Aritmia
Aritmia

Aritmia është një çrregullim i zemrës që ndikon në ritmin në të cilin rreh zemra.

Ndodh kur impulset elektrike që drejtojnë dhe rregullojnë rrahjet e zemrës nuk funksionojnë siç duhet. Kjo shkakton rrahjen e zemrës:

 • shumë shpejt (takikardi)
 • shumë i ngadalshëm ( bradikardia )
 • shumë herët (tkurrje e parakohshme)
 • shumë në mënyrë të çrregullt (fibrilacion)

Pothuajse të gjithë do të përjetojnë një ritëm jonormal të zemrës të paktën një herë. Mund të ndihet sikur zemra juaj po nxiton ose po fluturon.

Aritmitë janë të zakonshme dhe zakonisht të padëmshme, por disa janë problematike. Kur aritmia ndërhyn me rrjedhjen e gjakut në trupin tuaj, ajo mund të dëmtojë:

 • trurin
 • mushkëritë
 • organet e tjera vitale

Nëse nuk trajtohen, aritmitë mund të jenë kërcënuese për jetën.

Simptomat

Ju mund të mos keni asnjë simptomë nga aritmia. Megjithatë, shenjat e zakonshme mund të përfshijnë:

 • një ndjenjë fluturimi në qafë ose gjoks
 • rrahje të shpejta të zemrës
 • rrahje të ngadalta ose të parregullta të zemrës

Ju gjithashtu mund të zhvilloni simptoma më serioze nga zemra juaj që nuk funksionon siç duhet, duke përfshirë:

Shkaqet

Aritmitë mund të kenë shkaqe mjekësore, fizike, emocionale ose gjenetike. Shkaku mund të jetë gjithashtu i panjohur.

Antibiotikët dhe medikamentet e tjera mund të shkaktojnë aritmi te disa njerëz. Këto mund të përfshijnë medikamente që trajtojnë:

 • presionin e lartë të gjakut
 • depresioni
 • alergjitë
 • ftohjet

Ndryshimet në rrjedhën e gjakut ose ndryshimet fizike në zemër, të tilla si dhëmbëzat, mund të shkaktojnë gjithashtu aritmi. Kushtet e tjera mjekësore mund të jenë gjithashtu burimi, duke përfshirë:

 • presionin e lartë të gjakut
 • dehidratim
 • çrregullimi i tiroides
 • apnea e gjumit
 • diabetit
 • çekuilibri i elektroliteve , si për shembull nga nivelet e ulëta të kalciumit, kaliumit ose magnezit

Faktorë të tjerë fizikë ose të stilit të jetesës mund të shkaktojnë gjithashtu aritmi në disa raste. Kjo perfshin:

 • emocione të forta si zemërimi, stresi ose ankthi
 • pirja e alkoolit
 • pirja e duhanit

Mjekimi

Aritmitë shpesh nuk kanë nevojë për trajtim specifik, por është e rëndësishme që aritmia juaj të vlerësohet mjekësisht për të ditur nëse e bëni apo jo.

Mjeku juaj do të vlerësojë nëse aritmia juaj mund të shkaktojë simptoma më serioze ose kushte të tjera kur të vendosë për opsionet e trajtimit.

Është e rëndësishme të ushtroheni, të mbani një dietë të shëndetshme dhe të menaxhoni presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit kur keni aritmi.  Nëse përjetoni një ritëm të shpejtë të zemrës pa ndonjë simptomë tjetër, mjeku juaj mund t’ju sugjerojë të provoni manovra vagale . Ato mund të nxisin nervin tuaj vagus që të ngadalësojë ritmin e zemrës. Manovrat vagale përfshijnë:

 • duke e lagur fytyrën me ujë të ftohtë
 • kollitjen
 • duke mbajtur frymën gjatë tendosjes

Trajtime të tjera për aritminë përfshijnë mjekimin dhe kirurgjinë.

Llojet

Aritmitë emërtohen dhe kategorizohen në bazë të tre pikave:

 • norma (nëse është shumë e ngadaltë ose shumë e shpejtë)
 • origjina (qoftë në barkushe ose në atria)
 • rregullsinë

Në një zemër që rreh siç duhet, impulset elektrike ndjekin rrugë të sakta nëpër zemër. Këto sinjale koordinojnë aktivitetin e muskujve të zemrës në mënyrë që gjaku të pompohet brenda dhe jashtë zemrës.

Çdo ndërprerje në këto rrugë ose impulse mund të shkaktojë rrahje anormale të zemrës, duke çuar në një aritmi. Këto mund të fillojnë në nyjen sinusale, barkushet (dhomat e poshtme të zemrës) ose atriumet (dhomat e sipërme).

Një rrahje e parakohshme e zemrës ndonjëherë mund të çojë në aritmi.

Rrahjet e parakohshme të zemrës ndihen sikur zemra juaj ka kapërcyer një rrahje. Në realitet, ritmi juaj normal i zemrës është ndërprerë nga një rrahje shumë e shpejtë dhe ju jeni duke përjetuar një rrahje shtesë midis dy rrahjeve normale të zemrës.

Aritmi sinusale

Nyja sinusale përdor impulse elektrike për të ndihmuar në rregullimin e ritmit të rrahjeve të zemrës suaj. Nëse nyja juaj e sinusit nuk i dërgon siç duhet impulset, zemra juaj mund të pompojë shumë ngadalë ose në mënyrë të parregullt. Kjo rezulton në aritmi sinusale .

Aritmi ventrikulare

Aritmia ventrikulare fillon në barkushet, ose dhomat e poshtme të zemrës.

