Kycet janë pjesë të rëndësishme të trupit që ndihmojnë në lëvizjen e gjymtyrëve. Nëse një person përjeton dhimbjet e kyceve, e njohur si artralgji, mund të jetë e pakëndshme dhe të ndikojë në aftësinë e tyre për të marrë pjesë në aktivitetet e përditshme.

Në këtë artikull, ne diskutojmë se cilat janë nyjet dhe disa shkaqe pse ndodhin dhimbjet e kyceve, duke përfshirë simptomat, diagnozën dhe trajtimin e tyre.

Cfare jane kycet

Kyci është një pikë ku kockat bëjnë kontakt, duke lidhur sistemin skeletor. Shumica e kyçeve janë të lëvizshme, gjë që i lejon trupit të bëjë lloje të ndryshme lëvizjesh. Ekzistojnë tre lloje të kyçeve: fibroze, kërcore dhe sinoviale.

Kycet fibroze zakonisht janë të palëvizshme. Ato përfshijnë kafkën, nyjet midis dhëmbëve, nofullen dhe nyjet midis kockave të këmbës së poshtme.

Nyjet kërcore janë ato ku kërci bashkon dy kocka. Këto nyje janë pjesërisht të lëvizshme. Një shembull është nyja midis kockës pubike të djathtë dhe të majtë.

Nyjet sinoviale janë nyjet që lejojnë gjymtyrët të lëvizin lirshëm. Këto nyje kanë një zgavër në to që përmban lëng sinovial. Ky lëng lejon kockat që lidhin nyjen të lëvizin me lehtësi. Disa shembuj përfshijnë gjurin, bërrylin, ijën dhe shpatullën.

Shkaqet

Shumë kushte dhe faktorë mund të bëjnë që një person të përjetojë dhimbjet e kyçeve. Nëse një person ka dhimbje në nyje të shumta, ajo njihet si poliartralgji . Zakonisht, dhimbjet e kyceve jane rezultat i lëndimit, infeksionit, sëmundjes ose inflamacionit .

Më poshtë janë disa nga shkaqet e zakonshme të dhimbjes së kyçeve:

Lëndimi

Lëndimi është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së kyçeve. Lëndimet mund të rezultojnë nga përdorimi ose përpjekja e tepërt e kyçeve ose nga një goditje që shkakton një frakturë , ndrydhje ose tendosje.

Infeksion viral

Disa infeksione mund të rezultojnë në dhimbje kyçesh. Për shembull, virusi i hepatitit C (HCV) mund të shkaktojë komplikime që  cojne tek dhimbjet e kyceve. Është e zakonshme që njerëzit me HCV të kenë sëmundje reumatike të lidhura, të cilat mund të shkaktojnë probleme, duke përfshirë dhimbjen në kyçe.

Sëmundje

Disa sëmundje mund të shkaktojnë dhimbje kyçesh.Lupus është një sëmundje kronike autoimune dhe simptomat e zakonshme përfshijnë dhimbje të muskujve dhe kyçeve. Në fakt, dhimbja e kyçeve është simptoma e parë për më shumë se gjysmën e atyre që zhvillojnë lupus.

Njerëzit zhvillojnë lupus sepse sistemi imunitar i trupit të tyre bëhet hiperaktiv dhe sulmon indet normale dhe të shëndetshme.

Artriti

Artriti dhe artralgjia janë shumë të ngjashme, por kanë dallime kryesore. Të dyja përshkruajnë dhimbjen e kyçeve, por artralgjia ndodh pa inflamacion të veçantë në nyje që karakterizon artritin.Gati gjysma e të rriturve me artrit raportojnë dhimbje të vazhdueshme të kyçeve.

