Epilepsia është një gjendje neurologjike që shkakton kriza të paprovokuara, të përsëritura. Një konvulsion është një nxitim i papritur i aktivitetit elektrik jonormal në trurin tuaj. Mjekët e diagnostikojnë epilepsinë kur keni dy ose më shumë kriza pa ndonjë shkak tjetër të identifikueshëm.

Epilepsia ndikon 50 milionë njerëzit në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe gati 3.5 milionë njerëzit në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Dy llojet kryesore të konfiskimeve janë:

Krizat e përgjithësuara prekin të gjithë trurin tuaj. Krizat fokale ose të pjesshme, prekin vetëm një pjesë të trurit tuaj.

Një konvulsion i lehtë mund të jetë i vështirë për t’u njohur. Mund të zgjasë vetëm disa sekonda dhe ju mund të qëndroni zgjuar derisa të ndodhë. Krizat më të forta mund të shkaktojnë spazma dhe shtrëngime të pakontrollueshme të muskujve. 

Aktualisht nuk ka kurë për epilepsinë, por ajo mund të menaxhohet me medikamente dhe strategji të tjera.

Simptomat

Konvulsionet janë simptoma kryesore e epilepsisë. Simptomat ndryshojnë nga personi në person dhe sipas llojit të krizave.

Një konvulsion fokal i vetëdijshëm (i quajtur më parë kriza e thjeshtë e pjesshme ) nuk përfshin humbje të vetëdijes. Simptomat përfshijnë:

 • ndryshime në shqisën e shijes, nuhatjes, shikimit, dëgjimit ose prekjes
 • marramendje
 • ndjesi shpimi gjilpërash dhe dridhjesh të gjymtyrëve

Krizat fokale të pavetëdijshme (të quajtura më parë kriza të pjesshme komplekse ) përfshijnë humbje të vetëdijes. Simptoma të tjera përfshijnë:

Ndihma

Është e rëndësishme të theksohet se shumica e krizave nuk kërkojnë kujdes urgjent mjekësor dhe nuk mund ta ndaloni një konvulsion pasi të jetë në progres.

Kur jeni me dikë që ka një konvulsion të lehtë nga epilepsia:

 • Qëndroni me personin derisa kriza e tij të përfundojë dhe ai të jetë zgjuar.
 • Pasi të jenë zgjuar, drejtojini në një vend të sigurt dhe tregojuni se çfarë ndodh.
 • Qëndroni të qetë dhe përpiquni t’i mbani të qetë njerëzit e tjerë.
 • Flisni me qetësi.
 • Kontrolloni për një byzylyk mjekësor.
 • Ndihmoni personin të kthehet në shtëpi i sigurt.

Nëse personi ka një konvulsion toniko-klonik, i cili shkakton dridhje të pakontrolluar:

 • Lehtësojeni personin në tokë.
 • Kthejini ato butësisht në anën e tyre për t’i ndihmuar të marrin frymë.
 • Pastroni çdo objekt të rrezikshëm larg tyre.
 • Vendos diçka të butë nën kokën e tyre.
 • Nëse mbajnë syze, hiqini ato.
 • Lironi çdo veshje, si kravatën, që mund të ndikojë në frymëmarrje.
 • Kohoni konfiskimin dhe telefononi 911 nëse zgjat më shumë se5 minuta.
 • Kur dikush ka një konvulsion, është e rëndësishme të mos :
 • E mbani personin poshtë ose të ndaloni lëvizjet e tij
 • Vendosni ndonjë gjë në gojën e tyre
 • ofroni personit ushqim ose ujë derisa të jetë plotësisht vigjilent

Shkaqe te mundshme

Në rreth gjysmen e njerëzve me epilepsi , shkaku nuk mund të përcaktohet, sipas OBSH-së. Një sërë faktorësh mund të kontribuojnë në zhvillimin e konfiskimeve, të tilla si:

 • lëndime traumatike të trurit ose trauma të tjera të kokës
 • cikatrice në tru pas një dëmtimi të trurit (epilepsi post-traumatike)
 • sëmundje të rënda ose temperaturë shumë të lartë
 • goditje në tru
 • mungesa e oksigjenit në tru
 • tumor i trurit ose kist
 • demenca 
 • përdorimi i disa ilaçeve nga nëna, dëmtimi prenatal, keqformimi i trurit ose mungesa e oksigjenit në lindje
 • gjendjet infektive si HIV dhe AIDS dhe meningjiti
 • çrregullime gjenetike ose zhvillimore ose sëmundje neurologjike

Shkaqet

Disa njerëz identifikojnë gjëra ose situata që shkaktojnë krizat e tyre nga epilepsia.

