Ekzema asteatotike është një formë ekzeme që zhvillohet kur lëkura juaj bëhet jashtëzakonisht e thatë.

Ka disa lloje të ndryshme të ekzemës , secila me të ndryshme:

 • simptomat
 • nxitësit
 • trajtimet

Ky artikull do të shqyrtojë gjithçka që ju duhet të dini për ekzemën asteatotike, duke përfshirë simptomat, trajtimin, perspektivën dhe më shumë.

Ekzema asteatotike

Ekzema asteatotike, e njohur gjithashtu si ekzema craquelé ose ekzema xerotike, është një lloj ekzeme që shkaktohet nga lëkura e thatë. Shenjat e para të lëkurës së thatë, ose kserozës , mund të përfshijnë lëkurën që është:

me luspa

e plasaritur

e kuqe

e përflakur

Me kalimin e kohës, ndërsa epiderma juaj vazhdon të humbasë ujë, mund të zhvillohet ekzema asteatotike. Kjo humbje uji çon në zhvillimin e “çarjeve” në lëkurën tuaj, të cilat shfaqen si vija të kuqe, me model.

Ekzema asteatotike mund të shfaqet kudo në trup, por vendet më të zakonshme janë krahët, këmbët dhe busti. Mund të shfaqet gjithashtu në pjesë më të vogla të lëkurës, si në veshë, gishta ose gishtat e këmbëve.

Shkaqet

Ekzema asteatotike mund te zhvilohet tek njerezit nga:

Këto janë diskutuar më në detaje më poshtë.

Shkaqet mjedisore

Moti i ftohtë dhe atmosfera e thatë mund të çojnë në një ulje të lagështisë dhe një rritje të lëkurës së thatë dhe rrezikun e ekzemës asteatotike. Përveç kësaj, sapunët, detergjentët dhe produkte të tjera të ashpra që thajnë lëkurën tuaj mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të ekzemës asteatotike.

Kushtet themelore

Ekzema asteatotike
Ekzema asteatotike

Disa kushte shëndetësore janë lidhur me ekzemën asteatotike, duke përfshirë:

 • hipotiroidizmin
 • limfoma
 • sindromi nefrotik

Ekzema asteatotike mund të zhvillohet si një efekt anësor i rrallë i këtyre kushteve ose si rezultat i lëkurës së thatë të patrajtuar të shkaktuar nga këto kushte.

Mungesa e lëndëve ushqyese

Pabarazitë dietike, keqpërthithja dhe gjendjet e tjera themelore gastrointestinale mund të çojnë në mangësi të lëndëve ushqyese.

Medikamente

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD) , disa medikamente, të tilla si statinat dhe diuretikët, mund të shkaktojnë lëkurë të thatë. Nëse nuk trajtohet, kjo lëkurë e thatë mund të zhvillohet në ekzemë asteatotike.

Faktoret e rrezikut

Megjithëse ka shumë shkaqe të mundshme të ekzemës asteatotike, disa faktorë rreziku e bëjnë këtë gjendje më të mundshme për t’u zhvilluar.

Mosha

Kushtet e lëkurës bëhen më të zakonshme me kalimin e moshës për shkak të ndryshimeve themelore në integritetin e qelizave të lëkurës. Të moshuarit që luftojnë me lëkurën e thatë jane me te ndjeshem nga eczema asteatotike.

Lëkurë të thatë

Njerëzit që luftojnë me lëkurën e thatë për shkak të këtyre faktorëve kanë më shumë gjasa të zhvillojnë ekzemë asteatotike.

Lagështia më e ulët

Me kalimin e kohës, nivelet e ulëta të lagështisë mund të shkaktojnë lëkurë të thatë, e cila mund të bëhet ekzemë asteatotike nëse nuk trajtohet.

Larje të shpeshta

 Nje hulumtim nga viti 2020 ka sugjeruar se larja e shpeshtë është një faktor rreziku për ekzemën asteatotike.

Kimikatet e ashpra

Shumë nga produktet e banjës dhe dushit në treg përmbajnë kimikate dhe aroma që mund të shkaktojnë lëkurë të thatë. Këto kimikate të ashpra rrisin rrezikun e ekzemës asteatotike nëse e thajnë shumë lëkurën tuaj.

Simptomat

Simptomat nga ekzema asteatotike zakonisht fillojnë me simptomat klasike të lëkurës së thatë. Kur lëkura juaj është e thatë, mund të vëreni se është:

 • E bardhë
 • E krisur
 •  E ngushtë
 •  Ka kruarje
 • me luspa
 • E plasaritur
 • E përflakur

Ndërsa ekzema asteatotike zhvillohet, lëkura juaj mund të fillojë të duket sikur është e shënuar ose e gërvishtur. Vijat e holla e të kuqe të quajtura çarje mund të shfaqen në lëkurë në një model gjeometrik. Këto çarje shpesh rrethojnë njolla të mëdha dhe të thata të lëkurës.

