Tromboza ne kembe

Vështrim i përgjithshëm

Tromboza ne kembe e venave të thella (DVT) ndodh kur një mpiksje gjaku (trombo) formohet në një ose më shumë nga venat e thella në trupin tuaj, zakonisht në këmbët tuaja. Tromboza e venave të thella mund të shkaktojë dhimbje ose ënjtje në këmbë, por gjithashtu mund të ndodhë pa simptoma.

Ju mund të shfaqni tromboza ne kembe nëse keni disa kushte mjekësore që ndikojnë në mpiksjen e gjakut tuaj. Një mpiksje gjaku në këmbët tuaja gjithashtu mund të ndodhë nëse nuk lëvizni për një kohë të gjatë, si pas operacionit ose aksidentit, kur udhëtoni në një distancë të gjatë ose kur jeni në shtrat.

Tromboza e venave të thella mund të jetë shumë serioze sepse mpiksjet e gjakut në venat tuaja mund të çlirohen, të udhëtojnë nëpër qarkullimin e gjakut dhe të ngecin në mushkëritë tuaja, duke bllokuar rrjedhjen e gjakut (emboli pulmonare). Sidoqoftë, embolia pulmonare mund të ndodhë pa dëshmi të DVT.

Kur tromboza ne kembe dhe emboli pulmonare ndodhin së bashku, quhet tromboemboli venoze (VTE).

Simptomat nga tromboza ne kembe

Enjtje e kembes nga tromboza ne kembe

Shenjat dhe simptomat nga tromboza e venave te thella ne kembe mund të përfshijnë:

 • Ënjtje në këmbën e prekur. Rrallë, ka ënjtje në të dy këmbët.
 • Dhimbje në këmbën tuaj. Dhimbja shpesh fillon në pulpen tuaj dhe mund të ndjehet si ngërç ose dhimbje.
 • Lëkura e kuqe ose e zbardhur në këmbë.
 • Një ndjenjë ngrohtësie në këmbën e prekur.

Tromboza e venave të thella mund të ndodhë pa simptoma të dukshme.

Nga se shkaktohet tromboza ne kembe

Çdo gjë që pengon gjakun tuaj të rrjedhë ose të mpikset normalisht mund të shkaktojë një mpiksje gjaku.

Shkaqet kryesore nga tromboza ne kembe janë dëmtimi i venës nga operacioni ose trauma dhe inflamacioni për shkak të infeksionit ose dëmtimit.

Faktoret e rrezikut

Faktori kryesor dhe me madhor eshte mos-levizja e cilla sjell mpiksjen e gjakut.

Shumë gjëra mund të rrisin rrezikun tuaj për të zhvilluar DVT. Sa më shumë faktorë rreziku që keni, aq më i madh është rreziku juaj nga tromboza ne kembe. Faktorët e rrezikut për DVT përfshijnë:

 • Mosha. Të qenit mbi 60 vjeç rrit rrezikun tuaj për DVT, megjithëse mund të ndodhë në çdo moshë.
 • Qendrimi ulur për periudha të gjata kohore, të tilla si kur vozitni ose fluturoni. Kur këmbët tuaja qëndrojnë të palëvizshme për orë të tëra, muskujt tuaj nuk kontraktohen. Kontraktimet e muskujve normalisht ndihmojnë qarkullimin e gjakut.
 • Pushim i zgjatur në shtrat, si për shembull gjatë një qëndrimi të gjatë në spital, ose paralizë. Tromboza ne kembe mund të formohet nëse muskujt nuk lëvizin për periudha të gjata.
 • Lëndimi ose operacioni. Lëndimi i venave tuaja ose operacioni mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut.
 • Shtatzënia. Shtatzënia rrit presionin në venat e legenit tuaj duke sjelle tromboza ne kembe. Gratë me një çrregullim të trashëguar të koagulimit janë veçanërisht në rrezik. Rreziku i mpiksjes së gjakut nga shtatzënia mund të vazhdojë deri në gjashtë javë pasi të keni lindur fëmijën tuaj.
 • Pilula kontraceptive (kontraceptivë oralë) ose terapi zëvendësuese të hormoneve. Të dyja mund të rrisin aftësinë e gjakut për tu mpiksur.

Faktore te tjere rreziku nga tromboza ne kembe

 • Të qenit mbipeshë. Mbipesha rrit presionin në venat në legen duke shkaktuar tromboza ne kembe.
 • Pirja e duhanit. Pirja e duhanit ndikon në mpiksjen dhe qarkullimin e gjakut, gjë që mund të rrisë rrezikun tuaj për DVT.
 • Kanceri. Disa forma të kancerit rrisin substancat në gjakun tuaj që shkaktojnë mpiksjen e gjakut. Disa forma të trajtimit të kancerit gjithashtu rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut.
 • Infrakt. Kjo rrit rrezikun tuaj për DVT dhe emboli pulmonare. Për shkak se njerëzit me insuficiencë kardiake kanë funksion të kufizuar të zemrës dhe mushkërive, simptomat e shkaktuara edhe nga një emboli e vogël pulmonare janë më të dukshme.
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve. Sëmundjet e zorrëve, të tilla si sëmundja e Crohn ose koliti ulceroz, rrisin rrezikun e DVT.
 • Një histori personale ose familjare e DVT ose PE. Nëse ju ose dikush në familjen tuaj ka pasur njërën ose të dyja këto, mund të jeni në rrezik më të madh për të zhvilluar DVT.
 • Gjenetike. Disa njerëz trashëgojnë faktorë ose çrregullime të rrezikut gjenetik, siç është faktori V Leiden, që e bëjnë mpiksjen e gjakut më lehtë. Një çrregullim i trashëguar më vete nuk mund të shkaktojë mpiksje gjaku nëse nuk kombinohet me një ose më shumë faktorë të tjerë rreziku.
 • Asnjë faktor rreziku i njohur. Ndonjëherë, një mpiksje gjaku në një venë mund të ndodhë pa faktor të dukshëm themelor të rrezikut. Kjo quhet VTE e paprovokuar.

Komplikimet

Sindroma postflebitike

Komplikimet nga tromboza ne kembe mund të përfshijnë:

 • Embolia pulmonare (PE). PE është një ndërlikim potencialisht kërcënues për jetën i lidhur me DVT. Ndodh kur një enë gjaku në mushkërinë tuaj bllokohet nga një mpiksje gjaku (trombo) që udhëton në mushkëri nga një pjesë tjetër e trupit tuaj, zakonisht tromboza ne kembe.
 • Është e rëndësishme që të merrni ndihmë të menjëhershme mjekësore nëse keni shenja dhe simptoma të PE. Gulçim i papritur, dhimbje gjoksi gjatë thithjes ose kollitjes, frymëmarrje e shpejtë, puls i shpejtë, ndjenja e ligështimit dhe kollitja e gjakut mund të ndodhë me një PE.
 • Sindroma postflebitike. Dëmtimi i venave tuaja nga mpiksja e gjakut zvogëlon rrjedhjen e gjakut në zonat e prekura, duke shkaktuar dhimbje dhe ënjtje të këmbëve, njolla ne lëkurë dhe plagë të lëkurës.
 • Komplikimet e trajtimit. Komplikimet mund të rezultojnë nga holluesit e gjakut të përdorur për të trajtuar DVT. Gjakderdhja (hemorragjia) është një efekt anësor shqetësues i holluesve të gjakut. Është e rëndësishme që të keni analiza të rregullta të gjakut gjatë marrjes së ilaçeve të tilla.

Parandalimi

Per te ulur rrezikun nga tromboza ne kembe, shmangni mabjtjen e tyre kryq kur qendroni ulur gjate.

Masat për parandalimin nga tromboza e venave të thella ne kembe përfshijnë sa vijon:

 • Shmangni uljen e qetë. Nëse keni pasur operacion ose keni qenë në shtrat për arsye të tjera, përpiquni të lëvizni sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse jeni ulur për një kohë, mos i kryqëzoni këmbët, gjë që mund të bllokojë rrjedhjen e gjakut. Nëse jeni duke udhëtuar një distancë të gjatë me makinë, ndaloni çdo orë ose më shumë dhe ecni përreth.
 • Nëse jeni në aeroplan, qëndroni ose ecni herë pas here. Nëse nuk mund ta bëni këtë, ushtroni këmbët tuaja. Provoni të ngrini dhe ulni thembrat tuaja ndërsa mbani gishtërinjtë tuaj në dysheme, pastaj ngrini gishtërinjtë me thembrat tuaja në dysheme.
 • Mos pini duhan. Pirja e duhanit rrit rrezikun për t’u shfaqur tromboza ne kembe.
 • Ushtroni dhe menaxhoni peshën tuaj. Obeziteti është një faktor rreziku për t’u shfaqur tromboza ne kembe. Ushtrimet e rregullta ulin rrezikun e mpiksjes së gjakut, gjë që është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që ulen shumë ose udhëtojnë shpesh.

Diagnoza

Test per te verifikuar nese po zhvillohet tromboza ne kembe

Për t’u diagnostikuar tromboza ne kembe, mjeku juaj do t’ju pyesë për simptomat tuaja. Ju gjithashtu do të keni një provim fizik në mënyrë që mjeku juaj të kontrollojë zonat e ënjtjes, butësisë ose ndryshimeve në ngjyrën e lëkurës.

