Acidi salicilik per psoriasis
Acidi salicilik per psoriasis

Edhe pse psoriasis nuk ka shërim, një shumëllojshmëri trajtimesh janë në dispozicion, duke përfshirë kremrat topikalë, medikamentet dhe terapinë me dritë. Një trajtim i zakonshëm është acidi salicilik per psoriasis. Lexoni për të mësuar se si acidi salicilik per psoriasis funksionon.

Çfarë është acidi salicilik?

Acidi salicilik është një përbërës aktiv në një gamë të gjerë produktesh pa recetë (OTC), duke përfshirë eksfoliues, pastrues, kremra, pomada dhe shampo. I njohur ndryshe si beta-hidroksi acid (BHA), mund të përdoret për të trajtuar sa vijon:

 • aknet                      
 • kallot
 • zbokthin
 • psoriasis
 • tonin e pabarabartë te lëkurës
 • lythat
 • rrudhat

Acidi salicilik per psoriasis funksionon pasi është një agjent keratolitik, që do të thotë se bën që shtresa e jashtme e lëkurës të zhvishet dhe të derdhet. Në përgjithësi, produktet e kujdesit të lëkurës OTC përmbajnë midis 0,5 dhe 5 përqind acid salicilik.

Si funksionon për psoriasis?

Acidi salicilik ndihmon në zbutjen, ngritjen dhe pastrimin e thekoneve të lëkurës në pllakat e psoriazës. Gjithashtu mund të zvogëlojë ënjtjen.

Shpesh përdoret në kombinim me trajtime të tjera lokale, pasi heqja e luspave mund të ndihmojë në përmirësimin e efektivitetit të disa trajtimeve.

Çfarë përqendrimi i acidit salicilik është i përshtatshëm për psoriasis?

Përqendrimi i rekomanduar i nje acidi salicilik për psoriasis varion nga 2 deri në 10 përqind. Produktet me përqendrime më të larta mund të disponohen vetëm me recetë.

Përveç kësaj, mbani në mend se ndërsa përqendrimet më të larta mund të jenë më efektive në heqjen e luspave, ato gjithashtu kanë më shumë gjasa të shkaktojnë efekte anësore. Ata madje mund të përkeqësojnë psoriazën tuaj. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të gjeni përqendrimin e duhur.

Si mund ta përdorni acidin salicilik për kujdesin e lëkurës?

Ndiqni me kujdes udhëzimet në produktin ose etiketën e recetës.

Kur filloni të përdorni për herë të parë një xhel, krem, locion ose pomadë salicilike, aplikoni vetëm një sasi të vogël në një copë psoriasis. Provoni këtë për disa ditë për të parë se si reagon trupi juaj.

Në fillim, mund të zbuloni se simptoma të tilla si thatësia dhe kruajtja përkeqësohen ndërsa lëkura juaj përshtatet me trajtimin. Nëse nuk keni ndonjë efekt anësor të rëndësishëm, mund të filloni ta përdorni produktin sipas udhëzimeve.

Aplikoni acid salicilik në njolla të psoriasis sipas nevojës deri në disa herë në ditë, përveç nëse udhëzohet ndryshe nga mjeku ose farmacisti juaj. Vini re se mund të duhen disa javë përpara se të shihni një përmirësim.

Duhet të shmangni aplikimin e acidit salicilik në më shumë se 20 për qind të sipërfaqes së trupit tuaj, pasi përthithet përmes lëkurës dhe shumë mund të shkaktojë efekte anësore. Përveç kësaj, largojeni nga sytë, hunda, goja dhe organet gjenitale.

Nëse keni shqetësime specifike rreth përdorimit të acidit salicilik dhe lëkurës, rutinave ose shëndetit tuaj, është më mirë të flisni me një mjek ose farmacist.

Cili është efektiviteti i acidit salicilik për psoriasis?

Sipas një studimi, asnjë studim i kontrolluar i rastësishëm nuk ka vlerësuar përdorimin e vetëm sa i perket acidi salicilik per psoriasis.

Shumica e studimeve në vend të kësaj kanë hetuar përdorimin e tij së bashku me trajtime të tjera, veçanërisht kortikosteroidet aktuale, antralinën dhe imunomoduluesit.

Autorët e rishikimit të literaturës të përmendur më lart raportuan se acidi salicilik duket se rrit efektivitetin e kortikosteroideve topikale duke i bërë më të lehtë depërtimin e njollave të psoriazës. Për më tepër, shtimi i acidit salicilik në antralinë duket të jetë më efektiv sesa vetëm antralina.

Cilat janë efektet anësore per acidin salicilik?

