Vitamina per renien e flokeve

Shumë njerëz i shohin flokët me pamje të shëndetshme si një shenjë shëndeti ose bukurie. Ashtu si çdo pjesë tjetër e trupit tuaj, flokët kanë nevojë për një sërë lëndësh ushqyese që të jenë të shëndetshëm dhe të rriten. Në fakt, shumë mangësi ushqyese janë të lidhura me vitamina per renien e flokeve.

Ndërsa faktorë të tillë si mosha, gjenetika dhe hormonet ndikojnë gjithashtu në rritjen e flokëve, marrja optimale e lëndëve ushqyese është thelbësore. Më poshtë janë 5 vitamina dhe 3 lëndë ushqyese të tjera që mund të jenë të rëndësishme për rritjen e flokëve.

Vitamina A per renien e flokeve

Vitamina A per renien e flokeve

Të gjitha qelizat kanë nevojë për vitaminë A për rritje. Kjo përfshin flokët, indet me rritje më të shpejtë në trupin e njeriut.

Vitamina A gjithashtu ndihmon gjëndrat e lëkurës të krijojnë një substancë të yndyrshme të quajtur sebum. Sebumi hidraton skalpin e kokës dhe ndihmon në mbajtjen e flokëve të shëndetshëm.

Dietat me mungesë nga vitamina A mund të çojnë në disa probleme, duke përfshirë renien e flokeve.

Ndërsa është e rëndësishme të merrni mjaftueshëm vitaminë A, ju nuk dëshironi shumë. Studimet tregojnë se sasia e larte nga vitamina A per renien e flokeve ka ndikim te madh.

Patatet e ëmbla, karotat, kungujt, spinaqi dhe lakra jeshile janë të gjitha të pasura me beta-karoten, e cila shndërrohet në vitaminë A.

Vitamina A mund të gjendet edhe në produktet shtazore si qumështi, vezët dhe kosi. Vaji i mëlçisë së merlucit është një burim veçanërisht i mire i vitamines A.

Vitamina B

Biotin eshte nje vitamina B per renien e flokeve e cila nxit rritjen e tyre.

Një nga vitaminat më të njohura për rritjen e flokëve është një vitaminë B e quajtur biotin. Studimet e lidhin mungesën nga vitamina B per renien e flokeve tek njerezit.

Edhe pse biotina përdoret si një trajtim alternativ i humbjes së flokëve, ata që kanë mungesë kanë rezultatet më të mira. Megjithatë, mungesa është shumë e rrallë sepse ndodh natyrshëm në një gamë të gjerë ushqimesh. Ekziston gjithashtu një mungesë e të dhënave nëse biotina është efektive për rritjen e flokëve në individë të shëndetshëm.

Vitaminat e tjera B ndihmojnë në krijimin e qelizave të kuqe të gjakut, të cilat transportojnë oksigjen dhe lëndë ushqyese në lëkurën e kokës dhe në gjëndrat e flokëve. Këto procese janë të rëndësishme për rritjen e flokëve.

Ju mund të merrni vitamina B nga shumë ushqime, duke përfshirë:

 • drithërat e plota
 • bajame
 • mish
 • peshku
 • ushqim deti
 • zarzavate të errëta me gjethe

Për më tepër, ushqimet shtazore janë burimet e vetme të mira të vitaminës B12. Pra, nëse jeni duke ndjekur një dietë vegjetariane ose vegane, merrni parasysh marrjen e një suplementi.

Vitamina C per renien e flokeve

Vitamina C

Dëmtimi i radikaleve të lira mund të bllokojë rritjen dhe të shkaktojë plakjen e flokëve tuaj. Vitamina C është një antioksidant i fuqishëm që ndihmon në mbrojtjen kundër stresit oksidativ të shkaktuar nga radikalet e lira.

Përveç kësaj, trupi juaj ka nevojë për vitaminë C për të krijuar një proteinë të njohur si kolagjen – një pjesë e rëndësishme e strukturës së flokëve.

Vitamina C per renien e flokeve gjithashtu ndihmon trupin tuaj të absorbojë hekurin, një mineral i nevojshëm për rritjen e flokëve.

Luleshtrydhet, specat, gujavat dhe agrumet janë të gjitha burime të mira të vitaminës C.