Testet që keni varet nëse mjeku juaj mendon se jeni në një rrezik të ulët ose të lartë të DVT. Testet e përdorura për të diagnostikuar ose përjashtuar një mpiksje gjaku përfshijnë:

 • Testi i gjakut D-dimer. D dimer është një lloj proteine ​​e prodhuar nga mpiksjet e gjakut. Pothuajse të gjithë njerëzit me tromboza ne kembe të rëndë kanë rritur nivelet e dimerit D në gjak. Një rezultat normal në një test D-dimer shpesh mund të ndihmojë në përjashtimin e PE.
 • Ultratinguj dupleks. Ky test jo invaziv përdor valët e zërit për të krijuar fotografi se si gjaku rrjedh nëpër venat tuaja. Është testi standard për diagnostikimin e DVT. Për testin, një teknik lëviz butësisht një pajisje të vogël të dorës (dhënës) në lëkurën tuaj mbi zonën e trupit që studiohet. Ndonjëherë një seri ekografish bëhen gjatë disa ditëve për të përcaktuar nëse një mpiksje gjaku po rritet ose për të kontrolluar një të re.
 • Venografia. Një bojë injektohet në një venë të madhe në këmbën ose kyçin e këmbës. Një rreze X krijon një imazh të venave në këmbët dhe këmbët tuaja, për të kërkuar mpiksje. Testi është invaziv, kështu që bëhet rrallë. Testet e tjera, të tilla si ultratinguj, shpesh bëhen së pari.
 • Skanimi i rezonancës magnetike (MRI). Ky test mund të bëhet për të diagnostikuar DVT në venat e barkut.

Trajtimi nga tromboza ne kembe

Filtri Vena Cava

Ekzistojnë tre qëllime kryesore të trajtimit me DVT.

 • Parandaloni që mpiksja të bëhet më e madhe.
 • Parandaloni mpiksjen nga udhëtimi në mushkëri.
 • Ulni shanset tuaja për një DVT tjetër.

Opsionet e trajtimit nga tromboza ne kembe përfshijnë:

 • Hollues gjaku. DVT trajtohet më së shpeshti me antikoagulantë, të quajtur edhe hollues të gjakut. Këto ilaçe nuk shkatërrojnë mpiksjet ekzistuese të gjakut, por ato mund të parandalojnë që mpiksjet të bëhen më të mëdha dhe të zvogëlojnë rrezikun për të zhvilluar më shumë mpiksje.
 • Ilace mpiksje. Gjithashtu të quajtura trombolitikë, këto ilaçe mund të përshkruhen nëse keni një lloj më serioz të DVT ose PE, ose nëse ilaçet e tjera nuk funksionojnë.
 • Këto ilaçe jepen ose IV ose përmes një tubi (kateteri) të vendosur direkt në mpiksje. Grumbujt e mpiksjes mund të shkaktojnë gjakderdhje serioze, kështu që ato zakonisht përdoren vetëm për njerëzit me mpiksje të rënda gjaku.
 • Filtrat. Nëse nuk mund të merrni ilaçe për të holluar gjakun tuaj, mund të keni një filtër të futur në një venë të madhe – vena cava – në barkun tuaj. Një filtër vena cava parandalon vendosjen e mpiksjeve që çlirohen në mushkëritë tuaja.
 • Çorape speciale. Këto çorape speciale të gjurit zvogëlojnë shanset që gjaku juaj të grumbullohet dhe të mpikset. Për të parandaluar ënjtjen e lidhur me trombozën e venave të thella, vishini ato në këmbët tuaja deri në nivelin e gjunjëve tuaj. Ju duhet t’i vishni këto çorape gjatë ditës për të paktën dy vjet, nëse është e mundur.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Corapa spcifike per personat qe vuajne nga tromboza

Pasi të merrni trajtim nga tromboza ne kembe, është e rëndësishme të ndiqni disa ndryshime në stilin e jetesës për të menaxhuar gjendjen tuaj dhe për të parandaluar një tjetër mpiksje gjaku. Ndryshimet në stilin e jetës përfshijnë:

 • Pyesni mjekun tuaj për dietën tuaj. Ushqimet e larta në vitaminë K, të tilla si spinaqi, lakra jeshile, zarzavate të tjera me gjethe dhe lakrat, mund të ndërhyjnë me warfarinën.
 • Merrni ilaçet tuaja sipas udhëzimeve. Mjeku juaj do t’ju tregojë për sa kohë do të keni nevojë për trajtim. Nëse jeni duke marrë hollues të caktuar të gjakut, do t’ju duhet një test gjaku për të parë se sa mirë mpikset gjaku juaj.
 • Shikoni për gjakderdhje të tepërt. Ky mund të jetë një efekt anësor i holluesve të gjakut. Bisedoni me mjekun tuaj për aktivitetet që mund t’ju ​​shkaktojnë mavijosje ose prerje, pasi edhe një dëmtim i vogël mund të bëhet serioz nëse jeni duke marrë hollues gjaku.
 • Lëviz. Nëse keni qenë në pushim në shtrat për shkak të operacionit ose faktorëve të tjerë, sa më shpejt të lëvizni, aq më e ulët është shansi që të formohen mpiksje gjaku.
 • Vishni çorape ngjeshëse. Vishni këto për të ndihmuar në parandalimin e mpiksjes së gjakut në këmbë nëse mjeku juaj i rekomandon ato.