Depresioni eshte nje cregullim i cili nuk dihet kurre se sa zgjat.

Sa zgjat depresioni? Depresioni, ose çrregullimi i madh depresiv, është një çrregullim i humorit. Depresioni klinik besohet të shkaktohet nga çekuilibrat e kimikateve në tru.

Për t’u diagnostikuar me çrregullim të madh depresiv, duhet të përjetoni të paktën pesë simptoma depresioni, një herë në ditë, për të paktën dy javë. Simptomat përfshijnë

 • të qenit më pak të interesuar për shumicën e aktiviteteve që dikur i keni shijuar,
 • të ndiheni të pavlefshëm ose fajtor (shpesh për gjëra që normalisht nuk do t’ju bënin të ndiheni ashtu),
 • të ndjeheni jashtëzakonisht të lodhur dhe me mungesë energjie.

Çrregullimi i madh depresiv mund të jetë shumë i përsëritur, ku të paktën gjysma e njerëzve që përjetojnë një episod kanë një ose më shumë episode shtesë gjatë jetës së tyre.

Sa kohë zgjat depresioni juaj varet nga faktorët e stilit të jetesës dhe nëse merrni apo jo trajtim të menjëhershëm. Mund të zgjasë për disa javë, muaj ose vite.

Episodet depresive

Episodet depresive zgjasin aq kohe sa zgjat depresioni.

Depresioni është një sëmundje që përbëhet nga episode depresive, të ngjashme me “shpërthimet” te njerëzit me sklerozë të shumëfishtë ose artrit. Një episod është kur një individ ka simptoma depresioni për të paktën dy javë.

Kohëzgjatja e një episodi mund të ndryshojë. Ndërsa disa njerëz kanë vetëm një, shumica e njerëzve me depresion kanë episode të përsëritura gjatë gjithë jetës së tyre dhe nuk dihet sa zgjat depresioni, kjo është arsyeja pse trajtimi është kaq i rëndësishëm.

Nëse nuk trajtohen, si çdo sëmundje, simptomat mund të përkeqësohen në mënyrë progresive dhe të çojnë në dëmtime të konsiderueshme, të ndërhyjnë në marrëdhëniet dhe punën, ose të çojnë në vetëlëndim ose vetëvrasje.

Individët me depresion të madh mund të përjetojnë një permiresim të pjesshëm ose të plotë, ku simptomat e tyre zhduken ose nuk përjetojnë fare simptoma.

Studiuesit gjetën se faktorët e rrezikut për episodet e përsëritura të depresionit përfshijnë:

 • simptoma specifike që ka një person
 • duke pasur një gjendje tjetër psikiatrike (komorbiditet)
 • histori familjare e depresionit
 • personaliteti
 • modelet njohëse
 • ngjarje stresuese të jetës
 • traumat e se kaluares
 • mungesa e mbështetjes sociale

Nëse jeni në rrezik për të përjetuar depresion të përsëritur, trajtimi mund të jetë efektiv në menaxhimin e simptomave tuaja dhe mund të minimizojë përsëritjen e episodeve depresive per aq sa zgjat depresioni.

Si trajtohet per aq sa zgjat depresioni?

Depresioni është një sëmundje e trajtueshme dhe sa më herët të fillohet trajtimi, aq më efektiv është ai, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor. Terapia e mirëmbajtjes është gjithashtu e dobishme për të ndihmuar në parandalimin e rikthimit te individët që jetojnë me depresion të përsëritur.

Trajtimi mund të mos duket i njëjtë për të gjithë. Trajtimet duhet të marrin në konsideratë karakteristikat individuale, simptomat dhe situatat.

Një kombinim i trajtimeve është shpesh më efektivi per aq sa zgjat depresioni, por secili person është i ndryshëm.

Trajtimet përfshijnë mjekim, psikoterapi, shtrimin në spital ose terapi elektrokonvulsive.

Mjekimi per aq sa zgjat depresioni

Antidepresante

Ekzistojnë lloje të ndryshme të antidepresantëve, dhe ndonjëherë ajo që funksionon për një person nuk funksionon për një tjetër. Nuk është e pazakontë që duhet të provoni më shumë se një ilaç për të gjetur atë që funksionon më mirë për ju gjithashtu.

 • Ilacet kundër depresionit mund të përfshijnë:
 • Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs)
 • Frenuesit e rimarrjes së serotoninës dhe norepinefrinës (SNRIs)
 • ilacet kundër depresionit triciklik (TCAs)
 • ilacet kundër depresionit atipikë
 • Frenuesit e monoamine oksidazës (MAOIs)
 • medikamente të tjera që mund të përdoren jashtë etiketës për të ndihmuar në trajtimin e depresionit

Ndonjëherë mund të përdoret një kombinim i barnave, si dhe ilaçe kundër ankthit, në varësi të situatës suaj. Nëse një ilaç nuk funksionon, mjeku juaj mund të provojë një tjetër që mund të jetë më i përshtatshëm për ju per aq sa zgjat depresioni.

Psikoterapia

Seancat psikoterapeutike ndiqen per aq kohe sa mjeku mendon qe zgjat depresioni.

