Psoriaza e thonjve shkakton ndryshime në thonjtë e duarve dhe të këmbëve që mund të variojnë nga njolla deri te ndryshimet në shtratin e thonjve.

Këto simptoma mund të kenë një ndikim fizik dhe emocional tek një person dhe të ndikojnë në cilësinë e jetës së tij. Mund të duhet kohë për të hequr qafe psoriazën e thonjve , por trajtimi është i disponueshëm.

Një studim i publikuar në vitin 2016 vuri në dukje se 80-90 për qind e njerëzve me psoriasis pllake kanë gjithashtu psoriasis të thonjve.

Sipas hulumtimit të publikuar në vitin 2014, 70-80 përqind e njerëzve me artrit psoriatik kanë psoriasis të thonjve, ndërsa 5-10 përqind e njerëzve me psoriasis të thonjve nuk kanë një lloj tjetër të sëmundjes.

Psoriaza e thonjve

Psoriasis është një sëmundje kronike e sistemit imunitar. Simptomat mund të ndryshojnë nga të lehta në të rënda kur kalojme tek psoriaza e thonjve.

Fillimisht, psoriasis shkakton ndryshime nën lëkurë, megjithëse shfaqet si një gjendje e lëkurës.

Zakonisht, qelizat e lëkurës riprodhohen çdo 28-30 ditë. Kur një person ka psoriasis pllake , sistemi i tyre imunitar tepër aktiv bën që këto qeliza të riprodhohen çdo 3-4 ditë. Si rezultat, disa pjesë të dukshme të lëkurës janë të trasha, të kuqe dhe shkaktojne  kruarje.

Psoriaza e thonjve shpesh shoqëron forma të tjera të sëmundjes sepse thonjtë janë pjesë e lëkurës. Ata rriten nga rrënja e thoit, e cila është nën kutikula dhe psoriasis mund të formohet në rrënjën e thoit.

Shenjat e thonjve psoriatik përfshijnë :

 • gropa, e cila përfshin gërvishtje ose vrima që krijohen
 • njolla të bardha
 • një ndryshim në formën ose madhësinë e thoit
 • trashje e thoit
 • thonjtë e shkërmoqur
 • çngjyrosje, në të cilën thonjtë mund të bëhen të verdhë ose kafe, për shembull
 • gjak nën gozhdë

Thonjtë gjithashtu mund të çahen, trashen, shkërmoqen ose shkeputen nga gishti. Kjo mund ta bëjë të vështirë kryerjen e detyrave të caktuara, si qepja.

Gjendjet me simptoma te ngjashme

Psoriaza e thonjve mund t’i ngjajë një infeksioni mykotik, siç është onikomikoza. Kjo gjithashtu shkakton trashjen e thonjve. Për më tepër, onikomikoza shpesh shfaqet së bashku me psoriazën e thonjve. Kjo mund të vështirësojë diagnozën.

Marrja e një diagnoze të saktë është e rëndësishme sepse trajtimi për një infeksion fungal është i ndryshëm nga trajtimi për psoriasis të thonjve. Kushdo me psoriasis dhe ndryshime në thonjtë e tyre duhet të sigurohet që mjeku i tyre të jetë i vetëdijshëm për psoriazën e tyre.

Mjekimi

Psoriaza e thonjve nuk shkakton gjithmonë dhimbje fizike, por disa njerëz mund ta shohin atë të veshtire dhe mund të shkaktojë siklet. Trajtimi mund të parandalojë përkeqësimin e psoriazes.

Trajtimet përfshijnë:

 • medikamente lokale, të tilla si kremrat që aplikohen drejtpërdrejt në thonj
 • medikamente sistemike, të cilat prekin të gjithë trupin
 • terapitë intralezionale, të cilat përfshijnë një mjek duke injektuar ilaçe në shtratin e thonjve

Aplikimet aktuale

Kremrat, pomadat ose llacet e thonjve që përmbajnë përbërësit e mëposhtëm mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave në raste të lehta:

 • kortikosteroidet
 • kalcipotriol, i cili është i ngjashëm me vitaminën D3
 • tazaroten
 • tacrolimus

Nëse psoriaza e thonjve e bën të vështirë ecjen ose përdorimin e duarve, mjeku mund të përshkruajë medikamente sistemike. Këto barna ndikojnë në të gjithë trupin e një personi, jo vetëm në zonat me simptoma.

