Shkeputja e placentes
Shkeputja e placentes

Vështrim i përgjithshëm

Placenta është një organ që siguron lëndë ushqyese për fëmijën tuaj gjatë kohës që jeni shtatzënë. Zakonisht implantohet në pjesën e sipërme të mitrës dhe zakonisht shkëputet nga muri i mitrës pasi të keni lindur fëmijën tuaj.Megjithate shkeputja e placentes me heret eshte e mundur.

Kjo mund të shkaktojë komplikime, sepse fëmija juaj mund të mos marrë mjaftueshëm oksigjen ose lëndë ushqyese. Ju gjithashtu mund të përjetoni gjakderdhje që është e dëmshme për ju dhe fëmijën.

Sipas Marsh of Dimes , rreth 1 në 100 gra përjetojnë shkeputje te placentes. Është e rëndësishme të jeni në gjendje të njihni simptomat e shkëputjes së placentës, në mënyrë që të mund të kërkoni trajtim shpejt.

Cilat janë simptomat e shkeputjes se placentes?

Simptoma kryesore e shkeputjes se placentes është gjakderdhja vaginale. Megjithatë, ndonjëherë gjaku mund të bllokohet pas placentës dhe 20 përqind e grave nuk përjetojnë gjakderdhje vaginale. Simptoma të tjera që mund të ndodhin me shkëputjen e placentës përfshijnë:

 • parehati
 • dhimbje barku ose shpine e papritur
 • butësi

Këto simptoma do të përkeqësohen me kalimin e kohës. Telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse përjetoni gjakderdhje vaginale në tremujorin e tretë.

Cilët janë faktorët e rrezikut dhe shkaqet e shkeputjes se placentes?

Faktoret e rrezikut te shkeputjes se placentes
Faktoret e rrezikut te shkeputjes se placentes

Faktorët e mëposhtëm të rrezikut mund të rrisin gjasat që jut e prekeni nga shkeputja e placentes:

 • duke qenë më e vjetër se 35 vjec
 • të qenit shtatzënë me shumë bebe
 • duke përjetuar një dëmtim traumatik, të tillë si një aksident me makinë, rënie ose abuzim fizik
 • duke pasur një histori të presionit të lartë të gjakut ose deshtim të mëparshem
 • duke pasur komplikime të shtatzënisë, të tilla si një infeksion i mitrës, probleme me kordonin e kërthizës ose sasi të larta të lëngut amniotik
 • pirja e cigareve
 • përdorimi i drogave ilegale, si kokaina

Sipas Marsh of Dimes , një grua që ka pasur një deshtim të mëparshëm ka një shans 10 për qind që të ketë një tjetër në një shtatzëni të ardhshme.

Megjithatë, mjekët nuk e dinë një shkak të saktë të shkeputjes se placentes. Të kesh një ose më shumë nga këta faktorë rreziku nuk do të thotë që do të te ndodhe domosdoshmerisht shkeputja e placentes.

Si diagnostikohet shkeputja e placentes?

Një mjek diagnostikon shkëputjen e placentës duke kryer një ekzaminim fizik dhe shpesh duke kryer një ekografi . Mjeku juaj mund të kryejë gjithashtu analiza gjaku dhe monitorim të fetusit.

Mjeku juaj mund të dyshojë se ka ndodhur shkëputja e placentës, por ai mund ta diagnostikojë atë vetëm pasi të keni lindur. Ata do të përpiqen të mbledhin sa më shumë informacion që të jetë e mundur për të marrë vendimin më të mirë për ju dhe fëmijën tuaj.

Cilat janë trajtimet për shkëputjen e placentës?

Trajtimi varet nga ashpërsia e shkeputjes se placentes. Mjeku juaj do të përcaktojë nëse shkeputja  e placentes tuaj është e lehtë, e moderuar ose e rëndë. Shkëputja e lehtë e placentës është kur ka ndodhur humbja e gjakut, por gjakderdhja është ngadalësuar dhe ju dhe fëmija juaj jeni të qëndrueshëm.

Trajtimet do të varen gjithashtu nga sa larg jeni në shtatzëninë tuaj. Nëse keni humbur një sasi të konsiderueshme gjaku, mund t’ju duhet një transfuzion gjaku.

Shkëputje e lehtë e placentës në javën 24 deri në 34 . Nëse ju dhe fëmija juaj jeni mirë, mjeku juaj mund t’ju japë medikamente për të provuar dhe përshpejtuar zhvillimin e mushkërive të foshnjës tuaj dhe për t’i lejuar ata të vazhdojnë të zhvillohen. Nëse gjakderdhja juaj duket se është ndalur ose ngadalësuar, mjeku juaj mund t’ju dërgojë në shtëpi. Përndryshe, mund t’ju duhet të qëndroni në spital për monitorim të ngushtë.

Shkëputje e lehtë e placentës në 34 javë ose më shumë. Nëse jeni afër afatit të plotë, mjeku juaj mund të shkaktojë lindjen ose të kryejë një lindje cezariane. Nëse foshnja juaj ka pasur kohë për t’u zhvilluar, një lindje e hershme mund të zvogëlojë rreziqet për komplikime të mëtejshme.

Shkëputje e moderuar deri në të rëndë të placentës. Kjo shkallë e shkeputjes se placentes – e shënuar me humbje të konsiderueshme gjaku dhe komplikime për ju dhe fëmijën tuaj – zakonisht kërkon lindje të menjëhershme, shpesh me prerje cezariane.

Në raste të rralla, nëse mjeku juaj nuk mund të ndalojë gjakderdhjen, mund t’ju duhet një histerektomi . Kjo është heqja kirurgjikale e mitrës. Përsëri, kjo ndodh  në raste të rralla të gjakderdhjes së rëndë.

Si mund të parandaloni shkëputjen e placentës?

Kujdesi për shëndetin dhe sigurinë tuaj mund të ndihmojë në parandalimin e shkeputjes se placentes. Kjo përfshin gjithmonë vendosjen e rripit të sigurimit, heqjen dorë nga pirja e duhanit dhe mbajtjen e presionit të gjakut në një nivel të shëndetshëm. Megjithatë, nuk mund të parandaloni gjithmonë shfaqjen e shkeputjes se placentes.

Cila është perspektiva për shkëputjen e placentës?

Foshnjat e lindura nga nëna që përjetojnë shkëputje të placentës janë në rrezik më të lartë për disa komplikime të lidhura me shtatzëninë. Kjo perfshin:

 • vështirësi në rritje me një ritëm normal
 • Lindja e parakohshme, ose lindja që ndodh para javës së 37-të të shtatzënisë
 • lindjes së vdekur

Nëse shkeputja e placentes ndodh pas javës së 37-të të shtatzënisë, një fëmijë ka më pak gjasa të përjetojë probleme shëndetësore sesa foshnjat e lindura në shtatzëninë e hershme.

Është shumë e rëndësishme që të kërkoni trajtim sa më shpejt të jetë e mundur për shkëputjen e mundshme të placentës. Sipas Shoqatës Amerikane të Shtatzënësisë , 15 për qind e rasteve të shkëputjes së rëndë të placentës përfundojnë me vdekje fetale.

Shkeputja e placentes është një ndërlikim i shtatzënisë që nuk ka një shkak të njohur. Sidoqoftë, nëse jeni në një rrezik më të lartë të shkëputjes së placentës, mund të punoni për të zvogëluar rrezikun tuaj. Nëse jeni në tremujorin e tretë dhe keni gjakderdhje vaginale, telefononi menjëherë mjekun tuaj.