Shtatezenia me binjake ndahet ne dy lloje: vëllazërore dhe identike. Binjakët vëllazërorë vijnë nga dy vezë të veçanta, ndërsa binjakët identikë vijnë nga një vezë e ndarë në dy.

Shatezenite me binjake përbëjnë rreth 3% nga të gjitha lindjet në Shtetet e Bashkuara. Rreth 70% e tyre janë raste të binjakëve vëllazërore ose dizigotike.

Njerëzit mund të kenë simptoma më intensive nga shatezenia me binjake. Komplikimet janë gjithashtu më të zakonshme në shtatzënitë binjake. Megjithatë, në shumë raste, femrat mund të kenë ende një lindje vaginale.

Ky artikull diskuton llojet, simptomat dhe diagnozën e shtatzënive me binjake. Ne gjithashtu eksplorojmë se si kujdesi i lindjes dhe lindja ndryshojnë kur dikush ka binjakë.

Shtatezenia me binjake dhe llojet

Shtatzenia me binjake
Shtatzenia me binjake

Shtatezenia me binjake klasifikohet ne disa menyra. Kjo perfshin:

 • Monozigotike kundër dizigotike: Binjakët monozigotikë lindin nga e njëjta zigotë, termi mjekësor për një vezë të fekonduar. Zigota ndahet në dysh, duke krijuar binjakë gjenetikisht identikë. Binjakët dizigotikë vijnë nga dy vezë të veçanta dhe nuk janë identike – ata nuk janë gjenetikisht më të ngjashëm se vëllezërit e motrat e tjera.
 • Dichorionic vs monochorionic: “Chorion” i referohet placentës. Disa binjakë ndajnë një placentë, ndërsa të tjerët jo. Binjakët që ndajnë një placentë janë monokorionikë, ndërsa ata që kanë placenta të veçanta janë dikorionike.
 • Monoamniotik kundër diamniotik: Këto terma përshkruajnë nëse fetuset binjake ndajnë një qese amniotike ose kanë një qese individuale.

Lloji i shtatzënisë me  binjake mund të ndikojë në rrezikun e komplikimeve.

A ka simptoma të ndryshme shtatezenia me binjake? 

Shtatezenia me binjake bën që trupi të prodhojë nivele më të larta të hormoneve të shtatzënisë, veçanërisht gonadotropinën korionike njerëzore (HCG). Kjo mund të intensifikojë simptomat e hershme të shtatzënisë.

Disa shenja të mundshme të shtatzënisë me binjake përfshijnë :

 • shtim në peshë, veçanërisht në fillim të shtatzënisë
 • rritje e oreksit
 • rritje e të vjellave në mëngjes
 • simptoma më intensive se shtatzënitë e mëparshme ose shtatzënitë teke
 • ndjenja e lëvizjeve të dallueshme të fetusit në pjesë të ndryshme të stomakut

Diagnoza

Një ekografi zakonisht mund  diagnostikojë një shtatzeni me binjake. Megjithatë, ultratingujt nuk janë të përsosur. Rrallëherë, një sonografi mund të mos shohë një fetus të dytë, veçanërisht në fillim të shtatzënisë.

Testet e gjakut mund të ndihmojnë gjithashtu në diagnostikimin e shtatzënisë me binjake. Nivelet e HCG mund të jenë më të larta se zakonisht në shtatzëninë e hershme nëse dikush ka binjakë.

Një ekografi e tremujorit të dytë zakonisht mund të përcaktojë seksin duke parë organet gjenitale të çdo fetusi në zhvillim, por vetëm nëse ato janë të pozicionuara mirë për ekografinë. Përcaktimi i seksit me ultratinguj është gjithashtu ndonjëherë i pasaktë.

A eshte e rrezikshme shtatezenia me binjake? 

Shtatezenia me binjake rrit rrezikun e shtatzënisë dhe komplikimeve të lindjes. Disa ndërlikime të zakonshme përfshijnë:

 • Lindja e hershmeMë shumë se gjysma e binjakëve lindin para kohe, që është më shpejt se37 javë. Është ndërlikimi më i shpeshtë i shtatzënive binjake. Mund të ndodhë sepse fetuset kanë më pak hapësirë ​​për t’u rritur ose sepse placenta është zhvilluar në mënyrë të pazakontë.
 • Preeklampsia : Kjo gjendje shkakton një rritje të papritur të presionit të gjakut, së bashku me simptoma të tjera. Është një urgjencë mjekësore dhe mund të kërkojë lindje të hershme.
 • Diabeti gestacional : Kjo formë e diabetit e lidhur me shtatzëninë mund të shkaktojë komplikime për personin shtatzënë dhe fetusin. Kjo mund të përfshijë rritjen e rrezikshme të fetusit dhe lindjen e hershme.
 • Sindroma e zhdukjes së binjakëve: Kjo ndodh kur një binjak vdes në mitër dhe trupi e përthith atë pjesërisht ose plotësisht. Në skanime, kjo jep pamjen e zhdukjes së një binjaku.

