Ne thithim sporet e mykut çdo ditë. Zakonisht, këto spore nuk shkaktojnë probleme shëndetësore, por njerëzit me sëmundje të frymëmarrjes ose sistem të dobësuar imunitar janë në një rrezik të lartë të zhvillimit të problemeve të frymëmarrjes.Dhe ekspozimi mund te beje te mundur nje prezence myku ne mushkeri.

Disa lloje te mykut mund të shkaktojnë një reaksion alergjik ose të shkaktojnë një infeksion në mushkëri. Për shembull, studiuesit vlerësojnë se aq sa 2.5 për qind e njerëzve globalisht me astmë zhvillojnë një reaksion alergjik ndaj mykut në gjininë Aspergillus .

Vazhdoni të lexoni ndërsa shohim simptomat tipike qe jep myku ne mushkeri, si diagnostikohet dhe cilat janë opsionet e mundshme të trajtimit.

A eshte i mundur myku ne mushkeri

Ne vazhdimisht marrim frymë nga sporet e mykut edhe kur jemi jashtë. Ndonjëherë, këto spore mund të çojnë në reaksione alergjike ose infeksione, veçanërisht te njerëzit me sëmundje të frymëmarrjes ose me sistem imunitar të komprometuar.

Kërpudhat Aspergillus fumigatus janë përgjegjëse për pjesen me te madhe te problemeve shëndetësore. Ajo rritet në shumë vende, duke përfshirë bimësinë e kalbur dhe gjethet. Infeksioni ose një reaksion alergjik ndaj këtij myku quhet aspergillozë .

Disa lloje të tjera mund te behen shkaku pse ndodh myku ne mushkeri dhe të shkaktojnë probleme shëndetësore. Infeksionet e shkaktuara nga lloje të tjerë quhen infeksione jo- Aspergillus .

Myku jo- aspergilus është përgjegjës për rreth 10 deri në 25 përqind të infeksioneve te njerëzit me kancer të gjakut ose që marrin transplantim organesh.

Cfare eshte myku

Myku është një grup i madh kërpudhash që gjenden pothuajse kudo ku mund të gjeni lagështi dhe oksigjen. Ai përhapet përmes sporeve të vogla që përhapen në ajër.

Këto spore janë shumë të vogla për t’u parë me sy të lirë. Edhe sporet më të mëdha janë zakonisht më të vogla se 4 dhjetëmijë e një inç të gjerë.

Këto spore rriten kur hasin në mjedise të lagështa si bimësi, materiale organike të kalbura ose dru të lagur.

Llojet e mykut ne mushkeri

Shumica e problemeve shëndetësore të shkaktuara nga myku ne mushkeri janë të lidhura me mykun në gjininë Aspergillus . Por disa lloje të tjera myku janë raportuar të shkaktojnë probleme te njerëzit.

Shpërthimet e disa prej këtyre kanë qenë të lidhura me fatkeqësitë natyrore si tornadot dhe pajisjet mjekësore të kontaminuara.

Cetet mucormy

Mukormicetet janë shkaktari më i zakonshëm i infeksionit të mykut jo- Aspergillus te njerëzit. Prevalenca e infeksionit Mucormycete ndryshon në bazë të rajonit gjeografik, por një numër i lartë i rasteve janë raportuar në disa vende si Franca apo Zvicra.

Hialohifomicetet

Hyalohiphomicetet duken të ngjashme me mykun Aspergillus nën një mikroskop. Ato gjenden në shumë vende si toka, materiali bimor dhe uji. Në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, një lloj Hyalohyphomycete i quajtur Fusarium është i  shkaku i infeksionit jo -Aspergillus tek njerëzit.

Feohifomicetet

Feohifomicetet janë një grup prej më shumë se 100 kërpudhash që kanë një pigmentim të errët. Më shpesh ato shkaktojnë infeksione të lehta te njerëzit me sistem imunitar të shtypur. Ato mund të shkaktojnë infeksione serioze në rrethana të rralla.

Simptomat

Simptomat tuaja mund të ndryshojnë nga myku ne mushkeri qe po perjetoni dhe çfarë lloj reagimi keni.

Myku në mushkëritë tuaja mund të shkaktojë një reaksion alergjik të quajtur aspergilloza bronkopulmonare alergjike (ABPA) .

Simptomat janë të ngjashme me simptomat e astmës dhe përfshijnë:

 • kollitje
 • fishkëllimë
 • gulçim
 • ethe (e rrallë)
 • përkeqësimi i simptomave të astmës

Aspergilloza invazive është kur një kërpudhat Aspergillus rritet në mushkëritë tuaja. Mund të shkaktojë simptoma të tilla si:

 • ethe
 • dhimbje gjoksi
 • kollë
 • kollitje me gjak
 • gulçim

simptoma potencialisht kërcënuese për jetën nëse përhapet në mushkëri

Simptomat e infeksioneve të mykut jo- Aspergillus priren të jenë të ngjashme.

