Kafeina
Kafeina

Ushqyerja me gji mund të jetë rraskapitëse, veçanërisht në ditët e para kur një fëmijë mund të flejë në mënyrë të parregullt dhe të zgjohet shumë herë çdo natë. Një filxhan kafe në mëngjes mund të ndihmojë një person të menaxhojë privimin e gjumit . Megjithate shumë shqetësohen për se si ndikon kafeina gjate ushqyerjes me gji.

Megjithatë, kafeina është e sigurt në moderim për femrat qe ushqejnë me gji. Në këtë artikull, mësoni rreth pirjes së kafesë gjatë ushqyerjes me gji, duke përfshirë rreziqet, përfitimet dhe burimet e tjera të kafeinës.

Kafeina gjate ushqyerjes me gji

Kafeina
Kafeina

Shumë femrave u thuhet të kufizojnë apo edhe të eliminojnë kafeinën gjatë shtatzënisë për shkak të rrezikut që kafeina të kalojë placentën. Keshtu ajo do të ndikojë tek fetusi në zhvillim. Megjithatë, kafeina ka shumë më pak gjasa të ndikojë tek një foshnjë që ushqehet me gji.

Trupi metabolizon shumicën e kafeinës në kafe para se të arrijë qumështin e gjirit. Ose perpara se të ketë një shans për të ndikuar tek fëmija.

Sipas Dr. Thomas Hale në Medikamentet dhe qumështi i nënës , kafeina është një ilaç me rrezik të ulët në moderim. Vetëm rreth 1 perqind e kafeinës që një grua konsumon futet në qumështin e saj të gjirit. Kjo sasi e vogël nuk është e mjaftueshme për të dëmtuar shumicën e foshnjave.

 Kjo sasi e kafeinës është e barabartë me 2-3 filxhanë kafeje.

Edhe konsumimi i kafeinës prej më shumë se 300 mg nuk ka gjasa të dëmtojë një fëmijë. Megjithatë, CDC vë në dukje se konsumi ekstrem i kafeinës prej më shumë se 10 filxhanësh në ditë mund të shkaktojë simptoma te foshnja. Ato mund te jene të tilla si shqetësim dhe nervozizëm.

Nivelet e kafeinës në qumështin e gjirit arrijnë kulmin 1-2 orë pas pirjes së kafesë. Një person që ka ushqyer së fundmi me gji mund të zgjedhë të shikojë fëmijën e tij gjatë kësaj kohe. Keshtu mund te vereje nëse ka ndonjë efekt nga kafeina.

Rreziqet dhe avantazhet nga kafeina

Ndërsa rreziqet e mundshme të pirjes së kafesë gjatë shtatzënisë duken të frikshme,kafeina gjate ushqyerjes me gji ka rreziqe te lehta.

Disa ekspertë shprehin shqetësimin se kafeina gjate ushqyerjes me gji mund të ndikojë në gjumin e një foshnjeje. Por një studim i vitit 2012 i kryer  tek mbi 885 foshnja në Brazil nuk pajtohet. Studimi nuk gjeti asnjë ndikim statistikisht të rëndësishëm në cilësinë e gjumit të foshnjave të moshës 3 muajsh kur ushqehen me gji nga dikush që konsumon kafeinë.

Nje tjetër studim gjithashtu nuk gjeti rreziqe serioze të pirjes së kafeinës së kafesë gjatë ushqyerjes me gji, veçanërisht me konsumimin e moderuar të disa filxhanëve në ditë.

Disa njerëz besojnë se acidet në kafe mund të ulin përmbajtjen e hekurit në qumështin e gjirit, megjithëse nuk ka asnjë provë të fundit shkencore për ta konfirmuar këtë. Qumështi i gjirit është natyrisht i ulët në hekur. Por foshnjat kanë nevojë për hekur për t’u zhvilluar normalisht, kështu që njerëzit që pinë kafe duhet të diskutojnë me një mjek per suplementin e hekurit.

Femrat duhet të bëjnë atë që ndihet rehat për ta, pasi nuk ka asnjë arsye mjekësore për të shmangur pirjen e kafesë gjatë ushqyerjes me gji.

Gjithashtu nuk ka asnjë provë që kafeina i sjell dobi drejtpërdrejt foshnjës.

Po kafeja pa kafe?

Kafeja pa kafe ka një sasi të vogël kafeine në të. Është po aq e sigurt apo edhe më e sigurt se kafeja me kafeinë. Kafeja pa kafe është ende shumë acid, kështu që mund të ndikojë në sasinë e hekurit në qumështin e gjirit.

Burime te tjera te kafeines

Kafeja nuk është burimi i vetëm i kafeinës. Njerëzit e shqetësuar për konsumin e tyre të kafeinës ose ata që vërejnë se kafeina duket se ndikon negativisht tek foshnja duhet të jenë të vetëdijshëm për ushqimet e tjera të pasura me kafeinë.

Disa burime të zakonshme të kafeinës përfshijnë :

  • pije energjike
  • çaj të zi, jeshil dhe të bardhë
  • pije kola
  • çokollatë dhe produkte kakao

Si perfundim

Asnjë provë shkencore nuk thotë se nje nene duhet të heqë dorë nga kafeina gjate ushqyerjes me gji. Megjithëse është e mençur ta shijoni atë me masë.

Disa mënyra për të menaxhuar marrjen e kafeinës përfshijnë:

  • Monitorimi i foshnjës . Disa foshnja janë të ndjeshme ndaj kafeinës dhe mund të shqetësohen kur qumështi i gjirit përmban shumë kafeinë.
  • Duke marrë parasysh se si zgjedhjet e tjera dietike, jo vetëm kafeina, ndikojnë tek fëmija . Për shembull, një pije me shumë sheqer mund të ndikojë tek fëmija po aq sa edhe kafeina.
  • Duke ditur se edhe mirëqenia e të rriturve ka rëndësi . Femrat që kanë nevojë për kafeinë për t’i ndihmuar të ruajnë energjinë dhe të merren me zgjimet e shpeshta të natës dhe mëngjeset e hershme nuk duhet të ndihen fajtore për konsumimin e moderuar.
  • Pirja e kafeinës menjëherë pas një seance pompimi . Në varësi të asaj se sa shpesh ushqehet me gji, kjo mund të lejojë kohë të mjaftueshme që përmbajtja e kafeinës në qumësht të bjerë.
  • Bërja e përjashtimeve për një fëmijë të lindur para kohe . Nëse foshnja ishte e parakohshme ose ka një gjendje të veçantë mjekësore, siç është një histori e intolerancës ushqimore, është mirë të flisni me një mjek ose konsulent laktacioni për kafeinën.

Për më shumë këshilla rreth balancimit të rreziqeve dhe përfitimeve nga kafeina, nenat qe ushqejnë me gji mund të flasin me një mjek ose konsulent për laktacionin.