Ekzema e gjirit jep simptoma  të ngjashme me simptomat e një gjendjeje serioze të quajtur sëmundja e Paget, kështu që njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se si ta bëjnë dallimin.

Ekzema është emri për një grup sëmundjesh të lëkurës që prek më shumë se 9.6 milionë fëmijë dhe rreth 16.5 milionë të rritur vetëm në Shtetet e Bashkuara.

Ekzema e gjirit është kur kjo gjendje shfaqet në ose rreth gjinjve. Mund të ndodhë në izolim ose si pjesë e një gjendjeje më të përhapur.

Lexoni për të mësuar simptomat e ekzemës së gjirit, si dhe sëmundjen  Paget të gjirit, si t’i dalloni ato dhe cilat janë opsionet e trajtimit.

Cfare eshte ekzema e gjirit

Ekzema , e njohur edhe si dermatiti atopik, është një sëmundje e zakonshme e lëkurës që zakonisht fillon në fëmijëri, megjithëse mund të fillojë në çdo moshë. Nuk është ngjitëse dhe kështu personat me ekzemë nuk mund ta kalojnë atë tek të tjerët.

Ekzema e gjirit është vendi ku simptomat e ekzemës shfaqen në gji ose rreth thithkave . Zakonisht shfaqet tek njerëzit që kanë ekzemë diku tjetër, megjithëse mund të shfaqet si një gjendje e pavarur.

Personat që kanë më shumë gjasa të përjetojnë ekzemën e thithkave janë vajzat adoleshente, por ajo mund të prekë edhe foshnjat, fëmijët dhe të rriturit.

Simptomat

Simptomat nga ekzema e gjirit ndryshojnë nga personi në person dhe gjithashtu mund të ndryshojnë në ashpërsi. Megjithatë, simptomat e zakonshme mund të përfshijnë:

 • Lëkurë qe kruhet, dhimbje
 • lëkurë të thatë
 • njolla të kuqe të lëkurës
 • njolla të trasha të lëkurës
 • lëkurë me luspa
 • shenjat e gërvishtjeve
 • gjakderdhje

Njerëzit që përjetojnë ekzemë të gjirit do të zhvillojnë simptomat e listuara më sipër mbi ose rreth gjinjve. Zonat më të prekura përfshijnë areolae (zona e pigmentuar rreth thithkës), por ekzema e gjirit mund të jetë gjithashtu nën ose në mes të gjinjve.

Mjekimi

Nëse jeni duke vuajtur nga ekzema e gjirit thjesht shmangia e shkaktarëve mund të jetë e mjaftueshme për të korrigjuar gjendjen. Megjithatë, disa raste mund të kërkojnë ndërhyrje mjekësore. Trajtimi mjekësor për ekzemën e gjirit mund të përfshijë:

 • kortikosteroidet aktuale
 • Topike josteroidale
 • fototerapia
 • steroid oral
 • barna imunosupresuese orale
 • biologjike
 • frenuesit aktualë të kalcineurinës

Nëse njerëzit kanë vështirësi të flenë gjatë natës për shkak të ashpërsisë së simptomave të tyre, mjekët mund të përshkruajnë antihistamine me një efekt qetësues për t’i ndihmuar ata të flenë.

Menaxhimi

Mjetet juridike shtëpiake dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të ndihmojnë gjithashtu në menaxhimin e simptomave të ekzemës së gjirit. Gjërat që mund të ndihmojnë në uljen e simptomave përfshijnë:

 • uljen e  nivelit te stresit
 • shmangia e larjes ose dushit me ujë të nxehtë që mund të irritojë lëkurën, por në vend të kësaj zgjidhni ujin e ngrohtë
 • shmangia e produkteve kozmetike dhe tualetit me përmbajtje të lartë alkooli ose parfumi, pasi ato mund të irritojnë lëkurën dhe të shkaktojnë ndezje
 • gjumë të mirë
 • duke e mbajtur lëkurën të hidratuar mirë duke përdorur shpesh një zbutës
 • duke shmangur gërvishtjet
 • duke provuar mbështjelljen e lagësht
 • duke përdorur fasha me paste

Parandalimi

Nuk ka asnjë mënyrë të qartë dhe të provuar për të parandaluar plotësisht ekzemën, por ka gjëra që njerëzit mund të bëjnë për të reduktuar rrezikun e një shpërthimi. Shmangia e shkaktarëve është një mënyrë e mirë për të minimizuar shpërthimet nga ekzema e gjirit.