Është gjithashtu e mundur që myku të formojë një top në mushkëritë tuaja. Kjo gjendje quhet aspergilloma kur shkaktohet nga një myk Aspergillus. Topi më shpesh qëndron në mushkëri, por mund të çojë në dëmtim të indeve.

Simptomat zakonisht përfshijnë gulçim, kollë.

Diagnostikimi

Myku
Myku

Mjeku juaj do t’ju pyesë për simptomat tuaja dhe do të ekzaminojë historinë tuaj mjekësore. Ata mund të dyshojnë për ABPA ose një infeksion myku nëse keni një gjendje që dobëson sistemin tuaj imunitar ose një gjendje ekzistuese të frymëmarrjes.

Hapi tjetër i diagnozës shpesh përfshin marrjen e një kampioni të vogël të lëngut tuaj të mushkërive për ta ekzaminuar nën një mikroskop. Ata marrin mostrën duke futur një instrument të veçantë në hundë ose gojë për të mbledhur një sasi të vogël të indeve të mushkërive.

Mjeku juaj mund të bëjë gjithashtu një test gjaku për të kërkuar prova të sporeve të kërpudhave ose antitrupave në gjakun tuaj.

Një skanim me rreze X ose CT mund t’i ndihmojë ata të përjashtojnë kushte të tjera dhe të kërkojnë një grumbullim myku në mushkeri.

Trajtimi

Është pothuajse e pamundur të shmangësh çdo kontakt me sporet e kërpudhave, kështu që trajtimi për mykun në mushkëri shpesh konsiston në marrjen e medikamenteve.

Kortikosteroidet shpesh ndihmojnë në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes për të lehtësuar kollitjen. Ju mund t’ju duhet t’i merrni ato çdo ditë ose vetëm kur simptomat tuaja perkeqesohen.

Ju gjithashtu mund t’ju jepet një medikament antimykotik si itrakonazoli , por efektiviteti i tij është ende ha debat.

Ne nje studim te vitit 2014, studiuesit zbuluan se 97.1 për qind e pacientëve me ABPA morën një recetë për kortikosteroide orale. Rreth 41 për qind e pacientëve morën një recetë për kortikosteroide orale të kombinuara me kortikosteroide thithëse dhe ilaçe antifungale.

Kirurgjia mund të jetë e nevojshme nëse myku arrin në zemrën tuaj ose në organe të tjera.

Faktoret e rrezikut nga myku ne mushkeri

Njerëzit me rrezikun më të lartë për zhvillimin e komplikimeve shëndetësore nga myku ne mushkeri janë:

 • Personat me probleme të frymëmarrjes si p.sh astma ose fibroza cistike
 • njerëzit që marrin ilaçe për shtypjen e imunitetit pas një transplanti organesh
 • njerëzit me kushte imunosupresive si HIV/AIDS , diabeti , kequshqyerja , disa çrregullime gjenetike dhe kanceri

Perspektiva

Perspektiva për njerëzit me ABPA është mirë nëse keni vetëm simptoma të lehta dhe zakonisht shërohet me trajtim. Pacientët që vonojnë trajtimin mund të zhvillojnë rezistencë ndaj kortikosteroideve dhe mund të kenë nevojë të marrin kortikosteroide për një kohë të gjatë.

Perspektiva për pacientët me një infeksion invaziv Aspergillus është e dobët, veçanërisht në njerëzit me një sistem imunitar të komprometuar. Shkalla e vdekshmërisë tek njerëzit me imunosupresion ose që i janë nënshtruar një transplanti organesh është më shumë se50 për qind. Megjithate myku ne mushkeri eshte i kurueshem.

Si perfundim

Sporet e mykut janë në ajër përreth nesh dhe ne i thithim ato pothuajse çdo ditë. Në shumicën e rasteve, këto spore nuk shkaktojnë ndonjë problem shëndetësor, por ndonjëherë ato mund të çojnë në infeksione ose reaksione alergjike.

Njerëzit me sëmundje të frymëmarrjes si astma ose që kanë sistem imunitar të shtypur janë në rrezikun më të lartë të zhvillimit të problemeve shëndetësore nese vuajne nga myku ne mushkeri.

Nëse mendoni se mund të keni një reaksion alergjik ndaj mykut, mund të vizitoni mjekun tuaj. Nëse mjeku juaj konfirmon se myku është shkaku i simptomave tuaja, ai ka të ngjarë t’ju japë një lloj medikamenti të quajtur kortikosteroid dhe ndoshta një ilaç antifungal.