Infeksioni i veshit
Infeksioni i veshit

Infeksioni i veshit mund të jetë ose bakterial ose viral. Ato mund të ndodhin në veshin tuaj të mesëm, në pjesën e veshit menjëherë pas daulles së veshit, si dhe në veshin e jashtëm dhe të brendshëm. Ata shpesh pastrohen vetë, por mund të jenë të dhimbshme për shkak të inflamacionit ose grumbullimit të lëngjeve.

Infeksioni i veshit mund të jetë kronik ose akut. Infeksionet akute të veshit janë të dhimbshme, por me kohëzgjatje të shkurtër. Infeksionet kronike të veshit ose nuk pastrohen ose përsëriten shumë herë. Ato mund të shkaktojnë dëmtim të veshit të mesëm dhe të brendshëm, i cili rrallëherë është i përhershëm.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar rreth infeksioneve të veshit, duke përfshirë shkaqet, simptomat dhe opsionet e trajtimit.

Simptomat nga infeksioni i veshit

Simptomat e zakonshme nga infeksioni i veshit përfshijnë:

 • dhimbje të lehta ose siklet brenda veshit tuaj
 • një ndjenjë e vazhdueshme presioni brenda veshit tuaj
 • kullimi i veshit i ngjashëm me qelb
 • humbje dëgjimi

Këto simptoma mund të vazhdojnë ose të vijnë e të shkojnë. Simptomat mund të shfaqen në njërin ose të dy veshët. Dhimbja është zakonisht më e rëndë me një infeksion të dyfishtë të veshit , që është një infeksion në të dy veshët.

Simptomat e infeksionit kronik të veshit mund të jenë më pak të dukshme se ato të infeksioneve akute të veshit.

Simptomat tek femijet

Së bashku me simptomat e vërejtura tek të rriturit, si dhimbje veshi dhe kullimi, fëmijët e vegjël dhe foshnjat mund të shfaqin shenja të tjera nga infeksioni i veshit, si p.sh.

 • duke fërkuar ose tërhequr veshin e tyre
 • ethe
 • nuk reagon ndaj tingujve të caktuar
 • duke humbur shpesh ekuilibrin
 • dhimbje koke
 • shqetësim
 • humbje e oreksit

Zakonisht, infeksionet e veshit zgjasin më pak se 3 ditë , por ato mund të vazhdojnë deri në një javë.

Fëmijët më të vegjël se 6 muajsh që kanë ethe ose simptoma të tjera të infeksionit të veshit duhet të shkojnë te mjeku. Kërkoni kujdes mjekësor nëse fëmija juaj ka temperaturë më të lartë se 39°C ose dhimbje të forta veshi.

Shkaqet per infeksionet e veshit

Infeksioni i veshit
Infeksioni i veshit

Infeksionet e veshit shkaktohen nga viruset ose bakteret, veçanërisht bakteretStreptococcus pneumonia ose Haemophilus influenzae . Ato shpesh rezultojnë nga një bllokim i tubave Eustachian , gjë që shkakton grumbullimin e lëngjeve në veshin tuaj të mesëm. Tubat Eustachian janë tuba të vegjël që shkojnë nga secili nga veshët tuaj direkt në pjesën e pasme të fytit tuaj.

Shkaqet e bllokimit të tubit Eustachian përfshijnë:

 • alergjitë
 • ftohjet
 • infeksionet e sinusit
 • mukusit të tepërt
 • pirja e duhanit
 • ndryshimet në presionin e ajrit

 Faktoret e rrezikut per infeksionet e veshit

Infeksionet e veshit ndodhin më shpesh tek fëmijët e vegjël, sepse ata kanë tuba Eustachian të shkurtër dhe të ngushtë. Rreth80 për qind te fëmijët zhvillojnë një infeksion akut të veshit në një moment.

Foshnjat që ushqehen me shishe gjithashtu kanë një incidencë më të lartë të infeksioneve të veshit sesa homologët e tyre që ushqehen me gji.

Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun e zhvillimit të një infeksioni të veshit janë:

 • ndryshimet e lartësisë
 • ndryshimet në temperaturë dhe lagështi
 • ekspozimi ndaj tymit të cigares
 • përdorimi i biberonit
 • sëmundje të fundit ose infeksion të veshit
 • duke qenë mashkull
 • peshë të ulët të lindjes
 • mungesa e aksesit në kujdesin shëndetësor
 • duke qenë në çerdhe

Komplikimet

Infeksionet e veshit zakonisht pastrohen pa ndërhyrje, por ato mund të përsëriten. Këto komplikime të rralla por serioze mund të pasojnë një infeksion të veshit:

