Ndërsa shkaku i saktë i psoriasis është i panjohur, mendohet se  sistemi imunitar dhe psoriasis janë te lidhura. Thuhet se çekuilibri  rezulton në zhvillimin e lezioneve të lëkurës psoriasis. Për shkak se sistemi juaj imunitar funksionon ndryshe, ai mund të ndikojë në shëndetin tuaj në një sërë mënyrash të ndryshme gjatë gjithë jetës tuaj.

Ju mund të pyesni veten: Si ndikon psoriasis në shëndetin tuaj të përgjithshëm? A mund të përkeqësohet me moshën? A mund të jetë edhe fatale?

Lexoni për të kuptuar përgjigjet e këtyre (dhe më shumë) pyetjeve të ngutshme.

A e dobëson psoriasis sistemin imunitar?

 Sistemi imunitar dhe psoriasis ndikojnë tek njëra tjetra duke shkaktuar nje reagim te menjëhershëm atktiv tek lezionet e lëkurës.

Me psoriasis, trupi prodhon shumë agjentë inflamatorë, të quajtur citokina, të cilat normalisht ndihmojnë në luftimin e infeksioneve dhe shërimin e lëndimeve. Por në vend që të fokusohen në luftimin e një infeksioni ose dëmtimi, këto citokina sulmojnë gjithashtu indet e shëndetshme.

Psoriaza në vetvete nuk e dobëson sistemin imunitar, por është një shenjë se sistemi imunitar nuk po funksionon ashtu siç duhet. Çdo gjë që nxit sistemin imunitar mund të shkaktojë ndezjen e psoriasis. Sëmundjet e zakonshme si infeksionet e veshit ose të frymëmarrjes mund të shkaktojnë ndezje të psoriazës.

Shumë njerëzve me psoriasis u përshkruhen ilaçe imunosupresive për të menaxhuar gjendjen. Për shkak se këto barna shtypin sistemin imunitar, ato rrisin rrezikun për t’u prekur nga viruse si ftohja dhe gripi. Nëse sëmureni, këto sëmundje mund të zgjasin më shumë sesa do të zgjasin nëse nuk i merrni këto medikamente.

Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për mënyrat për të qëndruar të shëndetshëm. Kjo përfshin marrjen e një vaksine vjetore të gripit, larjen e duarve rregullisht dhe rregullimin e planit të trajtimit nëse sëmureni.

A mund t’ju vrasë psoriasis?

Megjithëse psoriasis nuk konsiderohet si një gjendje terminale, një studim i vitit 2017 zbuloi se njerëzit me psoriasis që mbulonin të paktën 10 për qind të trupit të tyre kishin 1.79 herë më shumë rrezik për vdekje në krahasim me popullatën e përgjithshme.

Gjetjet treguan gjithashtu se këta njerëz me psoriasis më të rëndë kishin një rrezik më të madh për zhvillimin e kushteve të tjera serioze, potencialisht kërcënuese për jetën. Ato përfshijnë:

 • sëmundje kronike të veshkave
 • sëmundje kardiovaskulare
 • diabetit

Autorët e studimit arritën në përfundimin se individët me psoriasis me sipërfaqe të lartë duhet të kontrollohen për masa parandaluese shëndetësore në mënyrë që të ndihmojnë në mbylljen e hendekut të vdekshmërisë.

Cilat sisteme të tjera të trupit preken nga psoriasis?

Njerëzit me psoriasis shpesh përjetojnë kushte të tjera shëndetësore të lidhura me inflamatore. Nje studim përshkroi disa kushte që mund të bashkëjetojnë me psoriasis, duke përfshirë:

 • artriti psoriatik
 • sëmundje inflamatore të zorrëve
 • depresioni
 • uveitis
 • sindroma metabolike
 • sëmundje kardiovaskulare
 • sëmundje kronike obstruktive pulmonare

Sipas një studimi, njerëzit me psoriasis mund të kenë gjithashtu një rrezik më të madh për zhvillimin e një gjendjeje autoimune, si p.sh.

