ADHD
ADHD

Çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) është një gjendje e shëndetit mendor që mund të shkaktojë nivele të pazakonta të hiperaktivitetit dhe sjelljeve impulsive. Njerëzit me ADHD gjithashtu mund të kenë vështirësi të përqendrojnë vëmendjen e tyre në një detyrë të vetme ose të qëndrojnë ulur për periudha të gjata kohore.

Shumë njerëz përjetojnë pavëmendje dhe ndryshime në nivelet e energjisë. Për një person me ADHD, kjo ndodh më shpesh dhe në një masë më të madhe krahasuar me njerëzit që nuk e kanë këtë gjendje. Mund të ketë një efekt të rëndësishëm në studimet, punën dhe jetën e tyre në shtëpi.

Si të rriturit ashtu edhe fëmijët mund të kenë ADHD.

Simptomat e ADHD

Një gamë e gjerë sjelljesh janë të lidhura me ADHD. Disa nga më të zakonshmet përfshijnë:

 •  vështirësi në fokusimin ose përqendrimin në detyra
 •  duke harruar kryerjen e detyrave
 • duke u shpërqendruar lehtësisht
 • duke pasur vështirësi të qëndrojë ulur
 • duke ndërprerë njerëzit ndërsa ata janë duke folur

Shenjat dhe simptomat mund të jenë specifike për aspekte të ndryshme të ADHD, të tilla si hiperaktiviteti, impulsiviteti ose vështirësia në fokusim.

Një person që po përjeton hiperaktivitet dhe impulsivitet mund të:

 • e kanë të vështirë të qëndrojnë ulur , për shembull, në klasë
 • kanë probleme të luajnë ose të kryejnë detyrat në heshtje
 • flasin tepër
 • e kanë të vështirë të presin radhën e tyre
 • ndërpresin të tjerët kur ata janë duke folur, duke luajtur ose duke kryer një detyrë

Dikush që ka vështirësi të përqendrohet mund të:

 • bëje gabime të shpeshta ose humbasi detaje
 • e kanë të vështirë të ruajnë fokusin kur dëgjojnë, lexojnë ose mbajnë një bisedë
 • kanë vështirësi në organizimin e detyrave të tyre të përditshme
 • shpërqendrohen lehtësisht nga gjërat e vogla që ndodhin rreth tyre

Nëse ju ose fëmija juaj keni ADHD, mund të keni disa ose të gjitha këto simptoma. 

Llojet e ADHD

ADHD
ADHD

Për t’i bërë më të qëndrueshme diagnozat e ADHD, APA e ka grupuar gjendjen në tre kategori ose lloje. Këto lloje janë kryesisht të pavëmendshëm, kryesisht hiperaktivë-impulsivë dhe një kombinim i të dyjave.

Kryesisht i pavëmendshëm

Siç sugjeron emri, njerëzit me këtë lloj ADHD kanë vështirësi ekstreme për t’u fokusuar, për të përfunduar detyrat dhe për të ndjekur udhëzimet.

Ekspertët gjithashtu mendojnë se shumë fëmijë me llojin e pavëmendshëm të ADHD mund të mos marrin një diagnozë të duhur sepse nuk priren të prishin klasën.

Lloji kryesisht hiperaktiv-impulsiv

Njerëzit me këtë lloj ADHD kryesisht shfaqin sjellje hiperaktive dhe impulsive. Kjo mund të përfshijë:

 • nervozizëm
 • duke ndërprerë njerëzit ndërsa ata janë duke folur
 • duke mos pritur dot radhën

Megjithëse mosvëmendja është më pak shqetësuese me këtë lloj ADHD, njerëzit me ADHD kryesisht hiperaktiv-impulsiv mund ta kenë ende të vështirë të përqendrohen në detyra.

Tipi i kombinuar hiperaktiv-impulsiv dhe i pavëmendshëm

Ky është lloji më i zakonshëm i ADHD. Njerëzit me këtë lloj të kombinuar të ADHD shfaqin simptoma të pavëmendshme dhe hiperaktivitet. Këto përfshijnë paaftësinë për t’i kushtuar vëmendje, prirjen drejt impulsivitetit dhe nivelet mbi mesataren e aktivitetit dhe energjisë.

Lloji i ADHD-së që keni ju ose fëmija juaj do të përcaktojë se si trajtohet. Lloji që keni mund të ndryshojë me kalimin e kohës, kështu që trajtimi juaj mund të ndryshojë gjithashtu.

Çfarë e shkakton ADHD?

Pavarësisht se sa e zakonshme është ADHD, mjekët dhe studiuesit ende nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton gjendjen. Besohet se ka origjinë neurologjike. Gjenetika gjithashtu mund të luajë një rol.

Nje hulumtim sugjeron që një reduktim i dopaminës është një faktor në ADHD . Dopamina është një kimikat në tru që ndihmon në lëvizjen e sinjaleve nga një nerv në tjetrin. Ai luan një rol në nxitjen e reagimeve dhe lëvizjeve emocionale.

Gjithashtu mund te jete një ndryshim strukturor në tru. Gjetjet tregojnë se njerëzit me ADHD kanë më pak vëllim të lëndës gri. Lënda gri përfshin zonat e trurit që ndihmojnë me:

Diagnoza dhe testimi

Nuk ka asnjë test të vetëm që mund të tregojë nëse ju ose fëmija juaj keni ADHD. 