Vitamina D

Vitamina D per renien e flokeve

Nivelet e ulëta te vitamina D janë të lidhura me alopecinë, një term teknik për renien e flokeve.

Vitamina D mendohet të luajë një rol në prodhimin e flokëve, por shumica e hulumtimeve fokusohet në receptorët e vitaminës D. Roli aktual i vitaminës D në rritjen e flokëve është i panjohur.

Thënë kështu, shumica e njerëzve nuk marrin mjaftueshëm vitamina D per renien e flokeve. Mund të jetë ende një ide e mirë të rrisni marrjen tuaj.

Trupi juaj prodhon vitaminë D përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me rrezet e diellit. Burimet e mira dietike të vitaminës D përfshijnë:

 • peshk i yndyrshëm
 • vaji i mëlçisë së merlucit
 • disa kërpudha
 • ushqime të fortifikuara

Vitamina E per renien e flokeve

Vitamina E

Ngjashëm me vitaminën C, vitamina E është një antioksidant që mund të ndihmojë në parandalimin e stresit oksidativ.

Në një studim, vitamina E per renien e flokeve, njerezit përjetuan një rritje prej 34.5% te flokëve pas marrjes së vitaminës E për 8 muaj.

Grupi i personave te trajtuar kishte vetëm një rritje prej 0.1%.

Farat e lulediellit, bajamet, spinaqi dhe avokadot janë të gjitha burime të mira të vitaminës E.

Hekuri dhe vitamina per renien e flokeve

Hekuri me simbol kimik Fe

Mungesa e hekurit, e cila shkakton anemi, është shkaku kryesor i rënies së flokëve. Është veçanërisht e zakonshme tek grate.

Hekuri ndihmon qelizat e kuqe të gjakut të bartin oksigjen në qelizat tuaja. Kjo e bën atë një mineral të rëndësishëm për shumë funksione trupore, përfshirë rritjen e flokëve.

Ushqimet e pasura me hekur përfshijnë molusqet, gocat e detit, vezët, mishin e kuq, spinaqin dhe thjerrëzat.

Zinku

Zinku dhe roli i tij ne renien e flokeve

Zinku luan një rol të rëndësishëm në rritjen dhe riparimin e indeve të flokëve. Gjithashtu ndihmon që gjëndrat e vajit rreth folikulave të funksionojnë siç duhet.

Humbja e flokëve është një simptomë e zakonshme e mungesës së zinkut. Studimet tregojnë se zgjidhja e mungesës së zinkut me plotësim mund të zvogëlojë humbjen e flokëve të lidhur me mungesën.

Megjithatë, ka disa raporte anekdotike se plotësimi me një dozë shumë të lartë mund të kontribuojë gjithashtu në rënien e flokëve.

Për këtë arsye, mund të jetë më mirë të merrni zinkun tuaj nga ushqimet e plota. Ushqimet e pasura me zink përfshijnë gocat e detit, viçin, spinaqin, farat e kungullit dhe thjerrëzat.

Proteina dhe vitamina per renien e flokeve

Proteina dhe vitamina per renien e flokeve

Flokët përbëhen pothuajse tërësisht nga proteina. Konsumimi i mjaftueshëm është i rëndësishëm për rritjen e flokëve.

Studimet e kafshëve tregojnë se mungesa nga vitamina per renien e flokeve dhe e proteinave mund të zvogëlojë rritjen e flokëve dhe madje të çojë në humbje të flokëve.

Megjithatë, mungesa aktuale e proteinave është jashtëzakonisht e rrallë në vendet perëndimore.

Në fund të fundit

Ushqimi është burimi më i mirë i vitaminave që ju nevojiten për rritjen e flokëve. Megjithatë, nëse nuk arrini të merrni mjaftueshëm në dietën tuaj, suplementet mund të jenë të dobishme. Sipas hulumtimit, suplementet funksionojnë më mirë tek individët që tashmë kane mungesa ne vitamina per renien e flokeve.

Për më tepër, doza të mëdha të vitaminave dhe mineraleve mund të jenë të dëmshme nëse nuk keni mungesë. Pra, punoni me një mjek për të përcaktuar nëse keni një mangësi.

Në fund të ditës, mënyra më e mirë për të marrë këto lëndë ushqyese është duke ngrënë një dietë të ekuilibruar, të bazuar në ushqime reale, që përfshin shumë ushqime të pasura me lëndë ushqyese.