Pa trajtim, ekzema asteatotike mund të shkaktojë që lëkura juaj të fryhet dhe të inflamohet. Ekzema asteatotike e patrajtuar mund të çojë gjithashtu në një gjendje të quajtur dermatit numular , i cili karakterizohet nga lezione të lëkurës në formë monedhe.

Si trajtohet ekzema asteatotike

Ashtu si shumë lloje të tjera ekzeme, ekzema asteatotike trajtohet me medikamente lokale dhe orale dhe me ndryshime në stilin e jetesës.

Në përgjithësi, trajtimi i ekzemës fillon me përdorimin e përditshëm të hidratuesve dhe produkteve të tjera që përmbajnë zbutës. Kjo ndihmon në rivendosjen e lagështirës në barrierën e lëkurës tuaj dhe zvogëlimin e inflamacionit dhe simptomave të tjera.

Pomadat dhe kremrat medicinale gjithashtu mund të ndihmojnë në përshpejtimin e rikuperimit gjatë një shpërthimi. Opsionet lokale të trajtimit për ekzemën asteatotike mund të përfshijnë:

 • Kortikosteroidet. Steroidet topike janë shpesh trajtimi i parë i përshkruar për dermatitin atopik.
 • Frenuesit e kalcineurinës. Frenuesit e kalcineurinës ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe shpesh përshkruhen me kortikosteroide. Pimecrolimus dhe tacrolimus janë dy frenuesit e kalcineurinës të përshkruar zakonisht.
 • Lipidet. Lipidet luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e barrierës mbrojtëse të lëkurës. 

Për ekzemën asteatotike më të rëndë, mund të përshkruhen medikamente më të forta, të tilla si steroid oral ose medikamente të tjera anti-inflamatore. Megjithatë, këto përshkruhen vetëm në raste të rralla për ekzemë asteatotike.

Parandalimi

Në shumicën e rasteve, ekzema asteatotike mund të parandalohet me disa ndryshime të thjeshta të stilit të jetesës.

Nëse jetoni në një zonë që është shpesh e ftohtë ose e thatë, sigurohuni që ta mbani lëkurën tuaj të hidratuar gjatë gjithë vitit dhe mendoni të investoni në një lagështues.

Nëse bëni banjë ose dushe të shpeshta, merrni parasysh të bëni më pak banjë, të ulni nxehtësinë dhe të përdorni produkte natyrale.

Nëse jeni në rrezik të zhvillimit të ekzemës asteatotike si simptomë e një gjendjeje tjetër ose si efekt anësor i një ilaçi, flisni me mjekun tuaj se si të parandaloni shpërthimet.

Kujdesi ne shtepi

Këtu janë disa ilaçe shtëpiake që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e simptomave dhe ashpërsisë së një shpërthimi të ekzemës asteatotike në shtëpi:

 • Bollgur. Bollguri koloidal është i dobishëm për një sërë sëmundjesh të lëkurës, duke përfshirë kserozën dhe dermatitin atopik. Mund të përdoret në banjë për të krijuar një përzierje qetësuese për lëkurën e përflakur.
 • Vajra bimore. Një studim i vitit 2012 zbuloi se vaji i lulediellit mund të ndihmojë në përmirësimin e shtresës korneum – ose shtresës më të jashtme – të lëkurës tuaj. Përfitime të ngjashme janë vërejtur me vajin e kokosit , i cili ka një mori përfitimesh pozitive për njerëzit me ekzemë.
 • Botanike. Preparatet bimore dhe vajrat esenciale janë përdorur për mijëra vjet si mjekësi alternative. 

Perspektiva

Ekzema asteatotike në përgjithësi i përgjigjet mirë trajtimit dhe tenton të zgjidhet brenda disa ditësh ose javësh, në varësi të ashpërsisë dhe trajtimit.

Për ekzemën asteatotike të shkaktuar nga kushte të tjera themelore, këto kushte mund të kenë nevojë të trajtohen përpara se trajtimi për ekzemën asteatotike të bëhet efektiv.

Për ekzemën asteatotike të shkaktuar nga medikamentet, mjeku juaj mund të duhet t’i ndërpresë ose t’i ndryshojë këto ilaçe për të trajtuar ekzemën.

Megjithëse ekzema asteatotike nuk është e përhershme, ajo mund të vazhdojë dhe të përsëritet nëse nuk merret kujdes i veçantë për të reduktuar shkaktarët themelorë.

Si perfundim per ekzemën asteatotike

Ekzema asteatotike
Ekzema asteatotike

Ekzema asteatotike zhvillohet nga lëkura e thatë, më së shpeshti si rezultat i faktorëve mjedisorë.

Kjo lloj ekzeme karakterizohet nga lëkura e thatë dhe me kruajtje, e cila zhvillohet në njolla me luspa të rrethuara nga çarje të holla dhe të kuqe.

Trajtimi për ekzemën asteatotike është shumë i ngjashëm me trajtimet standarde për ekzemën dhe përfshin medikamente aktuale dhe ndryshime në stilin e jetesës.

Nëse jeni duke përjetuar simptomat e ekzemës asteatotike, planifikoni një vizitë me mjekun ose dermatologun tuaj për diagnozën dhe trajtimin e duhur.