 Acidi salicilik per psoriasis
Acidi salicilik per psoriasis

Efektet anësore më të zakonshme të  nje acidi salicilik per psoriasis janë acarimi, thatësia dhe thumbimi në vendin e aplikimit. Megjithëse këto simptoma zakonisht nuk janë shkak për shqetësim, duhet të flisni me mjekun tuaj për to nëse vazhdojnë.

Efektet e tjera anësore të acidit salicilik janë të rralla, por potencialisht serioze. Ju duhet të kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore urgjente nëse përjetoni ndonjë nga të mëposhtmet:

 • konfuzion
 • diarre
 • Renia e flokeve
 • dhimbje koke
 • problemet e dëgjimit
 • mendjelehtësi
 • nauze dhe të vjella
 • frymëmarrje e shpejtë
 • tringëllimë në veshë
 • dobësi dhe lodhje

Trajtime të tjera lokale për psoriasis

Ka disa trajtime të tjera aktuale për psoriasis, disa prej të cilave mund të përdoren në kombinim me acid salicilik. Ato përfshijnë:

 • Antralina. Ky produkt i katranit ka veti anti-inflamatore dhe redukton luspat. Duhet të lahet pas aplikimit. Përdorimi i acidit salicilik në kombinim me antralinën është më efektiv sesa përdorimi i vetëm i antralinës.
 • Frenuesit e kalcineurinës. Të njohur edhe si imunomodulues, frenuesit e kalcineurinës reduktojnë inflamacionin dhe rritjen e pllakës. Ato mund të përdoren së bashku me acidin salicilik.
 • Qymyr katran. Katrani i qymyrit lokal mund të veprojë për të lehtësuar psoriazën duke shtypur sintezën e ADN-së. Mund të përdoret së bashku me acidin salicilik.
 • Kortikosteroidet. Kortikosteroidet aktuale me forcë të lehtë deri në mesatare ndihmojnë në reduktimin dhe parandalimin e simptomave të psoriasis. Ato zakonisht përdoren së bashku me acidin salicilik, i cili përmirëson efektivitetin e tyre.
 • Hidratues dhe zbutës. Kremrat dhe pomadat e trasha hidratuese ndihmojnë në bllokimin e lagështirës, ​​duke siguruar që shtresa e jashtme e lëkurës të qëndrojë e hidratuar. Ato mund të përdoren së bashku me acidin salicilik.
 • Retinoidet. Retinoidet janë versione sintetike të vitaminës A që gjenden në një shumëllojshmëri produktesh për kujdesin e lëkurës. Ato mund të ndihmojnë me psoriasis duke ngadalësuar rritjen e qelizave të lëkurës dhe duke reduktuar inflamacionin.
 • Analoge të vitaminës D. Këto versione sintetike të vitaminës D reduktojnë përhapjen e qelizave të lëkurës. Kalcipotrioli, një analog i vitaminës D, nuk duhet të përdoret në kombinim me acid salicilik.

Pyetje të shpeshta në lidhje me acidin salicilik për psoriasis

A keni nevojë për një recetë për të përdorur acid salicilik për psoriasis?

Jo, nuk keni nevojë për një recetë për të përdorur acid salicilik për psoriasis. Një numër produktesh OTC të formuluara për trajtimin e psoriasis përmbajnë acid salicilik. Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për një rekomandim.

A funksionon acidi salicilik për psoriazën e kokës?

Sipas Fondacionit Kombëtar të Psoriasis , shamponat pa recetë që përmbajnë acid salicilik mund të jenë të dobishme në rastet e psoriazës së lehtë ose për të rritur efektivitetin e trajtimeve aktuale të lëkurës së kokës.

A është katrani i qymyrit apo acidi salicilik më i mirë për psoriasis?

Katrani i qymyrit dhe acidi salicilik trajtojnë çështje të ndryshme. Katrani i qymyrit duket se zvogëlon inflamacionin, kruajtjen dhe shkallëzimin, si dhe ngadalëson rigjenerimin e qelizave të lëkurës, ndërsa acidi salicilik ndihmon në shkrirjen e qelizave të vdekura të lëkurës. Hulumtimet sugjerojnë se acidi salicilik mund të përmirësojë efektivitetin e katranit të qymyrit.

Kur të shihni një mjek

Shumë trajtime psoriasis që përmbajnë acid salicilik janë të disponueshme pa recetë. Sidoqoftë, duhet të shihni një dermatolog nëse nuk keni gjetur një trajtim OTC që funksionon për psoriasis tuaj.

Përveç kësaj, lini një takim me një mjek nëse përjetoni një ndryshim në simptomat e psoriasis ose efektet anësore të trajtimit.