Psoriaza e kokes
Psoriaza e kokes

Psoriasis është një gjendje e lëkurës që prek rreth 2 deri në 3 për qind të njerëzve në mbarë botën, sipas Fondacionit Kombëtar të Psoriasis.Simptomat zakonisht përfshijnë njolla të ngritura dhe me luspa, ose pllaka, në lëkurë që mund të ndryshojnë në ngjyrë në varësi të tonit të lëkurës së një personi.Psoriaza e kokes është një gjendje kronike me simptoma që mund të përkeqësohen herë pas here dhe më pas të përmirësohen.

 Është një sëmundje autoimune e shkaktuar nga një sistem imunitar tepër aktiv që mund të shkaktojë një rritje të rritjes së qelizave.

Ka lloje të ndryshme të psoriasis. Lloji më i zakonshëm është psoriasis kronike me pllaka. Ky lloj mund të përhapet në trup, por më së shpeshti prek:

 • bërrylat
 • gjunjët
 • lëkurën e kokës

Kur psoriasis shfaqet në lëkurën e kokës, ajo quhet psoriaza e kokes. Psoriaza e kokes është e zakonshme tek njerëzit me psoriasis kronike të pllakës. Fondacioni Kombëtar i Psoriasis vlerëson se ajo prek skalpin e kokës në 45 deri në 56 përqind të njerëzve me psoriasis.

Trajtimi mund të zvogëlojë simptomat dhe të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve. Lexoni për të mësuar më shumë rreth psoriasis të kokës.

Si duket psoriaza e kokes?

Psoriaza e kokes shkakton një grumbullim të qelizave në lëkurë, të cilat mund të shkaktojnë njolla të trasha, me luspa dhe kruarje në lëkurën e kokës dhe zona të tjera të trupit.

Në tonet më të lehta të lëkurës, psoriasis zakonisht shfaqet si njolla rozë ose të kuqe me luspa të bardha ne te argjendtë.

Në tonet më të errëta të lëkurës, psoriaza ka më shumë gjasa të shfaqet si njolla kafe të errët ose vjollcë me luspa gri.

Psoriaza e pllakës është veçanërisht e vështirë për t’u trajtuar në lëkurën e kokës, sepse kremrat dhe pomadat e zakonshme steroide nuk mund të depërtojnë në flokë.

Simptomat gjithashtu mund të imitojnë zbokthin në disa raste.

Psoriaza është veçanërisht e zakonshme në zonat ku ka shumë fërkime, të tilla si pas veshëve për njerëzit që mbajnë syze.

Simptomat dhe llojet e psoriazës së kokës

Simptomat mund të ndryshojnë nga të lehta në të rënda dhe përfshijnë:

 • thatësi
 • flaking që i ngjan zbokthit
 • kruajtje, djegie ose parehati
 • njolla të ngritura të kuqërremta
 • njolla të ngjashme me argjendin

gjakderdhje ose humbje e përkohshme e flokëve nga kruarja ose heqja e pllakave në lëkurën e kokës

Këto simptoma zakonisht shfaqen në mënyrë të barabartë në të dy anët e kokës, ose mund të prekin pjesën më të madhe të kokes. Ato gjithashtu mund të shtrihen në:

 • qafë
 • veshë
 • balle
 • pjesë të tjerarës

Si të trajtoni psoriazën e kokës

Një profesionist i kujdesit shëndetësor, si një dermatolog, mund të bëjë një diagnozë dhe të përshkruajë trajtimin e duhur për ju qe vuani nga psoriaza e kokes.

Trajtimi i zakonshëm për psoriazën e kokës është mjekimi aktual me kortikosteroide. Ndonjëherë disa trajtime përdoren së bashku.

Trajtimet lokale

Medikamentet aktuale për psoriazën e kokës përfshijnë:

 • kortikosteroidet
 • derivatet e vitaminës D si kalcipotrieni
 • retinoidet
 • shampo me katranin e qymyrit
 • antralin
 • salicilatet

Flokët në lëkurën e kokes mund t’i bëjnë të vështira për t’u përdorur medikamentet e zakonshme aktuale për psoriasis. Pra, profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë locione, lëngje, xhel, shkumë ose sprej në vend të kremrave ose pomadave më të trasha të përdorura në pjesë të tjera të trupit.