Simptoma

Simptoma të tjera që zakonisht shoqërojnë dhimbjet e kyceve përfshijnë:

  • ngurtësi e kyçeve
  • ënjtje të kyçeve
  • lëvizje të kufizuar të kyçeve
  • dobësi në nyje, ose nyja bëhet e paqëndrueshme
  • lodhje

Diagnoza

Diagnoza fillestare per dhimbjet e kyceve ka të ngjarë të përfshijë një vlerësim nga një mjek. Ata zakonisht do të shikojnë historinë mjekësore të personit dhe do të kryejnë një ekzaminim fizik.

Mjeku mund të bëjë pyetje, të tilla si nëse dhimbja është shfaqur pas një dëmtimi ose nëse ka një histori familjare të sëmundjes së kyçeve. Si pjesë e ekzaminimit fizik, ata do të inspektojnë kycet dhe do të kontrollojnë gamën e tyre të lëvizjes.

Një mjek mund të urdhërojë teste laboratorike për të ndihmuar në vendosjen e një diagnoze. Këto mund të përfshijnë teste gjaku për të kontrolluar për sa vijon:

  • faktori reumatoid
  • shkalla e rendimetit te eritrociteve
  • acidi urik
  • Proteina C-reaktive
  • antitrupat antinukleare

Teknikat e imazherisë si rreze X dhe MRI , ekografia dhe skanimet CT mund të ndihmojnë gjithashtu me diagnozën.

Mjekimi per dhimbjet e kyceve

Trajtimi për dhimbjet e kyceve do të ndryshojë në varësi të shkakut themelor.

Në mënyrë tipike, një mjek mund të përshkruajë ilaçe kundër dhimbjes për të lehtësuar dhimbjen. Për shembull, për artritin, ata mund të sugjerojnë ilaçe anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) , kortikosteroide ose ilaçe antireumatike që modifikojnë sëmundjen (DMARDs).

Nëse dhimbja e kyçeve është për shkak të një infeksioni, mjeku do të përshkruajë antibiotikë ose antiviralë për të zvogëluar dhe menaxhuar simptomat.

Nëse dhimbja është për shkak të një dëmtimi ose artriti, një mjek mund t’i referojë njerëzit te një terapist fizik për rehabilitim. Në raste më të rënda, ose nëse dhimbja vazhdon, një mjek mund të rekomandojë që t’i nënshtroheni operacionit .

Mjetet juridike ne shtepi

Rezultatet e përdorimit të mjeteve juridike në shtëpi ka të ngjarë të ndryshojnë në varësi të shkakut themelor të dhimbjes së kyçeve. Njerëzit mund të jenë në gjendje të menaxhojnë dhimbjet e kyçeve në shtëpi duke marrë NSAID pa recetë, të tilla si ibuprofen , ose duke përdorur kapsaicin topikale.

Përdorimi i metodës RICE mund të jetë gjithashtu i dobishëm për zbutjen e dhimbjes nga kycet. Kjo metodë përfshin pushimin e zonës së dëmtuar, aplikimin e pakove të akullit, mbështjelljen e zonës së dëmtuar me një fashë elastike dhe ngritjen e zonës për të reduktuar ënjtjen. Përdorimi i patericave ose një karrige me rrota mund të ndihmojë gjithashtu një person të shmangë presionin e panevojshëm në kyçet qe dhembin.

Kur te takoni mjekun per dhimbjet e kyceve

Dhimbjet e kyceve
Dhimbjet e kyceve

Është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor nëse një person përjeton ndonjë simptomë të dhimbjes së kyçeve që ndikon në aktivitetet e tyre të përditshme ose shkakton shqetësim.

Një mjek do të jetë në gjendje të diagnostikojë dhimbjet e kyceve dhe ta trajtojë atë ose të bëjë një referim për kujdes të specializuar.

Permbledhje

Dhimbjet e kyceve mund të jenë rezultat i disa kushteve të ndryshme, duke përfshirë lëndimin dhe infeksionin.

Njerëzit shpesh mund të menaxhojnë dhimbjet e lehta të kyçeve me mjete juridike shtëpiake, por trajtimi mjekësor ka të ngjarë të jetë i nevojshëm për dhimbje të forta ose të vazhdueshme të kyçeve.