Ekzema (dermatiti atopik) është një lloj inflamacioni i lëkurës që mund të shkaktojë një sërë simptomash, nga një skuqje e kuqe me kruarje deri te plagët me njolla.Ekzema e infektuar është e zakonshme tek njerëzit që kanë plagë të shpeshta dhe plagë të hapura të lidhura me gjendjen e tyre. Megjithatë, jo të gjithë njerëzit me ekzemë do të përjetojnë infeksione.

Plagët e hapura – veçanërisht nga kruarjet – mund të lejojnë viruset, bakteret dhe kërpudhat të hyjnë në lëkurë. Kjo mund të rezultojë në një infeksion.

Është e rëndësishme të mësoni se si shfaqet ekzema e infektuar në mënyrë që të mund të kërkoni trajtimin e duhur. Ndonjëherë infeksioni kërkon trajtim nga një mjek për të parandaluar komplikime të mëtejshme.

Identifikimi

Shenjat  nga ekzema e inffektuar mund të përfshijnë:

 • kruajtje te rëndë
 • ndjesi të reja djegieje
 • lëkurë me flluska
 • kullimi i lëngjeve
 • qelb i bardhë ose i verdhë

Një infeksion i rëndë gjithashtu mund të shkaktojë ethe dhe të dridhura, si dhe simptoma të tjera që imitojnë gripin.

Kur te shihni mjekun

 Gjithmonë duhet të shihni një mjek nëse keni simptoma të një infeksioni të lëkurës .

Në takimin tuaj, ata do të shikojnë lëkurën tuaj dhe mund të marrin një mostër për të përcaktuar llojin e infeksionit që keni. Më pas do t’ju përshkruhet lloji i duhur i mjekimit bazuar në burimin e infeksionit tuaj.

Mjeku juaj gjithashtu mund të ofrojë trajtime për shpërthimin themelor të ekzemës që ka kontribuar në infeksion. Ata do të diskutojnë metodat e recetës si steroidet për inflamacionin, si dhe masat e stilit të jetesës.

Ekzema dhe Staph

Stafilokoku është një lloj bakteri që jeton në lëkurën tuaj, ku zakonisht nuk shkakton infeksion.

Infeksionet Staph mund të ndodhin kur bakteret hyjnë në plagë nga ekzema e infektuar  ose lëkura e hapur brenda skuqjeve tuaja.

Të kesh ekzemë nuk do të thotë që automatikisht do të infektohesh nga stafilokoku, por të bën më të prirur ndaj infeksioneve bakteriale të lëkurës. Pra, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për shenjat e infeksionit Staph në rast se bakteret hyjnë në lëkurën e care.

Simptomat përfshijnë:

 • skuqje e shtuar
 • lëkurë e ngritur që duket si çiban
 • drenazhim i pastër në të verdhë
 • kruajtje e shtuar
 • dhimbje në vendin e infeksionit

Shkaqe te tjera pse ndodh ekzema e infektuar

Ekzema e infektuar
Ekzema e infektuar

Një infeksion nga stafilokoku, streptokoku ose bakteret e tjera jane vetem nje nga shkaqet pse ndodh ekzema e infektuar. Të tjera përfshijnë infeksionet fungale (veçanërisht nga Candida ) dhe infeksionet virale.

Njerëzit me ekzemë mund të jenë më të prirur ndaj viruseve herpes simplex , kështu që është e rëndësishme të shmangni të tjerët që kanë plagë të ftohta .

Vetë ekzema e infektuar nuk është ngjitëse. Megjithatë, disa nga shkaqet e infeksionit mund të jenë ngjitëse për njerëzit që kanë ekzemë, siç është ekspozimi ndaj herpes simplex.

Nëse keni ekzemë me lëkurë të care të shpeshtë, është e rëndësishme të kujdeseni për të tjerët që kanë herpes simplex. Shenja treguese e kësaj është zakonisht një plagë e ftohtë.

Si trajtohet ekzema e infektuar

Mënyra se si trajtohet ekzema e infektuar varet nëse ajo është shkaktuar nga një virus, baktere ose kërpudha. Infeksionet virale mund të trajtohen me medikamente antivirale ose të lejohen të shërohen vetë.