Ka dy lloje:

 • takikardi ventrikulare
 • fibrilacioni ventrikular
 • Aritmia atriale

Aritmitë atriale, të njohura edhe si aritmi supraventrikulare, fillojnë në atriumin ose dhomën e sipërme të zemrës. Ato përfshijnë:

 • takikardi supraventrikulare
 • fibrilacioni atrial
 • dridhje atriale

Diagnostikimi per aritmite

Aritmia
Aritmia

Për të diagnostikuar aritmitë, mjeku juaj mund të përdorë:

 • historine tuaj mjekësore dhe familjare
 • një provim fizik
 • një sërë testesh për të diagnostikuar aritmitë

Përveç një EKG, mjeku juaj mund të përdorë gjithashtu një radiografi të gjoksit ose ekokardiografi për të kontrolluar:

 • madhësinë dhe formën e zemrës suaj
 • gjendjen e valvulave që ndihmojnë në rregullimin e rrjedhjes së gjakut nëpër zemrën tuaj

Meqenëse aritmitë mund të jenë të parregullta dhe mund të mos ndodhin gjatë kohës që jeni në zyrën e mjekut, mjeku juaj mund t’ju kërkojë të përdorni një monitor të zemrës në shtëpi. Llojet e monitorëve përfshijnë:

 • Monitor Holter. Një monitor holter është një monitor portativ që regjistron ritmin e zemrës suaj gjatë një ose dy ditësh.
 • Regjistrues ngjarjesh. Regjistruesit e ngjarjeve janë monitorë dore që mund të përdoren për të regjistruar rrahjet e zemrës kur ndjeni një parregullsi.
 • Regjistrues me lak i implantueshëm. Mjeku juaj mund të implantojë një regjistrues laku nën lëkurë për të monitoruar vazhdimisht rrahjet e zemrës dhe për të regjistruar aritmi të rralla.

Parandalimi

Aritmitë mund të zhvillohen nga një sërë shkaqesh, disa prej të cilave mund të mos jeni në gjendje t’i parandaloni. Megjithatë, ju mund të punoni për të shmangur shkaktimin e aritmisë tuaj ose përkeqësimin e saj.

Së pari, është e rëndësishme të kuptoni shkakun e aritmisë tuaj në mënyrë që të shmangni shkaktarët. Shkaktarët e parandalueshëm mund të përfshijnë:

 • stresi / ankthi
 • pirja e duhanit
 • kafeinë
 • alkooli
 • medikamente të caktuara

Një mënyrë jetese e shëndetshme është gjithashtu e dobishme për parandalimin dhe menaxhimin e aritmisë. Bëni më të mirën për të:

 • ndiqni një dietë të shëndetshme me pak kripë dhe yndyrë
 • nëse pini duhan, lëreni duhanin
 • ushtrohu rregullisht
 • qëndroni brenda një kufiri të shëndetshëm të peshës
 • zvogëloni stresin
 • kufizoni sasinë e alkoolit që pini
 • ruani presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit të shëndetshëm

Faktoret e rrezikut nga aritmia

Aritmia
Aritmia

Historia juaj familjare, kushtet shëndetësore, mosha, mënyra e jetesës dhe më shumë mund të jenë faktorë rreziku për zhvillimin e aritmisë.

Kushtet ose ngjarjet mjekësore, veçanërisht ato që lidhen me zemrën tuaj, mund të rrisin rrezikun tuaj nga aritmia. Ato përfshijnë:

 • semundje e arteries koronare
 • sëmundje të valvulave të zemrës
 • sulmi në zemër ose dështimi i zemrës
 • kardiomiopatia (sëmundjet e muskujve të zemrës)
 • endokardit (inflamacion i zemrës)
 • presionin e lartë të gjakut
 • apnea e gjumit
 • sëmundje kronike të mushkërive
 • gjendra tiroide tepër aktive ose joaktive
 • sëmundje të veshkave
 • çrregullime të të ngrënit që shkaktojnë një çekuilibër elektrolitik ose kequshqyerje
 • ethe
 • diabetit

Faktorë të tjerë të zakonshëm të rrezikut përfshijnë:

 • mosha më e madhe
 • medikamente të caktuara, veçanërisht stimuluesit dhe antihistaminet, disa prej të cilave mund të gjenden pa recetë
 • ndotja e ajrit
 • histori familjare e aritmisë
 • kafeinë
 • alkooli
 • pirja e duhanit

Komplikimet nga aritmia

Llojet e ndryshme të aritmive, veçanërisht kur nuk trajtohen, mund të çojnë në kushte kërcënuese për jetën. Këto komplikime përfshijnë:

 • infrakt nga aritmia
 • goditje në tru
 • demenca
 • arrest kardiak
 • aritmitë që përkeqësohen ose shkaktojnë simptoma të tjera

Një studim i vitit 2014 tregoi se disa kushte, duke përfshirë aritminë, ishin të lidhura fort me demencën tek të rriturit më të vjetër se 64 vjeç.

Si perfundim

Aritmia ka shume lloje. Shumica janë të padëmshme dhe pothuajse të gjithë kanë një aritmi në një moment ose në një tjetër. Shpesh ato kalojnë pa u vënë re.

Është gjithashtu normale të keni një rritje të rrahjeve të zemrës gjatë stërvitjes, kur zemra juaj punon shumë për t’u siguruar indeve gjak të pasur me oksigjen, në mënyrë që të mos lodheni shumë shpejt.

Megjithatë, disa aritmi nuk janë të padëmshme. Pamja juaj varet nga lloji dhe ashpërsia e aritmisë suaj. Nëse mendoni se keni një aritmi, shihni mjekun tuaj.

Edhe aritmitë më serioze shpesh mund të trajtohen me sukses. Shumica e njerëzve me aritmi mund të jetojnë një jetë normale.