Adenoidet janë gjëndra lart në fyt pas hundës dhe zgravres së gojës. 
Adenoidet janë gjëndra lart në fyt pas hundës dhe zgravres së gojës. 

Adenoidet janë gjëndra lart në fyt pas hundës dhe zgravres së gojës. Ato janë pjesë e sistemit imunitar të trupit .

Adenoidet kapin mikrobet në hundë përpara se të shkaktojnë sëmundje. Megjithatë, këto gjëndra mund të fryhen ndërsa luftojnë bakteret ose viruset .

Kur kjo ndodh, adenoidet mund të zmadhohen dhe të pengojnë frymëmarrjen dhe gjumin

 Zgjerimi i vazhdueshëm i adenoideve mund të bllokojë tubin eustachian , i cili lidh veshët me hundën dhe nxjerr lëngun nga veshi i mesëm. Ky bllokim bën që lëngu të grumbullohet në vesh, gjë që mund të çojë në infeksione të përsëritura të veshit dhe humbje të mundshme të dëgjimit .

Për shumicën e njerëzve, adenoidet bëhen shumë të vogla ose zhduken sapo të arrijnë moshën e adoleshencës. Si rezultat, heqja e adenoideve ndodh kryesisht tek fëmijët e vegjël.

Megjithatë, të rriturit mund të kërkojnë herë pas here heqjen e adenoideve nëse ekziston mundësia e kancerit ose një tumori në adenoid.

Arsyet për heqjen e adenoideve

Mjeku do të marrë parasysh historinë mjekësore të fëmijës përpara se të rekomandojë heqjen e adenoideve. Kjo procedurë mund të jetë e dobishme nëse ndodh një ose më shumë nga problemet e mëposhtme:

  • infeksione të përsëritura të veshit që nuk i përgjigjen antibiotikëve
  • infeksione të përsëritura të adenoideve që nuk pastrohen me antibiotikë
  • përgjumje e tepërt gjatë ditës për shkak të adenoideve që ndërhyjnë me gjumin
  • problemet e sjelljes ose të të mësuarit si rezultat i gjumit me cilësi të dobët
  • gërhitja ose apnea e gjumit për shkak të adenoideve të zmadhuara

Simptomat e adenoideve të zmadhuara

Shumicën e kohës, adenoidet e zmadhuara prekin fëmijët. Foshnjat dhe fëmijët më të vegjël mund të mos jenë në gjendje të shprehin se kanë dhimbje ose se po përjetojnë simptoma të tjera të adenoideve të zmadhuara. Disa shenja për t’u kujdesur tek foshnjat dhe fëmijët përfshijnë:

Këto shenja nuk nënkuptojnë gjithmonë se një fëmijë ka adenoidë të fryrë, por është e rëndësishme të kontaktoni një mjek për të përcaktuar shkakun e tyre.

Çfarë ndodh gjatë heqjes së adenoideve?

Mjeku që kryen adenoidektominë është otolaringolog ose specialist i veshit, hundës dhe fytit. Mjekët zakonisht i vendosin fëmijët nën anestezi të përgjithshme gjatë heqjes së adenoideve, që do të thotë se ata do të jenë në gjumë dhe nuk do të mund të ndjejnë ndonjë dhimbje. 

 Për adenoidektominë, kirurgët përdorin një instrument për të parë brenda fytit dhe zgavrës se hundës. Ata mund t’i qasen adenoideve përmes pjesës së pasme të fytit, kështu që nuk kanë nevojë të bëjnë asnjë prerje të jashtme.

Kirurgu heq indin adenoid. Në shumicën e rasteve, operacioni zgjat më pak se një orë dhe fëmija mund të shkojë në shtëpi në të njëjtën ditë nëse nuk ka komplikime. Fëmijët që janë shumë të vegjël, kanë disa kushte me rrezik të lartë ose kanë probleme me frymëmarrjen, mund të kenë nevojë të qëndrojnë në spital gjatë natës për vëzhgim.

