid shumë i fuqishëm. Lëngjet më pak acide janë në 14. Ata quhen lëngje alkaline. Në mes në 7.0 janë lëngjet neutrale, si uji i pastër .

Acidi i stomakut ka një pH midis 1 dhe 2. Kjo e bën atë mjaft acid.

Mbani në mend se acidi i baterisë mund të shpërndajë materiale si metali dhe kockat. Acidi i stomakut, me ekuilibrin e tij të pH vetëm një ose dy pika më të larta, mund të dëmtojë gjithashtu disa nga materialet më të forta, si kockat dhe dhëmbët.

Nga se perbehet acidi i stomakut

acidi ne stomak
acidi ne stomak

Niveli i ulët i pH i acidit të stomakut i atribuohet kryesisht një përbërësi: acidit klorhidrik (HCl) .

Megjithatë, ka vetëm një sasi shumë të vogël të HCl në acidi ne stomak. Përbërës të tjerë përfshijnë klorurin e kaliumit (KCl) dhe klorurin e natriumit (NaCl).

Qelizat që rreshtojnë murin e stomakut tuaj sekretojnë këtë treshe acidike. Qelizat gjithashtu lëshojnë disa enzima dhe mukozë.

Kjo mukozë është thelbësore për procesin. Ai mbron mukozën e stomakut në mënyrë që acidi dhe lëngjet e tjera të stomakut të mos dëmtojnë organin e ndjeshëm.

Nivelet e uleta

Është normale që niveli acidik i stomakut tuaj të luhatet herë pas here.

Disa situata, si mjekimi dhe stresi, mund të ndërhyjnë në këtë lëng shumë të rëndësishëm. Kjo mund të parandalojë që trupi juaj të prodhojë sa më shumë HCl.

Simptomat e niveleve te uleta

Kur kjo ndodh, ju mund të filloni të përjetoni simptoma të tilla si:

Por nëse acidi ne stomak është kronikisht i ulët, mund të keni një gjendje të quajtur hipoklorhidria .

Trajtimi

Trajtimi i saktë për lëngjet gastrike me aciditet të ulët do të varet nga shkaku i mundshëm.

Mjeku juaj mund të përshkruajë një suplement HCl. Kjo mund të rrisë nivelin e pH acidi ne stomak. Ata gjithashtu mund të përshkruajnë medikamente me enzimën pepsinë. Kjo enzimë ndihmon në rritjen e aciditetit të stomakut.

Trajtime të tjera përfshijnë:

 • antibiotikë për të trajtuar një infeksion themelor
 • përmirësimi i dietës dhe shtimi i suplementeve
 • menaxhimi i mjekimit
 • teknikat e reduktimit të stresit

Nivelet e larta

Nëse niveli i acidit në lëngjet tuaja gastrike është shumë i lartë, mukoza në stomak mund të mos jetë më efektive.

Nivelet e larta të acidit në stomak mund të çojnë në një sërë komplikimesh, duke përfshirë:

 • ulçera gastrike
 • refluks acidi
 • Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)

Simptomat

Simptomat më të dukshme të niveleve të larta  acidi ne stomak përfshijnë:

 • nauze ose të vjella
 • fryrje
 • parehati abdominale që mund të përkeqësohet me stomakun bosh
 • diarreja
 • urth
 • ulje e oreksit
 • humbje peshe e pashpjegueshme

Trajtimi

Acidi i lartë i stomakut më së shpeshti trajtohet me ilaçe. Frenuesit e pompës protonike (PPI) punojnë për të ulur acidin e stomakut. Mjeku juaj mund të përshkruajë PPI vetë. Ndonjëherë PPI-të përshkruhen me medikamente të tjera.

Trajtime të tjera do të varen nga shkaku i dyshuar pse acidi i stomakut eshte ne nivele te larta. Këto trajtime mund të përfshijnë:

 • antibiotikët
 • ndryshimet dietike
 • kirurgji për të hequr tumoret , një pjesë të stomakut ( gastrektomia ) ose nervi vagus ( vagotomia )

Shkaqet e niveleve

Një sërë kushtesh, medikamente dhe faktorë të stilit të jetesës mund të shkaktojnë luhatje të nivelit të acidit. Ndërsa disa luhatje janë normale, jo të gjitha janë.

Për më tepër, nivelet kronike të ulëta ose të larta të acidit mund të jenë problematike për shëndetin dhe mirëqenien tuaj. Kërkimi i trajtimit kur vjen fjala tek acidi i stomakut mund të parandalojë komplikimet afatgjata.

Shkaqet e niveleve të ulëta të HCl

Disa kushte rrisin rrezikun për nivele të ulëta të acidit. Këta faktorë rreziku përfshijnë:

 • lindje e parakohshme
 • duke qenë mbi 65 vjeç
 • një operacion në stomak
 • perjetimi i niveleve të larta te stresit
 • mungesa e lëndëve ushqyese, veçanërisht zinkut
 • ka një infeksion të shkaktuar nga H. pylori
 • semundje kronike
 • Shkaqet e niveleve të larta të HCl

Po kështu, disa faktorë mund të rrisin shanset për të pasur nivele të larta  acidi ne stomak. Kjo perfshin:

 • mbiprodhimi i disa hormoneve që dihet se nxisin prodhimin e acidit në stomak
 • rikthimi i prodhimit të acidit të stomakut pas ndërprerjes së barnave për të ulur acidin e stomakut
 • një infeksion H. pylori
 • obstruksioni i daljes së stomakut
 • tumoret (por kjo është e rrallë)

Nëse mendoni se po përjetoni simptoma të niveleve të larta ose të ulëta të acidit në stomak, lini një takim për të parë mjekun tuaj.

Si perfundim

Acidi i stomakut është një lëng shumë acid që trupi juaj prodhon natyrshëm për t’ju ndihmuar të tresni dhe thithni lëndët ushqyese në ushqim. Trupi juaj gjithashtu prodhon enzima dhe mukozë për të ndihmuar në mbrojtjen e trupit tuaj nga forca e acidit.

Nivelet e larta të acidit të stomakut mund të çojnë në urth, refluks acidi dhe përfundimisht ulçera. Nivelet e ulëta të acidit në stomak mund të dëmtojnë aftësinë tuaj për të tretur ushqimin.

Kërkoni kujdes mjekësor nëse po shfaqni shenja të niveleve të ulëta ose të larta të acidit. Të dyja këto mund të jenë problematike nëse janë kronike dhe nuk trajtohen siç duhet.

Mjeku juaj mund të shqyrtojë simptomat tuaja dhe të vendosë trajtimin më të mirë për ju. Në disa raste, ata mund të kërkojnë çështje themelore shëndetësore, si një infeksion, që mund të kontribuojë në nivelet e ndryshuara të acidit.