Dhimbjet e barkut ose stomakut i referohen sikletit në hapësirën midis gjoksit dhe legenit. Shumica e rasteve të dhimbjeve të barkut janë të lehta dhe kanë një sërë shkaqesh të zakonshme, si dispepsi ose tendosje muskulore.

Simptomat per dhimbjet e barkut shpesh zgjidhen shpejt vetë ose me trajtim bazë. Dhimbja e barkut, veçanërisht me simptoma të rënda ose kronike, mund të jetë gjithashtu një shenjë e kushteve më serioze themelore mjekësore, duke përfshirë kancerin ose dështimin e organeve.

Dhimbja e papritur dhe e rëndë ose afatgjatë e barkut mund të kërkojë trajtim të menjëhershëm mjekësor.

Cfare jane dhimbjet e barkut

Problemet e tretjes konsiderohen si shkaktari më i zakonshëm per dhimbjet e barkut. Siklet ose parregullsi në çdo organ ose pjesë të barkut mund të shkaktojnë dhimbje që rrezaton në të gjithë zonën.

Shumë njerëz i referohen dhimbjes së barkut thjesht si dhimbje barku. Megjithatë, barku përmban shumë organe vitale, muskuj, enë gjaku dhe inde lidhëse që përfshijnë:

 • stomakun
 • veshkat
 • mëlçine
 • zorrët e vogla dhe të mëdha
 • shtojca
 • pankreasin
 • fshikëzen e tëmthin
 • shpretkën

Arteria kryesore e zemrës (aorta) dhe një venë tjetër e zemrës (vena kava e poshtme) kalojnë gjithashtu përmes barkut. Barku është gjithashtu shtëpia e muskujve thelbësorë, katër grupet e muskujve të barkut që i japin trungut stabilitet dhe i mbajnë organet në vend dhe të mbrojtur.

Për shkak se ka shumë zona që mund të preken, dhimbja e barkut mund të ketë shumë shkaqe.

Shkaqet dhe simptomat

Dhimbja e barkut është një ankesë e zakonshme dhe mund të shkaktohet ose ndërlikohet nga një sërë faktorësh.

Shkaqet e zakonshme përfshijnë:

Gastroenteriti (gripi i stomakut)

Në këtë rast, dhimbjet e barkut shoqërohen shpesh me të përziera, të vjella dhe jashtëqitje të lirshme, të mbushura me lëngje, të cilat ndodhin shumë më shpejt dhe më shpesh se normalja pas ngrënies.

Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • të përziera
 • të vjella
 • ethe
 • ngërçe barku
 • fryrje
 • gazra

Gazra

Gazrat ndodhin kur bakteret në zorrën e hollë shpërbëjnë ushqimet që trupi i gjen intolerante.

Një rritje e presionit të gazit në zorrë mund të shkaktojë dhimbje të mprehta. Gazi gjithashtu mund të shkaktojë shtrëngim ose kufizim në bark dhe fryrje ose belkizim.

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS)

Për arsye të panjohura, ata me IBS janë më pak të aftë për të tretur disa ushqime ose lloje ushqimesh.

Dhimbja e barkut është simptoma kryesore për shumë njerëz me IBS dhe shpesh lehtësohet pas një lëvizjeje të zorrëve. Simptoma të tjera të zakonshme përfshijnë gazra, nauze, ngërçe dhe fryrje.

Refluksi i acidit

Herë pas here, acidet e stomakut lëvizin prapa, duke u ngjitur në fyt. Ky refluks pothuajse gjithmonë shkakton një ndjesi djegieje dhe dhimbje shoqëruese.

Refluksi i acidit gjithashtu shkakton simptoma të barkut, si fryrje ose ngërçe.

Të vjella

vjellat shpesh shkaktojnë dhimbje barku pasi acidet e stomakut lëvizin prapa përmes traktit tretës, duke irrituar indet gjatë rrugës.

Akti fizik i të vjellave gjithashtu mund të shkaktojë që muskujt e barkut të lëndohen. Një gamë e gjerë faktorësh mund të shkaktojnë të vjella, duke filluar nga një bllokim i zorrëve deri te helmimi nga alkooli .

Klikoni këtu për të mësuar më shumë rreth shumë shkaqeve të mundshme të të vjellave.

Gastriti

Kur mukoza e stomakut inflamohet ose fryhet, mund të shfaqen dhimbje. Nauze, të vjella, gazra dhe fryrje janë simptoma të tjera të zakonshme të gastritit.

Intoleranca ushqimore

Kur trupi nuk është në gjendje të tresë lëndët ushqimore, ato shpërbëhen nga bakteret e zorrëve dhe stomakut, të cilat lëshojnë gaz në proces.

Kur ka sasi të mëdha materialesh të patretura, prodhohet shumë gaz, duke shkaktuar presion dhe dhimbje.

Nauze, të vjella, fryrje, diarre dhe dhimbje barku janë simptoma të tjera.

Kapsllëk

Kur grumbullohen shumë mbeturina në zorrë, kjo rrit presionin në zorrën e trashë, gjë që mund të shkaktojë dhimbje.

Mund të ndodhë për shumë arsye, duke përfshirë:

 • shumë pak fibra ose lëngje në dietë
 • përdorimi i medikamenteve të caktuara
 • nivele të ulëta të aktivitetit fizik

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)

Sëmundja e refluksit gastroezofageal ( GERD ) është një gjendje afatgjatë që përfshin refluks të vazhdueshëm acid.

Mund të shkaktojë dhimbje barku, urth dhe nauze. Me kalimin e kohës, mund të çojë në komplikime, të tilla si inflamacion i ezofagut.

Është një problem i zakonshëm, por trajtimi është i disponueshëm.

Ulçera në stomak ose peptike

Ulcerat ose plagët që nuk shërohen priren të shkaktojnë dhimbje të forta dhe të vazhdueshme abdominale. Mund të çojë gjithashtu në fryrje, dispepsi dhe humbje peshe.

Shkaktarët më të zakonshëm të ulçerës së stomakut dhe peptikës janë bakteret H. pylori dhe përdorimi i tepërt ose përdorimi i vazhdueshëm i medikamenteve anti-inflamatore josteroide ( NSAIDS ).

Sëmundja e Crohn

Sëmundja e Crohn-it shkakton inflamacion të mukozës së traktit tretës, që rezulton në dhimbje, gazra, diarre, nauze, të vjella dhe fryrje.

Duke pasur parasysh natyrën e saj kronike, gjendja mund të çojë në kequshqyerje , duke shkaktuar humbje peshe dhe rraskapitje.

Mund të jetë një gjendje serioze, por simptomat mund të mos jenë të pranishme gjatë gjithë kohës, pasi do të ketë periudha pushimi. Trajtimi është i disponueshëm për të ndihmuar njerëzit të menaxhojnë simptomat.

Sëmundja celiake shkak per dhimbjet e barkut

Sëmundja celiac ndodh kur një person ka një alergji ndaj glutenit, një proteinë që gjendet në shumë drithëra, si gruri dhe elbi. Shkakton inflamacion në zorrën e vogël, duke cuar tek dhimbjet e barkut.

Diarreja dhe fryrja e barkut janë gjithashtu simptoma të zakonshme. Me kalimin e kohës, mund të ndodhë kequshqyerja, duke rezultuar në humbje peshe dhe rraskapitje.

Njerëzit me këtë gjendje duhet të shmangin glutenin.

Muskujt e tërhequr ose të tendosur

Për shkak se shumë aktivitete të përditshme kërkojnë përdorimin e muskujve të barkut, lëndimi ose tendosja është e zakonshme.