Heqja e të dy adenoideve dhe bajameve

Në shumë raste, një mjek mund të heqë bajamet së bashku me adenoidet. Bajamet janë gjithashtu gjëndra që ndihmojnë në mbrojtjen kundër mikrobeve. Megjithatë, ata ulen në pjesën e pasme të fytit dhe jo pas hundës.

Ndonjëherë, të dy bajamet dhe adenoidet fryhen dhe infektohen. Heqja e të dy gjëndrave në të njëjtën kohë njihet si tonsilloadenoidectomy.

Jo të gjithë ata që kanë nevojë për një adenoidektomi do të kërkojnë heqjen e bajameve dhe anasjelltas. Mjekët e bazojnë vendimin për të hequr njërën ose të dyja nga këto gjëndra në simptomat specifike dhe historinë mjekësore të fëmijës. Fëmijët që priren të kenë ënjtje të bajameve dhe adenoideve mund të jenë kandidatë të mirë për një tonsilloadenoidectomy.

Rreziqet dhe komplikimet e heqjes

Kirurgët kryejnë rreth 130,000 heqje të adenoideve çdo vit në Shtetet e Bashkuara. Kirurgjia e heqjes së adenoideve është përgjithësisht e sigurt dhe fëmijët e shëndetshëm do të kenë një rrezik të ulët të komplikimeve. Megjithatë, efektet anësore dhe rreziqet e mundshme të një adenoidektomie përfshijnë:

Pas heqjes së adenoideve, është jetike që të kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore nëse fëmija ka gjakderdhje nga hunda ose goja.

Rimëkëmbja pas heqjes së adenoidit

Mungesa e prerjes gjatë operacionit do të thotë që qepjet janë të panevojshme. Fëmija mund të ndjejë dhimbje ose siklet në fyt, hundë dhe veshë për disa ditë pas operacionit.

Në përgjithësi, shumica e fëmijëve shërohen nga heqja e adenoideve brenda 1-2 javësh. Bërja e veprimeve të mëposhtme mund të ndihmojë në rimëkëmbjen e një fëmije:

  • Ofrimi i shumë lëngjeve për të ndihmuar në parandalimin e dehidrimit . Popsikulat mund të jenë të dobishme nëse fëmija nuk pi mjaftueshëm ose ndihet i sëmurë. Nëse shfaqen shenja të dehidrimit, kontaktoni menjëherë një mjek.
  • Ngrënia e ushqimeve të buta mund të ndihmojë me dhimbjen e fytit, por pirja është më e rëndësishme se ngrënia. Fëmija ka të ngjarë të fillojë të hajë përsëri normalisht pas disa ditësh.
  • Mbajtja e fëmijës në shtëpi nga shkolla ose çerdhja derisa ai të mund të hajë dhe të pijë normalisht, të mos ketë më nevojë për ilaçe kundër dhimbjeve dhe të flejë mirë.
  • Shmangia e udhëtimit me aeroplan për të paktën 2 javë pas operacionit për shkak të ndryshimeve të presionit të ajrit kur fluturoni në lartësi të mëdha.

Përmbledhje

Nëse adenoidet e zmadhuara po shkaktojnë probleme me frymëmarrjen, probleme me gëlltitjen ose infeksione të përsëritura të veshit, heqja e tyre mund të jetë alternativa më e mirë. Operacioni është i sigurt dhe efektiv për shumicën e fëmijëve.

Megjithatë, ka disa gjëra që duhen marrë parasysh përpara se të vendosni për heqjen e adenoideve.  Heqja e adenoideve, si me të gjitha operacionet, mbart gjithashtu një rrezik të vogël infeksioni ose komplikime të tjera. Adenoidet ndonjëherë mund të rriten përsëri pas operacionit, por kjo është e rrallë .

Shumica e fëmijëve që i nënshtrohen heqjes së adenoideve do të shërohen pa ndonjë problem shëndetësor afatgjatë.