A sherohet depresioni

A sherohet depresioni? I njohur në DSM-5 si çrregullim i madh depresiv (MDD) dhe nganjëherë i quajtur depresion klinik, është një gjendje e zakonshme e shëndetit mendor. Në vitin 2016, më shumë se 16 milionë të rritur përjetuan të paktën një episod të madh depresiv.

Ndërsa depresioni mund të trajtohet dhe simptomat mund të lehtësohen, depresioni nuk mund të “shërohet”. Në vend të kësaj, lehtesimi është qëllimi. Nuk ka një përkufizim të pranuar universalisht të lehtesimit, pasi ai ndryshon për çdo person. Njerëzit mund të kenë ende simptoma ose funksionim të dëmtuar me lehtesimin.

Depresioni gjithashtu ka një rrezik të lartë të përsëritjes. Të paktën 50% i individëve që kanë përjetuar një episod depresioni kanë një ose më shumë episode depresive. Individët që kanë pasur të paktën dy episode mund të kenë të paktën një episod më shumë depresiv.

Ashtu si me çdo gjendje kronike, edhe pse mund të përsëritet, ka trajtime të disponueshme për të zvogëluar ashpërsinë e simptomave tuaja, për të menaxhuar gjendjen tuaj dhe për t’ju dhënë mbështetje.

A sherohet depresioni edhe pas perseritjes?

Ndërsa jo të gjithë ata që përjetojnë një episod depresiv vazhdojnë të kenë një tjetër, shumë individë kanë një episod tjetër. Nuk dihet gjithmonë se çfarë e shkakton këtë. Për më tepër, nuk ka një shkak të njohur të depresionit në përgjithësi. Mendohet se përfshihen një sërë faktoresh, duke përfshirë faktorët biologjikë, gjenetikë, mjedisorë dhe emocionalë.

Nëse keni një përsëritje, kjo nuk nenkupton dobesi apo gabim. Depresioni mund të shkaktohet nga faktorë stresues si humbja e një pune, një sëmundje e rëndë, humbja e një personi të dashur ose përdorimi i substancave. Herë të tjera, një përsëritje mund të ndodhë sepse mjekimi që po merrni nuk është më i miri për ju, ose sepse është koha për të provuar një terapi të re. A sherohet depresioni?

Flisni me ekipin tuaj të trajtimit për rrezikun e përsëritjes dhe çfarë të bëni nëse kjo ndodh. Kjo mund të ndihmojë në zbutjen e çdo ankthi që mund të keni për përsëritjet e mundshme. Njohja se ka një plan rezervë, nëse ju nevojitet, mund të jetë qetësuese.

A sherohet depresioni kur dihen shenjat paralajmëruese?

Shenjat paralajmeruese nga depresioni

Depresioni mund të shfaqet në mënyra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa njerëz mund të flenë shumë, ndërsa të tjerë mund të kenë vështirësi për të fjetur. Mbajtja e një regjistri të simptomave tuaja specifike mund të jetë e dobishme, veçanërisht kur diskutoni opsionet e trajtimit me mjekun tuaj.

Thënë kjo, ka disa shenja dhe simptoma të zakonshme të depresionit, të cilat përfshijnë:

 • mungesa e energjisë ose lodhja e shtuar
 • ndryshime në peshë ose oreks
 • ndjenja e shqetësimit
 • duke lëvizur ose duke folur më ngadalë se zakonisht
 • humbja e interesit ose kënaqësisë në aktivitete ose gjëra që më parë ishin të këndshme
 • nervozizëm
 • telashe
 • çrregullime të gjumit,të tilla si zgjimi herët në mëngjes, gjumi i tepërt ose pamundësia për të fjetur
 • ndjenjat e fajit
 • ndjenja e trishtimit
 • dhimbje ose probleme me tretjen që nuk ndihmohen nga trajtimi, ose mund të mos ketë ndonjë shkak të qartë
 • mendime të vdekjes ose të vetëvrasjes

Simptoma te tjera

Për t’u klasifikuar si depresion, simptomat duhet të jenë të pranishme shumicën e ditës, pothuajse çdo ditë, për të paktën dy javë. Ju nuk keni nevojë të keni të gjitha – apo edhe shumicën – nga këto simptoma për t’u diagnostikuar me depresion. Nëse mendoni se ju ose dikush që ju intereson jeton me depresion, është e rëndësishme të flisni me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Nëse keni përjetuar një episod depresiv më parë, mund të jeni në gjendje të njihni simptomat e një përsëritjeje. Ndonjëherë, simptomat e një përsëritjeje mund të jenë aq të thjeshta sa të mos mund të flesh ose të kesh probleme me përqendrimin.