Disa nga shkaktarët më të zakonshëm të njohur janë:

 • mungesa e gjumit
 • sëmundje ose temperaturë
 • stresi
 • dritat e ndezura
 • tërheqja e kafeinës, alkoolit, medikamentet ose drogat ilegale
 • anashkalimi i vakteve, ngrënia e tepërt ose përbërës të veçantë ushqimor
 • sheqer shumë i ulët në gjak
 • dëmtim në kokë

Identifikimi i shkaktarëve nuk është gjithmonë i lehtë. Një incident i vetëm nuk do të thotë gjithmonë se diçka është një shkas. Shpesh, një kombinim faktorësh shkakton një konvulsion.

Komplikimet nga epilepsia

Epilepsia
Epilepsia

Krizat epileptike prishin aktivitetin elektrik të trurit tuaj, i cili mund të prekë drejtpërdrejt ose tërthorazi shumë pjesë të trupit tuaj. Komplikimet e mundshme të epilepsisë përfshijnë:

 • vështirësi në të nxënë
 • lëndimi nga rënia gjatë një sulmi
 • lëndim gjatë përdorimit të një makine ose makinerie
 • depresioni
 • dëmtimi i trurit nga krizat e zgjatura dhe të pakontrolluara nga epilepsia
 • mbytje nga ushqimi ose pështyma
 • efektet anësore të ilaçeve

Diagnostikimi

Nëse dyshoni se keni pasur një konvulsion, vizitoni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur. Një konvulsion mund të jetë një simptomë e një problemi serioz mjekësor.

Historia juaj mjekësore dhe simptomat do ta ndihmojnë mjekun tuaj të vendosë se cilat teste do të jenë të dobishme. Ata ka të ngjarë t’ju bëjnë një ekzaminim neurologjik për të testuar aftësitë tuaja motorike dhe funksionimin mendor.

Për të diagnostikuar epilepsinë, duhen përjashtuar kushte të tjera që shkaktojnë kriza. Një mjek ndoshta do të urdhërojë një numërim të plotë të gjakut (CBC) dhe kiminë e gjakut tuaj.

Testet e gjakut mund të përdoren për të kërkuar:

 • shenjat e sëmundjeve infektive
 • funksionin e mëlçisë dhe veshkave
 • nivelet e glukozës në gjak

Elektroencefalogrami (EEG) është testi më i zakonshëm që përdoret për të diagnostikuar epilepsinë. Është një test joinvaziv dhe pa dhimbje që përfshin vendosjen e elektrodave në lëkurën e kokës për të kërkuar modele jonormale në aktivitetin elektrik të trurit tuaj. 

Testet imazherike mund të zbulojnë tumore dhe anomali të tjera që mund të shkaktojnë konvulsione. Këto teste mund të përfshijnë:

 • CT skanim
 • MRI
 • Tomografia me emetim pozitron (PET)
 • tomografi e kompjuterizuar me emetim të vetëm me një foton

Epilepsia zakonisht diagnostikohet nëse keni kriza, por nuk ka asnjë shkak të dukshëm ose të kthyeshëm.

Trajtimi per epilepsinë

Epilepsia
Epilepsia

Trajtimi për epilepsinë mund t’ju ndihmojë të keni më pak kriza ose të ndaloni plotësisht krizat.

Plani juaj i trajtimit do të bazohet në:

 • ashpërsine e simptomave tuaja
 • Shendetin tuaj
 • sa mirë i përgjigjeni terapisë
 • Disa opsione trajtimi përfshijnë:
 • Medikamente kundër epilepsisë (antikonvulsante, kundër konvulsioneve). 
 • Stimulues i nervit vagus. 
 •  Dietë ketogjenike. 
 •  Kirurgjia e trurit. 

Takimi me mjekun per epilepsinë

Është e rëndësishme që të vizitoni rregullisht mjekun tuaj për kontrolle nga epilepsia. Personat me epilepsi të menaxhuar mirë duhet të konsiderojnë takimin me mjekun e tyre të familjes ose specialistin e epilepsisë të paktën një herë në vit , sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar. Njerëzit me epilepsi që nuk menaxhohet mirë mund të kenë nevojë të vizitojnë mjekun e tyre më shpesh.

Është gjithashtu një ide e mirë të caktoni një takim me mjekun tuaj nëse përjetoni ndonjë simptomë të re ose nëse keni efekte anësore pasi mjekimi juaj është ndryshuar.