Shembuj të medikamenteve përfshijnë :

 • metotreksat
 • ciklosporinë (neorale)
 • retinoidet, të tilla si acitretin (Neotigason)
 • apremilast ( Otezla )

Mund të duhet një kohë e gjatë që thonjtë të përmirësohen dukshëm.

Një klasë e re e barnave të quajtura biologjike po rezulton e dobishme në trajtimin e një sërë sëmundjesh, duke përfshirë disa forma të psoriasis.

Një numër i këtyre agjentëve janë efektivë në trajtimin e psoriazës së thonjve.

Infeksion mykotik

Sipas Fondacionit Kombëtar të Psoriasis  rreth një e treta e njerëzve qe vuajne nga psoriaza e thonjve gjithashtu një infeksion fungal. Një mjek mund të përshkruajë medikamente për të trajtuar të dyja në të njëjtën kohë.

Nëse një person ka gjithashtu një infeksion mykotik, mjeku mund të përshkruajë:

 • terbinafine (Lamisil)
 • itrakonazol (Sporanox)

Megjithatë, këto barna mund të kenë efekte negative, duke filluar nga një skuqje e lëkurës deri te dëmtimi i mëlçisë.

Një infeksion mykotik prek pjesën e thoit që tashmë është formuar, por psoriaza e thonjve shkakton probleme ku po formohet thoi i ri. Medikamentet lokale për psoriasis mund të mos arrijnë kurrë në këtë zonë, kështu që mjekët zakonisht përshkruajnë medikamente orale.

Heqja e thonjve

Nëse është e nevojshme, një mjek mund të heqë thoin nese vuani nga psoriaza e thonjve. Opsionet për ta bërë këtë përfshijnë:

 • kirurgji
 • Terapia me rreze X
 • duke aplikuar një përqendrim të lartë

Megjithatë, thoi mund të ketë ende një pamje të pazakontë kur rritet përsëri.

Nëse thonjtë e infektuar janë të dhimbshëm, mjeku mund të përshkruajë qetësues.

Mjetet juridike ne shtepi

Disa ilaçe shtëpiake, si uthulla ose hudhra, synojnë të lehtësojnë simptomat e mykut të thonjve, por ka mungesë të provave që sugjerojnë se këto metoda ndihmojnë.

Mjetet juridike shtëpiake mund të mos kenë asnjë efekt në psoriazën sistemike të thonjve. Gjithashtu, disa nga këto trajtime mund të shkaktojnë dhimbje shtesë ose efekte anësore të padëshiruara. Kontrolloni me një mjek përpara se të përdorni ndonjë ilaç shtëpiak për psoriazën e thonjve.

Pastrimi i thonjve

Psoriaza e thonjve
Psoriaza e thonjve

Kujdesi në shtëpi dhe higjiena nuk mund të parandalojnë psoriasis, por ato mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksionit te thonjve.

Një person me psoriasis të thonjve duhet t’i mbajë thonjtë e këmbëve dhe të duarve të prera dhe të pastër për të parandaluar grumbullimin e baktereve. Pritini thonjtë e gishtave dhe të këmbëve në shtratin e thonjve .

Për të hequr papastërtitë nga poshtë thonjve, zhytini në ujë me sapun antibakterial. Përmbahuni nga pastrimi i thonjve me një objekt të mprehtë.

Fërkimi i hidratuesve në thonj dhe kutikula ndihmon për t’i mbajtur thonjtë të butë. Të kesh lëkurë të butë gjithashtu ndihmon në parandalimin e rritjes së thonjve.

Nëse thonjtë e këmbëve fërkohen me pjesën e sipërme të këpucës, kjo mund të çojë në thonj të dhëmbëzuar dhe të rrënjosur. Veshja e këpucëve më të mëdha mund të ndihmojë.

Takimi me mjekun

Psoriaza e thonjve nuk është ngjitëse dhe trajtimi mund të zvogëlojë ose të ndihmojë në kontrollimin e simptomave.

Nëse thonjtë shfaqin simptoma të psoriasis ose një infeksion mykotik, konsultohuni me një mjek. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që tashmë kanë një lloj psoriasis.

Një personi mund ti duhet të provojë disa trajtime përpara se të gjejë një që funksionon.

Simptomat mund të kërkojnë kohë për t’u përmirësuar, dhe mund të duhet deri në një vit për t’u eliminuar. Një arsye për këtë është se pllaka e thonjve rritet shumë ngadalë. Simptomat gjithashtu mund të kthehen në një datë të mëvonshme.

Me shfaqjen e barnave të reja në treg, trajtime më efektive për psoriazën e thonjve mund të jenë në horizont.