Nëse mendoni se mund të jeni në rrezik për të pasur një episod tjetër depresiv dhe jeni të shqetësuar, bisedoni me ekipin tuaj të trajtimit – mjekun ose terapistin tuaj – për gjërat që duhet të keni kujdes. Ata janë të njohur me situatën tuaj dhe faktorët tuaj të rrezikut personal, dhe komentet e tyre mund të jenë shumë të dobishme.

Mund të jetë e vështirë të vetëvlerësohet, veçanërisht nëse proceset tuaja të të menduarit ndikohen nga depresioni, kështu që të kesh komente nga jashtë rreth simptomave për t’u kujdesur mund të bëjë një ndryshim të madh.

Si të parandaloni një përsëritje

Trajtimi i depresionit tuaj mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të një përsëritjeje tjetër. Trajtimi zakonisht përfshin një kombinim të ndonjë forme të terapisë së bisedës, si dhe mjekim.

Ndonjëherë njerëzit përjetojnë një përsëritje të depresionit gjatë trajtimit të tyre, dhe kjo është në rregull. Ekipi juaj i trajtimit se a sherohet depresioni mund të rivlerësojë planin tuaj të trajtimit dhe të shohë nëse ai duhet të ndryshohet ose rregullohet.

Ndiqni trajtimet e përshkruara nga mjeku juaj

A sherohet depresioni nese ndiqni keshillat dhe trajtimet e mjekut?

Respektimi i planit tuaj të trajtimit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të përsëritjes. Kjo mund të përfshijë:

 • ndjekja e rregullt e psikoterapisë
 • duke kryer çdo detyrë të dhënë
 • duke marrë medikamente siç përshkruhet
 • shmangia e drogës ose alkoolit, të cilat mund të shkaktojnë simptomat e depresionit dhe ndërhyjnë me medikamente

Nëse aktualisht jeni duke marrë një mjekim për depresionin dhe nuk po funksionon, mund t’ju duhet të punoni me mjekun tuaj për të ndryshuar ilaçet. A sherohet keshtu depresioni? Ndonjëherë duhet të provoni disa ilaçe të ndryshme për të gjetur atë që është më i miri për ju. Ashtu si me shumë ilaçe, mund të ketë efekte anësore, të cilat zakonisht largohen pas disa javësh.

Është e rëndësishme të mos ndaloni kurrë një antidepresant papritmas, pasi kjo mund të shkaktojë një rritje të simptomave dhe ndoshta të shkaktojë një përsëritje.

A sherohet depresioni kur vete-kujdeseni?

Vete-kujdesi ndihmon ne parandalimin e perseritjes se depresionit.

Vetë-kujdesi mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e simptomave dhe përsëritjeve të depresionit. Pushimi dhe gjumi i duhur mund të ndikojnë në shëndetin e trupit dhe mendjes suaj. Një dietë e shëndetshme me vitamina dhe minerale është gjithashtu e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm, dhe ushtrimet e rregullta mund të rrisin kimikatet që ndikojne mirë në tru.

Nëse keni vështirësi për të fjetur ose keni nevojë për ndihmë me një plan vakt ose rutinë ushtrimesh, bisedoni me mjekun tuaj për këto gjëra. Ata mund të jenë në gjendje të ndihmojnë me teknikat e relaksimit për gjumë, ose nëse është e nevojshme, të përshkruajnë diçka për t’ju ndihmuar. Ata gjithashtu mund t’ju japin rekomandime për një dietolog ose plan ushtrimesh.

Gjeni mbështetje

A sherohet depresioni me perkrahjen e njerezve tuaj me te dashur?

Ju nuk duhet ta bëni këtë vetëm. Depresioni është një sëmundje dhe nuk është diçka që mund ta luftoni vetëm me vullnet. Bisedoni me mjekun tuaj dhe vendosni një ekip mbështetës. A sherohet keshtu depresioni? Edhe pse përsëritja është e zakonshme, kjo nuk do të thotë se kjo është e përhershme. Mund të mos ketë “shërim” teknik për depresionin, por me ndihmë dhe trajtim, depresioni – madje edhe depresioni i përsëritur – është i shërueshëm.