Për të vendosur një diagnozë, një mjek do të vlerësojë çdo simptomë që ju ose fëmija juaj keni pasur gjatë 6 muajve të mëparshëm.

Mjeku juaj ka të ngjarë të mbledhë informacion nga mësuesit ose anëtarët e familjes dhe mund të përdorë lista kontrolli dhe shkallë vlerësimi për të shqyrtuar simptomat. Ata gjithashtu do të bëjnë një ekzaminim fizik për të kontrolluar për probleme të tjera shëndetësore. 

 Nëse dyshoni se ju ose fëmija juaj keni ADHD, bisedoni me një mjek për marrjen e një vlerësimi. Për fëmijën tuaj, ju gjithashtu mund të flisni me këshilltarin e shkollës. Shkollat ​​rregullisht i vlerësojnë fëmijët për kushtet që mund të ndikojnë në performancën e tyre arsimore.

Për vlerësimin, jepni mjekut ose këshilltarit tuaj shënime dhe vëzhgime rreth jush ose sjelljes së fëmijës suaj.

Nëse ata dyshojnë për hiperaktivitet, ata mund t’ju referojnë ju ose fëmijën tuaj te një specialist i ADHD. Në varësi të diagnozës, ata gjithashtu mund të sugjerojnë të bëni një takim me një psikiatër ose neurolog.

Trajtimi

Trajtimi për ADHD zakonisht përfshin terapi të sjelljes , ilaçe ose të dyja.

Llojet e terapisë përfshijnë psikoterapi , ose terapi bisede. Me terapinë e bisedës, ju ose fëmija juaj do të diskutoni se si hiperaktiviteti

ndikon në jetën tuaj dhe mënyrat për t’ju ndihmuar ta menaxhoni atë.

Një lloj tjetër terapie është terapia e sjelljes . Kjo terapi mund t’ju ndihmojë ju ose fëmijën tuaj të mësoni se si të monitoroni dhe menaxhoni sjelljen tuaj.

Mjekimi gjithashtu mund të jetë shumë i dobishëm kur jetoni me hiperaktivitetin. Medikamentet ADHD janë krijuar për të ndikuar në kimikatet e trurit në një mënyrë që ju mundëson të kontrolloni më mirë impulset dhe veprimet tuaja.

Ilaçe natyrale për hiperaktivitetin

Përveç mjekimit, janë sugjeruar disa mjete juridike për të ndihmuar në përmirësimin e simptomave të hiperaktivitetit.

Si fillim, bërja e ndryshimeve në stilin e jetës mund t’ju ndihmojë ju ose fëmijën tuaj të menaxhoni simptomat e ADHD. Rekomandohet si me poshte:

Meditimi i vetëdijes është një tjetër mundësi.Shmangia e disa alergeneve dhe aditivëve ushqimorë janë gjithashtu mënyra të mundshme për të ndihmuar në uljen e simptomave të ADHD. 

ADD kundrejt ADHD

Ju mund të keni dëgjuar termat “ADD” dhe “ADHD” dhe keni pyetur veten se cili është ndryshimi midis tyre.

ADD, ose çrregullimi i deficitit të vëmendjes, është një term i vjetëruar. Më parë është përdorur për të përshkruar njerëzit që kanë probleme me vëmendjen, por nuk janë hiperaktivë. Lloji i hiperaktivitetit i quajtur “kryesisht i pavëmendshëm” përdoret tani në vend të ADD.

ADHD e të rriturve

Më shumë se 60 përqind e fëmijëve me hiperaktivitet ende shfaqin simptoma si të rritur. Për shumë njerëz, simptomat e hiperaktivitetit shpesh zvogëlohen me moshën, por mosvëmendja dhe impulsiviteti mund të vazhdojnë.

Thënë kështu, trajtimi është i rëndësishëm. ADHD e patrajtuar tek të rriturit mund të ketë një ndikim negativ në shumë aspekte të jetës. Simptoma të tilla si problemet me menaxhimin e kohës, harresa dhe padurimi mund të shkaktojnë probleme në punë, shtëpi dhe në të gjitha llojet e marrëdhënieve.

ADHD tek fëmijët

Për fëmijët, ai në përgjithësi shoqërohet me probleme në shkollë. Fëmijët me ADHD shpesh kanë vështirësi në një mjedis të kontrolluar në klasë.

Djemtë janë kane me shume gjasa për të marrë një diagnozë per hiperaktiviet. Kjo mund të jetë për shkak se djemtë priren të shfaqin simptoma karakteristike të hiperaktivitetit. Edhe pse disa vajza me hiperaktivitet mund të kenë simptomat klasike të hiperaktivitetit, shumë prej tyre nuk i kanë.

Në shumë raste, vajzat me hiperaktivitet mund të:

 • ëndërrojne shpesh
 • jini hiper-folës dhe jo hiperaktiv

Shumë simptoma të hiperaktivitetit mund të jenë sjellje tipike të fëmijërisë, kështu që mund të jetë e vështirë të dihet se çfarë është e lidhur me ADHD dhe çfarë jo.