Gripi

Vështrim i përgjithshëm

Simptomat e gripit, cilat jane? Gripi është një infeksion viral që sulmon sistemin tuaj të frymëmarrjes – hundën, fytin dhe mushkëritë tuaja. Gripi nuk është i njëjtë me viruset e “gripit” të stomakut që shkaktojnë diarre dhe të vjella.

Për shumicën e njerëzve, simptomat e gripit  zgjidhen vetë. Por ndonjëherë, gripi dhe ndërlikimet e tij mund të jenë vdekjeprurëse. Njerëzit në rrezik më të lartë të zhvillimit të komplikimeve të gripit përfshijnë:

 • Fëmijët e vegjël nën moshën 5 vjeç, dhe veçanërisht ata nën 6 muaj
 • Të rriturit mbi 65 vjeç
 • Banorët e azileve dhe objekteve të tjera të kujdesit afatgjatë
 • Gratë shtatzëna dhe gratë deri në dy javë pas lindjes
 • Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar
 • Njerëzit që kanë sëmundje kronike, të tilla si astma, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave, sëmundjet e mëlçisë dhe diabeti
 • Njerëzit që janë obeze, me një indeks të masës trupore (BMI) 40 ose më të lartë

Megjithëse vaksina vjetore e gripit nuk është 100% efektive, është akoma mbrojtja juaj më e mirë kundër gripit.

Simptomat e gripit

Simptomat e gripit

Në fillim, gripi mund të duket si një ftohje e zakonshme me rrjedhje hundësh, teshtitje dhe dhimbje të fytit. Por ftohjet zakonisht zhvillohen ngadalë, ndërsa gripi tenton të shfaqet papritur. Dhe megjithëse një ftohje mund të jetë shqetësuese, zakonisht ndiheni shumë më keq me gripin.

Shenjat dhe simptomat e gripit zakonisht përfshijnë:

 • Ethe
 • Dhimbje muskujsh
 • Të dridhura dhe djersitje
 • Dhimbje koke
 • Kollë e thatë, e vazhdueshme
 • Lodhje dhe dobësi
 • Rrjedhje hundesh ose hunde e zënë
 • Dhimbje të fytit
 • Dhimbje në sy
 • Të vjella dhe diarre, por kjo është më e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit

Kur të shihni një mjek pasi shfaqni simptomat e gripit

Vizita ne mjek kur simptomat e gripit behen shqetesuese.

Shumica e njerëzve që shfaqin simptomat e gripit mund ta trajtojnë veten në shtëpi dhe shpesh nuk kanë nevojë të shohin një mjek.

Nëse shfaqni simptomat e gripit dhe jeni në rrezik të komplikimeve, vizitoni menjëherë mjekun tuaj. Marrja e barnave antivirale mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e sëmundjes tuaj dhe të ndihmojë në parandalimin e problemeve më serioze.

Nëse keni shenja urgjente dhe simptomat e gripit, merrni menjëherë kujdes mjekësor. Për të rriturit, shenjat dhe simptomat e gripit  urgjent mund të përfshijnë:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Dhimbje gjoksi
 • Marramendje e vazhdueshme
 • Përkeqësimi i semundjeve ekzistuese
 • Dobësi ose dhimbje e muskujve

Shenjat dhe simptomat e gripit urgjent tek fëmijët mund të përfshijnë:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Nxirje ne buze
 • Dhimbje gjoksi
 • Dehidratim
 • Dhimbje të forta të muskujve
 • Përkeqësimi i semundjeve ekzistuese

Shkaqet

Gripi shkaktohet nga nje virus specifik.

Viruset e gripit udhëtojnë nëpër ajër në pika kur dikush me infeksion kollitet, teshtin ose flet. Ju mund t’i thithni pikat direkt, ose mund t’i merrni mikrobet nga një objekt – të tilla si një telefon ose tastierë kompjuteri – dhe pastaj t’i transferoni ato në sytë, hundën ose gojën tuaj.