Trajtimi mund të përfshijë gjithashtu një kombinim të më shumë se një medikamenti aktual ose lloje të tjera medikamentesh.

Ndiqni të gjitha udhëzimet për përdorimin e ilaçeve për rezultate më të mira. Për shembull, do t’ju duhet të dini se kur t’i lani flokët me shampo në mënyrë që ilaçi të qëndrojë për kohën e dëshiruar.

Pasi të filloni trajtimin, profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor do të kontrollojë nëse simptomat tuaja po përmirësohen.

Trajtimet sistemike dhe biologjike

Nëse trajtimi lokal nuk është efektiv, ofrohen medikamente sistemike orale dhe infuzione ose injeksione biologjike .

Këto trajtime punojnë për të ngadalësuar rritjen e qelizave të lëkurës ose për të reduktuar inflamacionin nga proriaza e kokes.

Medikamentet biologjike bllokojnë proteinat në sistemin imunitar që lidhen me psoriasis, si p.sh.

 • faktori i nekrozës së tumorit-alfa (TNF-alfa)
 • interleukina 17-A
 • interleukinat 12 dhe 23
 • Trajtimet e fototerapisë

Trajtimet e fototerapisë përdorin dritën ultravjollcë (UV) për të ndihmuar në shërimin e njollave të psoriasis në skalpin tuaj, veçanërisht kur trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar.

Profesioni juaj i kujdesit shëndetësor mund të përdorë rrezet UVA ose UVB në mjedise të ndryshme.

Sigurohuni që të flisni me ta për rreziqet e dritës ultraviolet dhe si të mbroni lëkurën e kokes tuaj.

Këshilla për vetëkujdes nga psoriaza e kokes

Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj. Ndiqni gjithmonë planin e trajtimit që zhvilloni me mjekun tuaj. Nëse trajtimet ndalojnë së funksionuari ose vëreni ndonjë dhimbje kyçesh, njoftoni ata.

Shmangni gërvishtjet. Psoriaza e kokes është e ndryshme nga zbokthi i zakonshëm . Mund të ketë luspa të mëdha dhe të argjendta. Luspat duhet të hiqen me kujdes. Mos i gërvishtni ose mos i zgjidhni.

Krehja dhe larja. Psoriaza e kokes gjithashtu mund të vështirësojë krehjen ose larjen. Kini kujdes në krehjen e flokëve, sepse mund të irritojë lëkurën e kokës. Ju mund të përdorni një krehër për të hequr butësisht luspat . Pastroni krehrin përpara çdo përdorimi për të ndihmuar në parandalimin e infeksionit dhe bisedoni me mjekun tuaj për çdo efekt negativ.

A ka ndonjë ndërlikim psoriaza e kokes?

Psoriaza e kokes mund të shkaktojë dy komplikime:

Gjakderdhje. Psoriaza e kokës mund të shkaktojë kruajtje dhe parehati. Gjakderdhja mund të ndodhë nga kruarja ose heqja e luspave.

Renia e flokeve. Efekti në folikulat e flokëve, shkallëzimi i rëndë dhe kruarja e tepërt mund të shkaktojnë humbje të dukshme të flokëve . Grumbuj të tëra flokësh mund të dalin gjithashtu kur lëkura e kokës është e dëmtuar. Disa trajtime të psoriazës së kokës dhe stresi mund ta përkeqësojnë rënien e flokëve.

Bisedoni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për mënyrat për të shmangur rënien e flokëve nëse keni psoriasis të kokës. Mund t’ju duhet të shmangni trajtimet e flokëve (si bojërat dhe perms) ose të ndryshoni trajtimin e psoriazës së kokës. Por mbani në mend, flokët tuaj do të rriten përsëri.