Shumë njerëz gjithashtu fokusohen shumë në ushtrimet e barkut, duke rritur rrezikun e dëmtimit. Bërja e më shumë ulje-ngritjeve se zakonisht, për shembull, mund të çojë në dhimbje të muskujve në zonën e barkut. Kjo mund te jete nje nga shkaktaret per dhimbjet e barkut.

Dhimbje menstruale ose endometriozë

Menstruacionet mund të shkaktojnë inflamacion dhe dhimbje  barku. Fryrje, gazra, ngërçe dhe kapsllëk mund të ndodhin gjithashtu gjatë menstruacioneve, duke shkaktuar shqetësime në bark.

Gratë që kanë endometriozë mund të përjetojnë inflamacion dhe dhimbje më të rënda ose kronike. Endometrioza është një gjendje në të cilën indi që normalisht rritet në mitër zhvillohet në pjesë të tjera të trupit, zakonisht në zonën e legenit, por ndonjëherë diku tjetër.

Infeksionet e traktit urinar dhe të fshikëzës

Infeksionet e traktit urinar shkaktohen më shpesh nga bakteret, kryesisht speciet E.coli , që kolonizojnë uretrën dhe fshikëzën, duke shkaktuar një infeksion të fshikëzës ose cistit .

Simptomat përfshijnë dhimbje barku, presion dhe fryrje në pjesën e poshtme të barkut. Shumica e infeksioneve gjithashtu shkaktojnë urinim të dhimbshëm dhe urinë të turbullt dhe me erë të fortë.

Shkaqe te tjera

Në disa raste, dhimbjet e barkut jane një shenjë e një gjendjeje mjekësore që mund të jetë fatale pa kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Shkaqet më pak të zakonshme të dhimbjes së barkut përfshijnë:

 • apendiciti (apendiksi i çarë) ose ndonjë organ tjetër i këputur i barkut
 • infeksion të veshkave , sëmundje ose gurë
 • hepatiti (inflamacion i mëlçisë)
 • gurët e tëmthit (depozita të forta në fshikëz e tëmth)
 • helmim nga ushqimi
 • infeksionet parazitare
 • infeksion ose infarkt i organit të barkut (kur organi vdes për shkak të mungesës së furnizimit me gjak)
 • kushtet kardiake, të tilla si angina atipike ose dështimi kongjestiv i zemrës
 • kanceri i organeve, veçanërisht kanceri i stomakut, i pankreasit ose i zorrëve
 • hernia hiatale
 • cistet që janë bërë invazive ose komprometojnë hapësirën ose funksionin e organeve

Kur te shihni nje mjek per dhimbjet e barkut

Dhimbjet e barkut
Dhimbjet e barkut

Shumica e rasteve të dhimbjes së barkut nuk janë serioze dhe simptomat zgjidhen me kujdesin bazë në shtëpi, si pushimi dhe hidratimi, brenda disa orëve në ditë.

Shumë medikamente të disponueshme pa recetë ose në internet, si p.shantacidet dhe medikamentet e gazit , gjithashtu ndihmojnë në reduktimin dhe menaxhimin e simptomave.

Dhimbjet akute (të papritura dhe të rënda) ose kronike (të zgjatura) të barkut, megjithatë, janë shpesh shenja të kushteve që kërkojnë kujdes dhe trajtim mjekësor.

Simptomat që kërkojnë kujdes mjekësor kur behet fjale per dhimbjet e barkut përfshijnë:

 • humbje peshe e pashpjegueshme
 • lodhje e pashpjegueshme
 • ndryshime ose shqetësime në lëvizjet e zorrëve, të tilla si kapsllëku kronik ose diarre, që nuk zgjidhen brenda disa orësh ose ditësh
 • gjakderdhje e vogël rektale (anale) ose gjak në jashtëqitje
 • rrjedhje e pazakontë vaginale
 • dhimbje kronike që vazhdon pas marrjes së medikamenteve pa recetë ose rikthehet pas ndërprerjes së ilaçeve të përshkruara
 • shenjat e infeksionit të traktit urinar