Njerëzit me virus ka të ngjarë të jenë ngjitës nga rreth një ditë para shfaqjes së simptomave deri në rreth pesë ditë pas fillimit të tyre. Fëmijët dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar mund të jenë ngjitës për një kohë pak më të gjatë.

Viruset e gripit po ndryshojnë vazhdimisht, me lloje të reja që shfaqen rregullisht. Nëse keni pasur grip në të kaluarën, trupi juaj tashmë ka krijuar antitrupa për të luftuar atë lloj specifik të virusit. Nëse simptomat e gripit te ardhshem janë të ngjashme me ato që keni hasur më parë, ose duke e pasur sëmundjen ose duke u vaksinuar, ato antitrupa mund të parandalojnë infeksionin ose të zvogëlojnë ashpërsinë e tij. Por nivelet e antitrupave mund të ulen me kalimin e kohës.

Gjithashtu, antitrupat kundër viruseve të gripit që keni hasur në të kaluarën mund të mos ju mbrojnë nga llojet e reja të gripit që mund të jenë viruse shumë të ndryshme nga ato që kishit më parë.

Faktoret e rrezikut nga simptomat e gripit

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit te simptomat e gripit ose komplikimeve të tij përfshijnë:

 • Mosha. Gripi sezonal tenton të synojë fëmijët 6 muaj deri në 5 vjeç dhe të rriturit 65 vjeç e lart.
 • Kushtet e jetesës ose të punës. Njerëzit që jetojnë ose punojnë në mjedise me shumë banorë të tjerë, siç janë shtëpitë e pleqve ose kazermat ushtarake, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë gripin. Njerëzit që qëndrojnë në spital janë gjithashtu në rrezik më të lartë.
 • Sistemi imunitar i dobësuar. Trajtimet e kancerit, përdorimi afatgjatë i steroideve, transplantimi i organeve, kanceri i gjakut ose HIV/AIDS mund të dobësojnë sistemin imunitar. Kjo mund ta bëjë më të lehtë kapjen e gripit dhe gjithashtu mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të komplikimeve.
 • Sëmundjet kronike. Kushtet kronike, duke përfshirë sëmundjet e mushkërive si astma, diabeti, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e sistemit nervor, çrregullimet metabolike, anomalitë e rrugëve të frymëmarrjes dhe sëmundjet e veshkave, të mëlçisë ose të gjakut, mund të rrisin rrezikun e komplikimeve të gripit.
 • Rraca. Njerëzit amerikanë vendas mund të kenë një rrezik në rritje të komplikimeve të gripit.
 • Përdorimi i aspirinës nën moshën 19. Njerëzit që janë më të rinj se 19 vjeç dhe marrin terapi afatgjatë me aspirinë janë në rrezik të zhvillimit të sindromës Reye nëse infektohen me grip.
 • Shtatzënia. Gratë shtatzëna kanë më shumë gjasa të zhvillojnë komplikime të gripit, veçanërisht në tremujorin e dytë dhe të tretë. Gratë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë komplikime të lidhura me simptomat e gripit  deri në dy javë pas lindjes së foshnjave të tyre.
 • Obeziteti. Njerëzit me një indeks të masës trupore (BMI) prej 40 ose më shumë kanë një rrezik në rritje të komplikimeve të gripit.

Komplikimet nga simptomat e gripit

Pneumonia eshte nje nga komplikimet nga simptomat e gripit

Nëse jeni i ri dhe i shëndetshëm, simptomat e gripit  zakonisht nuk jane serioze. Edhe pse mund të ndiheni të lodhur ndërsa e keni, gripi zakonisht largohet brenda një ose dy javësh pa efekte të qëndrueshme. Por fëmijët dhe të rriturit në rrezik të lartë mund të zhvillojnë komplikime që mund të përfshijnë:

 • Pneumoni
 • Bronkit
 • Përhapje të astmës
 • Probleme me zemrën
 • Infeksionet e veshit
 • Sindroma e distresit akut respirator

Pneumonia është një nga ndërlikimet më serioze. Për të moshuarit dhe njerëzit me një sëmundje kronike, pneumonia mund të jetë vdekjeprurëse.