Psikoterapia, ose terapia, në përgjithësi i referohet “terapisë së bisedës” me një terapist.

Shumë njerëz vizitojnë një terapist për një sërë arsyesh, pavarësisht nëse kanë apo jo dhe sa zgjat depresioni. Mund të jetë e dobishme të flisni për çështjet që lindin në jetën tuaj me një person që është një profesionist i trajnuar i shëndetit mendor.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të psikoterapisë, duke përfshirë terapinë e sjelljes dialektike (DBT) dhe terapinë konjitive të sjelljes (CBT).

Terapia mund t’ju ndihmojë te:

 • identifikoni “shkaktarett” që shkaktojnë ndjenjat e depresionit
 • identifikoni besimet e dëmshme që mbani
 • krijoni besime të reja pozitive
 • t’ju ofrojë strategji të përballimit të ngjarjeve dhe ndjenjave negative

Psikoterapia i është përshtatur çdo personi dhe duke folur për qëllimet dhe pritshmëritë tuaja me terapistin tuaj, ata do të jenë në gjendje të punojnë me ju për t’ju ndihmuar të përballeni me aq sa zgjat depresioni.

Hospitalizimi per aq sa zgjat depresioni

Shtrimi në spital mund të jetë i nevojshëm nëse:

 • episodi depresiv është i rëndë
 • nuk jeni në gjendje ta mbani veten të sigurt
 • ju nuk jeni në gjendje të kujdeseni për veten tuaj

Gjatë qëndrimit tuaj në spital, mjekimi juaj (nëse jeni në të) mund të rishikohet ose ndryshohet dhe mund të jetë e nevojshme terapi individuale dhe grupore per aq sa zgjat depresioni. Kjo është për t’ju ofruar mbështetjen dhe trajtimin që ju nevojitet, si dhe për t’ju mbajtur të sigurt derisa episodi juaj depresiv të zhduket.

Terapia elektrokonvulsive

Terapia elektrokonvulsive perfshin rastet me te renda te depresionit.

Terapia elektrokonvulsive (ECT) nuk përdoret gjerësisht dhe nuk është e përshtatshme për të gjithë. Megjithatë, mund të jetë efektiv në depresionin e rëndë rezistent ndaj trajtimit dhe të përsëritur.

Trajtimi konsiston në përdorimin e një rryme elektrike për të stimuluar një konvulsion ndërsa një individ është nën anestezi të përgjithshme.

Shpesh përdoret kur trajtimet e tjera nuk kanë qenë efektive. Nuk përdoret si trajtim i linjës së parë, pasi ka disa efekte anësore të rëndësishme si humbja e kujtesës.

Nuk është një kurë dhe trajtimi i mirëmbajtjes, si trajtimet e përmendura më lart, është i nevojshëm.

Ndryshimet e stilit të jetesës per aq sa zgjat depresioni

Ushtrimet ndihmojne per aq sa zgjat depresioni, madje duhet te ndiqen edhe me tej.

Ndërsa nuk ka “mjekime në shtëpi” në vetvete për depresionin ose episodet e përsëritura, ka disa gjëra që një individ mund të bëjë për vetëkujdes, duke përfshirë sa vijon:

 • Ndiqni planin e trajtimit të rënë dakord, pavarësisht nëse kjo do të thotë seanca të rregullta terapie, mjekim, terapi në grup, ndalese nga alkooli – çdo gjë.
 • Minimizoni ose hiqni dorë nga alkooli dhe drogat rekreative. Këto shkaktojnë simptomat e tyre të humorit dhe mund të kenë ndërveprime negative me shumë ilaçe psikiatrike dhe antidepresivë.
 • Përpiquni të merrni ajër të pastër ose të ushtroheni çdo ditë. Edhe nëse është një shëtitje rreth lagjes – veçanërisht nëse nuk ju pëlqen – dalja nga shtëpia mund të ketë efekte ngritëse dhe të ndihmojë në reduktimin e ndjenjave të izolimit që janë kaq të zakonshme me depresionin.
 • Bëni gjumë të rregullt dhe përpiquni të hani një dietë të shëndetshme. Trupi dhe mendja janë të lidhura, dhe pushimi dhe ushqimi mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më mirë.
 • Diskutoni me mjekun tuaj çdo ilaç bimor që po merrni, pasi ato mund të ndërhyjnë në medikamentet që ju ka përshkruar mjeku.

Cila është perspektiva për aq sa zgjat depresioni?

Derpesioni ka gjithmone zgjidhje.

Depresioni është një sëmundje serioze dhe për shumë individë që jetojnë me depresion, episodet depresive janë të përsëritura.

Kjo nuk do të thotë se është e pashpresë – larg saj.

Ekzistojnë një sërë trajtimesh që mund të përdoren për të ndihmuar në trajtimin dhe reduktimin e simptomave, si dhe për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes ose ashpërsisë per aq kohe sa zgjat depresioni.

Ekzistojnë gjithashtu mjete për t’ju ndihmuar të përshtateni dhe të përballeni me episodet depresive. Depresioni mund të jetë një gjendje kronike, por është e menaxhueshme.