Hemoglobina e ulet

C’eshte hemoglobina e ulet?

Hemoglobina e ulet është një rezultat i zakonshëm i testit të gjakut. Hemoglobina (Hb ose Hgb) është një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që mbart oksigjen në të gjithë trupin.

Hemoglobina e ulet në përgjithësi përcaktohet si më pak se 13.5 gram hemoglobinë për decilitër (135 gram për litër) gjak për burrat dhe më pak se 12 gram për decilitër (120 gram për litër) për gratë. Tek fëmijët, përkufizimi ndryshon me moshën dhe gjininë. Pragu ndryshon pak nga një praktikë mjekësore në tjetrën.

Në shumë raste, një numër i ulët i hemoglobinës që është vetëm pak më i ulët se normalja nuk ndikon tek ju. Numri me i ulet i hemoglobines që është më i rëndë dhe shkakton simptoma mund të nënkuptojë që keni anemi.

Nga se shkaktohet hemoglobina e ulet?

Hemoglobina e ulet nuk është gjithmonë një shenjë semundjeje – mund të jetë normale për disa njerëz. Gratë me cikel menstrual dhe gratë shtatzëna zakonisht kanë një numër të ulët të hemoglobinës.

Hemoglobina e ulet shoqërohet me sëmundje

Trupi prodhon me pak qeliza te kuqe te gjakut nga kanceri qe ju mund te mbartni.

Hemoglobina e ulet mund të shoqërohet me një sëmundje ose gjendje që shkakton te pasurit e shumë pak qelizave të kuqe të gjakut. Kjo mund të ndodhë nëse:

 • Trupi juaj prodhon më pak qeliza të kuqe të gjakut se zakonisht
 • Trupi juaj shkatërron qelizat e kuqe të gjakut më shpejt sesa mund të prodhohen
 • Keni humbje gjaku

Sëmundjet dhe kushtet që bëjnë që trupi juaj të prodhojë më pak qeliza të kuqe të gjakut sesa zakonisht përfshijnë:

 • anemi aplastike
 • kanceri
 • disa ilaçe, të tilla si ilaçe antiretrovirale për infeksionin HIV dhe ilaçe kimioterapie për kancerin dhe gjendje të tjera
 • sëmundje kronike e veshkave
 • cirroza
 • limfoma e Hodgkin (sëmundja e Hodgkin)
 • hipotiroidizmi (tiroide jo aktive)
 • sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD)
 • anemi nga mungesa e hekurit
 • helmimi me plumb
 • leuçemia
 • mieloma e shumëfishtë
 • sindromat mielodisplastike
 • limfoma jo-Hodgkin
 • artrit reumatoid
 • anemia e mungesës së vitaminës

Sëmundjet dhe kushtet që bëjnë që trupi juaj të shkatërrojë qelizat e kuqe të gjakut më shpejt sesa mund të bëhen përfshijnë:

 • shpretkë e zmadhuar (splenomegalia)
 • hemoliza
 • porfiria
 • anemia e qelizave drapër
 • talasemia

Hemoglobina e ulet gjithashtu mund të jetë për shkak të humbjes së gjakut, e cila mund të ndodhë për shkak të:

 • gjakderdhje në traktin tuaj tretës, të tilla si nga ulcerat, kanceret ose hemorroidet
 • dhurimi i shpeshtë i gjakut
 • menorrhagia (gjakderdhje e madhe menstruale) (gjakderdhje e madhe menstruale-edhe pse gjakderdhja normale menstruale mund të shkaktojë një numër pak të ulët të hemoglobinës)

Kur të shihni një mjek

Beni nje test gjaku per te pare nese vuani nga hemoglobina e ulet

Disa njerëz mësojnë se hemoglobina e tyre është e ulet kur përpiqen të dhurojnë gjak. Refuzimi për dhurimin e gjakut nuk është domosdoshmërisht një arsye për shqetësim. Ju mund të keni një numër të hemoglobinës që është i mirë për ju, por nuk i plotëson standardet e përcaktuara për qendrat e dhurimit të gjakut.

Nëse numri juaj i hemoglobinës është vetëm pak nën nivelin e kërkuar, veçanërisht nëse jeni pranuar për dhurimin e gjakut në të kaluarën, mund t’ju duhet të prisni disa muaj dhe të provoni përsëri. Nëse problemi vazhdon, bëni një takim me mjekun tuaj.

Lini një takim nëse keni shenja dhe simptoma

Nëse keni shenja dhe simptoma nga hemoglobin e ulet, bëni një takim me mjekun tuaj. Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

 • lodhje
 • dobësi
 • lëkura e zbehtë dhe mishrat e dhëmbëve
 • gulçim
 • një rrahje zemre e shpejtë ose e parregullt

Mjeku juaj mund të rekomandojë një test të plotë të gjakut për të përcaktuar nëse vuani nga hemoglobina e ulet. Nëse testi juaj zbulon se keni një numër të ulët të hemoglobinës, ka të ngjarë të keni nevojë për më shumë testime për të përcaktuar shkakun.