Dhimbja e pulpes te kemba

Vështrim i përgjithshëm

Nga vjen dhimbja e pulpes te kemba? Këmbët tuaja mbajnë peshë kur jeni në këmbë dhe ju ndihmojnë të arrini atje ku duhet të shkoni. Për shkak të kësaj, dhimbja e këmbës është e zakonshme. Ajo i referohet çdo dhimbje ose shqetësimi në një ose më shumë pjesëve si dhimbja e pulpes te kemba ose, si në vijim:

 • gishtat e këmbëve
 • takat
 • harku i kembes
 • thembra

Dhimbja mund të variojë nga e lehtë në të rëndë dhe mund të zgjasë një kohë të shkurtër ose të jetë një çështje e vazhdueshme. Shumë masa mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së këmbës suaj.

Shkaqet nga vjen dhimbja e pulpes te kemba ose vete kembes

Dhimbja e vete kembes mund të ndodhë për shkak të zgjedhjeve të caktuara të stilit të jetesës ose një gjendjeje mjekësore. Shkaqet e zakonshme përfshijnë:

Zgjedhjet e stilit të jetesës

Kepucet jo te duhura

Një nga shkaqet kryesore të dhimbjes së këmbës është veshja e këpucëve që nuk përshtaten siç duhet. Veshja e këpucëve me taka të larta shpesh mund të shkaktojë dhimbje në këmbë, mund te vuani nga dhimbja e pulpes te kemba sepse ato bëjnë një presion të madh në gishtat e këmbëve.

Ju gjithashtu mund të keni dhimbje në këmbë nëse lëndoheni gjatë ushtrimeve me ndikim të lartë ose aktiviteteve sportive, të tilla si vrapimi ose gjimnastika intensive.

Çështjet e zakonshme mjekësore

Diabeti dhe dhimbja e pulpes te kemba

Çështje të ndryshme mjekësore janë të lidhura ngushtë me dhimbjen e këmbës.

Këmbët tuaja janë veçanërisht të ndjeshme ndaj dhimbjeve që ndodhin për shkak të artritit. Ka 33 nyje në këmbë dhe artriti mund të prekë cilindo prej tyre.

Diabeti mellitus gjithashtu mund të shkaktojë komplikime dhe disa çrregullime të këmbëve. Njerëzit me diabet janë më të prirur ndaj:

 • dëmtimi i nervave në këmbë
 • arteriet e bllokuara ose të ngurtësuara në këmbë dhe këmbë
 • ulçera ose plagë në këmbë

Ju gjithashtu jeni më të rrezikuar për të pasur dhimbje në këmbë ose te vuani nga dhimbja e pulpes te kemba nëse:

 • jeni  mbipeshë ose obezitet
 • jeni shtatzënë
 • keni një dëmtim të këmbës si ndrydhje, frakturë ose tendinit

Shkaqe të tjera të mundshme të dhimbjes së këmbës përfshijnë:

 • kallot
 • bunions
 • lythat
 • thonjtë e futur në mish
 • medikamente që shkaktojnë ënjtje të këmbëve
 • Neuroma e Mortonit, e cila është një trashje rreth indit nervor midis gishtërinjve
 • gishtat e çekanit
 • këmba e atletit
 • Deformimi i Haglund, i cili është një zmadhim i pjesës së pasme të kockës së thembrës
 • sëmundje arteriale periferike (PAD)
 • harqe të rënë
 • fashiti i shputës

Si te lehtesoheni nga dhimbja e kembes

Trajtimi me akull ne zonen e prekur

Opsionet tuaja të trajtimit në shtëpi do të ndryshojnë në varësi të dhimbjes që po përjetoni, si per shembull dhimbja  pulpes te kemba dhe shkakut të saj. Megjithatë, ndjekja e këtyre këshillave mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit tuaj:

 • aplikoni akull në zonën e prekur
 • merrni një qetësues dhimbjeje pa recetë (OTC)
 • përdorni jastëkë këmbësh për të parandaluar fërkimin në zonën e prekur
 • ngrini këmbën që ju shkakton dhimbje
 • pushoni këmbën sa më shumë që të jetë e mundur

Kur të vizitoheni nese vuani nga dhimbja e pulpes te kemba ose vete kemba?

Shumë njerëz që përjetojnë rregullisht dhimbje në këmbë ose ju shfaqet dhimbja e pulpes te kemba janë të vetëdijshëm se çfarë e shkakton atë dhe ata e dinë mënyrën më të mirë për të menaxhuar dhimbjen e tyre. Sidoqoftë, duhet të shkoni te mjeku sa më shpejt të jetë e mundur në situatat e mëposhtme:

 • Dhimbja juaj erdhi papritur dhe është e rëndë.
 • Dhimbja e këmbës suaj është për shkak të një dëmtimi të fundit.
 • Ju nuk mund të vendosni asnjë peshë në këmbën tuaj pas një dëmtimi.
 • Ju keni një gjendje mjekësore që ndërhyn në rrjedhën e gjakut dhe keni dhimbje në këmbë.
 • Zona që ju shkakton dhimbje ka një plagë të hapur.
 • Zona që ju shkakton dhimbje është e kuqe ose ka simptoma të tjera të inflamacionit.
 • Përveç dhimbjes në këmbë, keni edhe temperaturë.

Si zhvillohet takimi me mjekun

Takimi me mjekun

Gjatë takimit tuaj, mjeku do të vëzhgojë qëndrimin tuaj dhe mënyrën se si ecni. Ata gjithashtu do të ekzaminojnë shpinën, nga vjen dhimbja e pulpes te kemba nese keni dhe këmbët tuaja.

Ata do të duan të dinë detajet e dhimbjes së këmbës suaj, të tilla si kur filloi, cilat pjesë të këmbëve janë prekur dhe sa e rëndë është. Nëse është e nevojshme, mjeku juaj do të urdhërojë një radiografi.

Si të trajtoheni nga dhimbja e pulpes te kemba ose vete kembes?

Trajtimi për gjendjen tuaj varet nga shkaku.

Për disa njerëz, diçka aq e thjeshtë sa shualli i këpucëve mund të sigurojë një lehtësim të madh. Ato janë në dispozicion pa recetë ose me recetë. Njerëz të tjerë mund të kenë nevojë:

 • per vendosje ne allci
 • heqja e lythave
 • kirurgji
 • terapi fizike

Si të parandaloni dhimbjet kronike të këmbëve te tilla si dhimbja e pulpes te kemba, e shputes etj

Strecing- ushtrime per ngrohje trupore perpara ushtrimeve

Ndiqni këto këshilla për të ndihmuar në parandalimin e dhimbjeve të vazhdueshme të këmbës:

 • Zgjidhni këpucë të rehatshme, të gjera.
 • Shmangni këpucët me taka të larta dhe te ngushta ne zonen e gishtave.
 • Mbani një peshë të shëndetshme.
 • Beni strecing ose nxemje përpara se të angazhoheni në ushtrime të forta.
 • Praktikoni higjienën e mirë të këmbëve.
 • Gjithmonë mbathni kepuce kur jeni jashtë për të mbrojtur këmbët tuaja.

Edhe pse dhimbja e pulpes te kemba ose vete këmbës është e zakonshme, ajo nuk është një pjesë normale e jetës. Ju duhet të kërkoni ndihmë mjekësore nëse keni dhimbje në këmbë që nuk është zgjidhur pas një ose dy javësh trajtimi në shtëpi.