 • humbje dëgjimi
 • vonesa e të folurit ose e gjuhës tek fëmijët, e cila është më e zakonshme kur ka lëng kronik në veshin e mesëm
 • mastoiditi (një infeksion i kockës mastoidale në kafkë)
 • meningjiti (një infeksion bakterial i membranave që mbulojnë trurin dhe palcën kurrizore)
 • këputja e daulles së veshit

Trajtimi

Ndërsa shumica e infeksioneve të lehta të veshit pastrohen pa ndërhyrje, trajtimet e mëposhtme mund të ndihmojnë gjithashtu:

Trajtim në shtëpi

Këto metoda janë efektive në lehtësimin e simptomave të një infeksioni të lehtë të veshit:

 • Aplikoni një leckë të ngrohtë në veshin e prekur.
 • Merrni ilaçe kundër dhimbjeve pa recetë
 • Merrni dekongestantë OTC si pseudoefedrina (Sudafed).
 • Shmangni gjumin në veshin e prekur.

Trajtim mjekësor

Nëse simptomat tuaja përkeqësohen ose nuk përmirësohen, shihni një mjek. Ata mund të përshkruajnë antibiotikë nëse infeksioni i veshit tuaj është bakterial, kronik ose nuk duket se po përmirësohet.

Antibiotikët nuk ndihmojnë në trajtimin e infeksioneve virale.

Kirurgjia

Kirurgjia mund të jetë një opsion nëse infeksioni i veshit nuk eliminohet me trajtimet e zakonshme mjekësore ose nëse keni shumë infeksione të veshit gjatë një periudhe të shkurtër.

Më shpesh, tubat e veshit vendosen në veshët tuaj për të lejuar që lëngu të rrjedhë jashtë. Këto tuba futen në mënyrë kirurgjikale në daullet tuaja të veshit. Ata përfundimisht bien dhe vrimat shërohen. Ndonjëherë këto vrima duhet të mbyllen kirurgjik.

Takimi me mjekun

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandon të shihni një mjek kur fëmija juaj ka:

 • ethe mbi 39 grade celsius
 • qelb, rrjedhje ose lëngje që rrjedh nga veshi juaj
 • simptoma të përkeqësimit
 • simptomat për më shumë se 2 deri në 3 ditë
 • humbje dëgjimi

Diagnostikimi per infeksionet e veshit

Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë parasysh simptomat tuaja dhe do të ekzaminojë veshët tuaj me një instrument të quajtur otoskop që ka një lente të lehtë dhe zmadhuese. Ekzaminimi mund të zbulojë:

 • skuqje, flluska ajri ose lëng i ngjashëm me qelb brenda veshit të mesëm
 • rrjedhjen e lëngjeve nga veshi i mesëm
 • një perforim në daullen e veshit
 • një daulle veshi e fryrë ose e shembur

Ky provim është rrallë i dhimbshëm, por disa fëmijë mund të shqetësohen.

Teste shtesë

Teste të tjera përfshijnë:

 • Mostra e lëngut. Nëse infeksioni juaj është i avancuar, mjeku juaj mund të marrë një mostër të lëngut brenda veshit tuaj dhe ta testojë atë për të përcaktuar nëse disa lloje të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve janë të pranishëm.
 • Skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT). Mjeku juaj mund të urdhërojë një skanim CT të kokës për të përcaktuar nëse infeksioni i  veshit është përhapur përtej veshit tuaj të mesëm.
 • Analizat e gjakut. Testet e gjakut mund të kontrollojnë funksionin tuaj imunitar.
 • Tympanometria. Timpanometria i lejon mjekët të matin se sa mirë i përgjigjet daullja e veshit ndaj ndryshimeve në presionin e ajrit brenda veshit tuaj.
 • Reflektometria akustike. Ky test mat se sa zë reflektohet nga daullja e veshit për të matur në mënyrë indirekte sasinë e lëngut në veshin tuaj.
 • Testi i dëgjimit. Ju mund të keni nevojë për një test dëgjimi , veçanërisht nëse keni infeksione kronike të veshit.

Parandalimi

Praktikat e mëposhtme mund të zvogëlojnë rrezikun nga infeksioni i veshit:

 • larja e duarve shpesh
 • shmangia e zonave me shumë njerëz
 • heqja dorë nga biberonët me foshnjat dhe fëmijët e vegjël
 • foshnjat që ushqehen me gji
 • shmangia e duhanit të dorës së dytë
 • mbajtjen e imunizimeve të përditësuara

Infeksionet e veshit shkaktohen nga bakteret ose viruset në veshin tuaj të mesëm, i cili është pjesa e veshit pas daulles së veshit. Shumica e infeksioneve të veshit zhduken brenda rreth 3 ditësh, por infeksionet e rënda mund të kenë nevojë të trajtohen me antibiotikë.

Infeksionet e veshit janë më të zakonshme tek fëmijët. Është e rëndësishme të shihni një mjek.