Antibiotikët përdoren në infeksionet bakteriale. Ekzema e lehtë e infektuar me baktere trajtohet fillimisht me një antibiotik lokal. Një krem ​​steroide mund të përdoret gjithashtu për të reduktuar inflamacionin.

Antibiotikët oral janë të rezervuar për rastet më të rënda të ekzemës së infektuar. Ato përdoren gjithashtu për infeksione që janë përhapur në pjesë të tjera të trupit tuaj.

Një infeksion mykotik mund të trajtohet edhe me steroide. Ai trajtohet edhe me kremra antifungale topikale.

Trajtime natyrale

Disa njerëz preferojnë të përdorin trajtime natyrale përveç medikamenteve me recetë. Kjo është për shkak të efekteve anësore afatgjata të steroideve, siç është rrallimi i lëkurës.

Ju mund të merrni parasysh trajtimet e mëposhtme natyrore, si dhe të mirat dhe të këqijat e secilit:

 • suplemente bimore për shpërthimet e ekzemës, si vaji i aguliçes
 • vajra esencialë , si borage, aguliçe e mbrëmjes dhe pemë çaji
 • probiotikët , për të kompensuar efektet anësore gastrointestinale nga antibiotikët
 • Sapunë dhe kremra natyralë me zbutës, për të ulur inflamacionin e lëkurës

Kini parasysh se trajtimet natyrale për ekzemën dhe infeksionet e lëkurës nuk janë studiuar gjerësisht për sigurinë ose efikasitetin.

Sigurohuni që së pari t’i diskutoni të gjitha këto opsione me mjekun tuaj përpara se t’i provoni per te shpetuar nga ekzema e infektuar.

Trajtimet në shtëpi janë një tjetër mundësi për ekzemën e infektuar, por ato shpesh përdoren së bashku me terapi të tjera. Bisedoni me mjekun tuaj për ilaçet e mëposhtme në shtëpi:

 • banjot me tërshërë
 • Banja me kripë Epsom
 • mbështjellëse zbutëse (të cilat mund të përmbajnë gjithashtu locion kalamine ose katranin e qymyrit)

Komplikime

Ekzema e infektuar
Ekzema e infektuar

Ekzema e infektuar mund të çojë në komplikimet e mëposhtme:

 • përkeqësimi i simptomave të ekzemës
 • kohë më të gjata shërimi për ekzemën sepse infeksioni duhet trajtuar fillimisht përpara se shpërthimi i ekzemës të shërohet
 • rezistenca ndaj steroideve topikale pas përdorimit të shpeshtë
 • problemet e rritjes tek fëmijët nga steroidet aktuale

Komplikime të tjera kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Infeksioni i stafilokokut që ka përparuar mund të shkaktojë helmim të gjakut .

Ju mund të keni nevojë të shkoni në spital nëse filloni të përjetoni:

 • ethe
 • të dridhura
 • energji të ulët
 • lodhje e tepruar

Foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë më të rrezikuarit nga helmimi i gjakut nga infeksionet bakteriale, ndaj monitoroni me kujdes këto grupmosha.

Perspektiva

Perspektiva për ekzemën e infektuar varet nga ashpërsia dhe lloji i infeksionit. Ju duhet të vini re një përmirësim në simptomat tuaja disa ditë pas fillimit të trajtimit.

Trajtimi i infeksionit nuk do të thotë që nuk do të jeni në rrezik për periudhat e ardhshme të ekzemës së infektuar.

Merrni masa parandaluese që të mund të ndaloni infektimin e shpërthimeve të ekzemës. Menaxhimi i shpërthimeve të ekzemës mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e infeksioneve të lidhura me to.

Keshilla per parandalimin e infeksionit

Gjatë një shpërthimi ekzemë, është e rëndësishme të mbani lëkurën tuaj sa më të shëndetshme për të shmangur infeksionin.

Shmangni gërvishtjen e lëkurës sa më mirë që mundeni. Gërvishtja can lëkurën tuaj dhe rrit rrezikun e infeksionit.

Është gjithashtu e rëndësishme që skuqjet të mbahen të hidratuara për mbrojtje shtesë.

Imunomoduluesit lokalë dhe steroidet orale mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Dermatologu juaj mund të sugjerojë gjithashtu terapi me rreze ultravjollcë.