 • vitiligo
 • diabet
 • tiroide
 • artrit rheumatoid

Nëse psoriaza në vetvete është një gjendje autoimune duhet ende të vërtetohet . Por konsiderohet të jetë një çrregullim i ndërmjetësuar nga qelizat T i disrregullimit imunitar. Cka na con ne përfundimin se sistemi imunitar dhe psoriasis vazhdojnë te kenë nje lidhje.

Jo të gjithë me psoriasis do të diagnostikohen me një gjendje shëndetësore shtesë të lidhur me inflamatore ose autoimune. Por rreziku për të zhvilluar një të tillë rritet kur diagnostikoheni me psoriasis.

A përkeqësohet psoriaza me moshën?

Psoriasis
Psoriasis

Plakja nuk e përkeqëson psoriazën. Por ndërsa rriteni, mund t’ju duhet të rregulloni planin tuaj të trajtimit. Trupi juaj mund të reagojë ndryshe ndaj ilaçeve që keni marrë me kalimin e kohës. Ose, mund të mos jetë më e sigurt për ju që të vazhdoni të merrni medikamente të caktuara.

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë , disa nga faktorët e mëposhtëm mund të ndikojnë në planin tuaj të trajtimit pasi të keni mbushur 65 vjeç:

Mund të jetë më e vështirë për të arritur zonat e trupit ku duhet të aplikoni trajtim lokal.

Lëkura mund të bëhet e hollë, ose mund të mavijojë ose griset më lehtë kur aplikoni një kortikosteroid lokal.

Terapia me dritë mund të jetë sfiduese për shkak të kohës së shpenzuar në këmbë ndërsa qëndroni në një kuti me dritë.

Lëkura mund të jetë e ndjeshme ndaj dritës për shkak të medikamenteve që po merrni për kushte të tjera shëndetësore, gjë që e bën terapinë me dritë më sfiduese.

Disa barna sistemike mund të jenë më të rrezikshme për t’u marrë për shkak të ndryshimeve në funksionin e veshkave me kalimin e moshës.

Mbani një linjë të hapur komunikimi me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor në lidhje me planin tuaj të trajtimit të psoriasis dhe nëse ai duhet të rregullohet me kalimin e moshës.

Çfarë hapash mund të ndërmarr për të forcuar sistemin tim imunitar?

Sistemi imunitar dhe psoriasis
Sistemi imunitar dhe psoriasis

Ruajtja e përgjithshme e shëndetit të mirë mund të ndihmojë në forcimin e sistemit tuaj imunitar. Shmangni duhanin dhe alkoolin. Pushoni shumë, ushtroni rregullisht dhe hani një dietë të shëndetshme të pasur me fruta dhe perime.

Nëse mendoni se dieta juaj nuk ofron gamën e plotë të ushqyesve që trupi juaj ka nevojë për të qëndruar i shëndetshëm, merrni parasysh marrjen e një multivitamine. Thjesht flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni medikamente ose suplemente pa recetë, pasi ato mund të ndërhyjnë në disa trajtime të psoriasis.

Reduktimi i stresit mund të ndihmojë gjithashtu në rritjen e sistemit tuaj imunitar. Meqenëse stresi është një shkaktar i zakonshëm i psoriasis, menaxhimi i stresit mund t’ju ndihmojë gjithashtu të qëndroni në krye të gjendjes tuaj.

Si përfundim

Kur keni psoriasis, ajo dëmton mënyrën se si funksionon sistemi juaj imunitar. Kjo mund të çojë në inflamacion, i cili shkakton shpërthime të psoriazës.

Për shkak të kësaj lidhjeje, njerëzit me psoriasis kanë gjithashtu një rrezik në rritje për zhvillimin e kushteve të tjera shëndetësore.

Marrja e hapave për të përmirësuar funksionin e sistemit imunitar duke ngrënë një dietë të shëndetshme dhe duke reduktuar stresin mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit, parandalimin e problemeve shëndetësore të lidhura, minimizimin e shpërthimeve të psoriazës dhe promovimin e një jete të gjatë dhe të shëndetshme.