Dallimet në kujdes

Ka disa ndryshime në kujdesin për femrat me shtatzeni me binjake në krahasim me ato me shtatzëni të vetme. Femrat që presin binjakë mund të kenë nevojë per:

 •  vizita më të shpeshta para lindjes
 • më shumë ekografi për të kontrolluar pozicionin e fetusit
 • më shumë kalori për të ushqyer të dy fetuset
 •  hapa për të reduktuar rrezikun e komplikimeve, të tilla si ndjekja e një diete të veçantë ose ushtrimi i sasisë së duhur
 • kujdes shtesë për çdo ndërlikim, siç janë medikamentet

Një mjek mund të këshillojë dietën dhe stërvitjen më të mirë për çdo rast. Nevojat për kalori të një personi do të ndryshojnë në varësi të rrethanave të tyre. 

Dallimet në lindje

Shtatezenia me binjake
Shtatezenia me binjake

Ka disa mënyra se si lindja e binjakëve mund të jetë e ndryshme nga lindja e një fëmije. Kjo perfshin:

Lindja e hershme ose e induktuar

Pak më shumë se gjysma e të gjithë binjakëve lindin herët. Kjo mund të ndodhë natyrshëm, ose një mjek mund të rekomandojë nxitjen e lindjes në një ditë të caktuar nëse ka përfitime për ta bërë këtë. Për shembull, nëse lejimi i vazhdimit të shtatzënisë paraqet rrezik, ata mund të rekomandojnë induksion.

Një lindje e induktuar mund të përmirësojë rezultatet afatgjata në rastet me rrezik të lartë. Megjithatë, mund të kërkojë që foshnjat të qëndrojnë në një njësi të kujdesit intensiv neonatal në një afat të shkurtër. Disa binjakë mund të kenë gjithashtu komplikime, të tilla si pesha e ulët në lindje. Lindja e detyruar gjithashtu mund të rezultojë në një qëndrim më të gjatë në spital.

Nëse një mjek rekomandon induksion, një person mund të ketë nevojë për një ekip të specializuar lindjeje. Lindja në spital me akses në kujdesin urgjent do të jetë gjithashtu më e sigurt se një qendër lindjeje ose lindja në shtëpi.

Metodat e lindjes

Shtatezenia me binjake nuk do të thotë domosdoshmërisht se metoda e lindjes duhet të ndryshojë. Nje studim thekson se lindja vaginale është e mundur – dhe e këshillueshme – në rastet kur të dy fetuset janë me kokë poshtë dhe nuk ka shqetësime të tjera sigurie.

Lindja me prerje cezariane është një operacion i madh që përfshin heqjen e foshnjave nga mitra me një prerje përgjatë barkut. Lindjet me prerje cezariane kanë kohë më të gjatë rikuperimi dhe rrezik më të lartë për komplikime sesa lindja vaginale.

Lindjet me prerje cezariane janë jashtëzakonisht të vlefshme për të reduktuar rrezikun e problemeve dhe si një procedurë urgjente. Përndryshe, ato mund të mos jenë të nevojshme për lindjet binjake ku të dy fetuset janë me kokë poshtë.

Përmbledhje

Lindja e binjakëve mund të jetë emocionuese dhe dërrmuese. Shtatezenia me binjake eshte kryesisht e ngjashme me shtatzënitë e tjera, por ato mund të përfshijnë më shumë hormone qarkulluese, shtim në peshë dhe një rrezik më të lartë të disa komplikimeve. Lloji i shtatzënisë binjake mund të ndikojë në këtë, si dhe në gjendjen e përgjithshme shëndetësore të dikujt.

Shumë femra me binjakë mund të lindin në mënyrë të sigurtë me lindje vaginale nëse dëshirojnë. Është e rëndësishme që individët të diskutojnë metodën e lindjes me një mjek obstetër për të marrë një vendim të informuar.