Parandalimi nga simptomat e gripit

Vaksinimi eshte parandalimi me i mire i gripit

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë vaksinimin vjetor nga simptomat e gripit për të gjitha moshat 6 muaj ose më të vjetër. Vaksina e gripit mund të zvogëlojë rrezikun tuaj të gripit dhe ashpërsinë e tij dhe të zvogëlojë rrezikun për të pasur sëmundje serioze nga gripi dhe nevoja për të qëndruar në spital.

Vaksinimi i gripit është veçanërisht i rëndësishëm këtë sezon sepse gripi dhe sëmundja e koronavirusit 2019 (COVID-19) shkaktojnë simptoma të ngjashme. Vaksinimi i gripit mund të zvogëlojë simptomat që mund të ngatërrohen me ato të shkaktuara nga COVID-19. Parandalimi i gripit dhe zvogëlimi i ashpërsisë së sëmundjes së gripit dhe shtrimeve në spital gjithashtu mund të zvogëlojë numrin e njerëzve që kanë nevojë të qëndrojnë në spital.

Mund të jetë e mundur të merrni një vaksinë COVID-19 në të njëjtën kohë me vaksinën tuaj të gripit.

Vaksina e gripit sezonal të këtij viti siguron mbrojtje nga katër viruset e gripit që pritet të jenë më të zakonshmet gjatë sezonit të gripit të vitit. Këtë vit, vaksina do të jetë e disponueshme si injeksion dhe si sprai.

Sprai nuk rekomandohet për disa grupe, të tilla si:

 • Fëmijët nën 2 vjeç
 • Të rriturit 50 vjeç e lart
 • Gratë shtatzëna
 • Fëmijët midis 2 dhe 17 vjeç që marrin aspirinë ose ilaçe që përmbajnë salicilate
 • Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar
 • Fëmijët 2 deri në 4 vjeç që kanë pasur astmë në 12 muajt e fundit

Nëse keni alergji ndaj vezëve, prapë mund të merrni një vaksinë kundër gripit.

Kontrolli i përhapjes së infeksionit

Vaksina e gripit nuk është 100% efektive, kështu që është gjithashtu e rëndësishme të merren disa masa për të zvogëluar përhapjen e infeksionit, duke përfshirë:

 • Laj duart. Larja e duarve shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda është një mënyrë efektive për të parandaluar shumë infeksione të zakonshme dhe simptomat e gripit. Ose përdorni dezinfektues të duarve me bazë alkooli nëse sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm.
 • Shmangni prekjen e fytyrës tuaj. Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.
 • Mbuloni kollitjet dhe teshtitjet tuaja. Kolliteni ose teshtini në një ind ose bërryl. Pastaj lani duart.
 • Sipërfaqet e pastra. Pastroni rregullisht sipërfaqet e prekura shpesh për të parandaluar përhapjen e infeksionit nga prekja e një sipërfaqeje me virusin në të dhe më pas fytyrën tuaj.
 • Shmangni turmat. Gripi përhapet lehtë kudo ku njerëzit mblidhen – në qendrat e kujdesit për fëmijët, shkollat, ndërtesat e zyrave, auditorët dhe transportin publik. Duke shmangur turmat gjatë sezonit të pikut të gripit, ju zvogëloni shanset tuaja për infeksion.
 • Gjithashtu shmangni këdo që është i sëmurë. Dhe nëse jeni të sëmurë, qëndroni në shtëpi për të paktën 24 orë pasi të keni kaluar ethet në mënyrë që të zvogëloni shanset për të infektuar të tjerët.