Disa nga shkaktarët e njohur për ekzemë përfshijnë:

Temperaturen: Lëvizja nga një temperaturë në tjetrën, si për shembull një shtëpi e ngrohtë në të ftohtë jashtë, ose anasjelltas, mund ta përkeqësojë ekzemën.

Ushqimi dhe dieta: Disa njerëz raportojnë se ngrënia e ushqimeve të caktuara mund ta përkeqësojë ekzemën e tyre, megjithëse nuk ka asnjë provë klinike për ta mbështetur këtë.

Kozmetikë dhe produkte higjienike: Disa njerëz zbulojnë se ekzema e tyre shkaktohet nga disa produkte kozmetike dhe higjienike. 

 Pëlhura: Disa materiale mund të irritojnë gjithashtu lëkurën, dhe kështu njerëzit duhet të veshin rroba të lirshme për të shmangur shpërthimet. Kjo gjithashtu mund t’i ndihmojë njerëzit të menaxhojnë gjendjen gjatë një shpërthimi.

Diagnoza

Profesionistët e kujdesit shëndetësor do të përpiqen të përjashtojnë çdo kusht tjetër themelor përpara se të diagnostikojnë se një person vuan nga ekzema e gjirit. Për të bërë një diagnozë të saktë, ata mund të urdhërojnë një sërë testesh.

Këto mund të përfshijnë :

 • patch teste
 • mykologjia, e cila është ajo ku profesionistët e kujdesit shëndetësor shikojnë një mostër të lëkurës nën një mikroskop
 • tamponat e kulturës për të kontrolluar për çështje dytësore
 • biopsia e lëkurës për të përjashtuar sëmundjen e Paget

Kushtet që një profesionist i kujdesit shëndetësor do të duhet të përjashtojë mund të përfshijnë:

 • dermatiti alergjik
 • infeksionet bakteriale
 • infeksionet mykotike
 • Sëmundja Paget e gjirit
 • psoriasis ose sëmundje të tjera inflamatore të lëkurës
 • kanceri i lëkurës

A mund te sherohet ekzema e gjirit

Aktualisht nuk ka kurë për ekzemën, por ka mënyra për të menaxhuar simptomat e ekzemës. Nëse njerëzit mund të identifikojnë dhe përpiqen të shmangin shkaktarët, ata mund të jenë në gjendje të minimizojnë ashpërsinë qe ka ekzema e gjirit dhe gjithashtu të zvogëlojnë shpeshtësinë e shpërthimeve.

Mjetet juridike në shtëpi dhe trajtimi mjekësor mund të ndihmojnë një person të menaxhojë simptomat e tij.

Edhe nëse ekzema e një personi duket se po zhduket, ajo mund të kthehet në çdo kohë. Sipas Shoqatës Kombëtare të Ekzemës , njerëzit që përjetojnë ekzemë në moshë të hershme mund të kenë ende lëkurë të ndjeshme gjatë gjithë jetës së tyre, pavarësisht nëse ekzema kthehet.

Kontaktoni mjekun

Ekzema e gjirit
Ekzema e gjirit

Edhe pse ekzema e gjirit nuk është një gjendje kërcënuese për jetën, ajo mund të ndikojë në cilësinë e jetës së një personi. Njerëzit duhet të kontaktojnë një mjek ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor nëse mjetet juridike shtëpiake nuk përmirësojnë simptomat e tyre ose nëse simptomat e tyre përkeqësohen.

Për më tepër, një sërë çështjesh të tjera mund të shkaktojnë gjithashtu ekzemë të gjirit. Prandaj, duhet të flasin me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të përjashtuar ndonjë shkak tjetër themelor.

Permbledhje per ekzemen e gjirit

Ekzema është një gjendje e zakonshme e lëkurës që mund të ndodhë pothuajse kudo në trup. Kur shfaqet në gjoks ose në zonën përreth gjinjve, mund të jetë shkak për shqetësim.

Ekzema e gjirit shpesh mund të duket si gjendje të tjera. Duhet të kontrollohet nga një mjek për një diagnozë të saktë dhe për të përjashtuar çdo problem tjetër themelor.

Nuk ka kurë për ekzemën, por ka shumë strategji që një person mund të përdorë për të menaxhuar simptomat dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës.