Kistet vaginale janë gunga në formë qese të mbushura me ajër, lëngje ose substanca të tjera. 
Kistet vaginale janë gunga në formë qese të mbushura me ajër, lëngje ose substanca të tjera. 

Kistet vaginale janë gunga në formë qese të mbushura me ajër, lëngje ose substanca të tjera. Në shumicën e rasteve, kistet nuk janë as të dëmshme dhe as të dhimbshme.

Kistet variojnë në madhësi nga shumë të vogla për t’u parë deri në madhësinë e një portokalli. Këto gunga mund të shfaqen kudo në trup, duke përfshirë edhe vaginën.

Kistet vaginale mund të shkaktohen nga lëndimi i vaginës gjatë lindjes, nga tumoret beninje në vaginë ose nga grumbullimi i lëngjeve.

Llojet

Kistet vaginale shfaqen në forma të ndryshme. Këto përfshijnë sa vijon:

  • Kistet e gjëndrës Bartholin : Këto janë kiste të mbushura me lëng që formohen në gjëndrat e Bartholin, të cilat qëndrojnë në të dyja anët e hapjes vaginale. Gjëndrat prodhojnë lëng që lubrifikon buzët e jashtme të vaginës.
  • Kistet e përfshirjes : Në mënyrë tipike, këto formohen në pjesën e poshtme të pasme të murit vaginal. Ata priren të jenë shumë të vogla dhe nuk ka gjasa të vihen re. Ato janë gjithashtu një nga format më të zakonshme të kisteve që mund të zhvillohen në vaginë. Ato mund të shkaktohen nga lëndimi gjatë lindjes ose operacionit.
  • Kistet Müllerian : Këto janë një tjetër lloj i zakonshëm i kisteve që formohen si rezultat i materialit të lënë pas kur zhvillohet një fëmijë. Ata rriten kudo në muret vaginale dhe shpesh përmbajnë mukozë.
  • Kistet e kanalit Gartner : Këto mund të ndodhin kur kanalet në një embrion në zhvillim nuk zhduken siç duhet pas lindjes së një fëmije. Kanalet e mbetura mund të zhvillohen në kiste vaginale me kalimin e kohës.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kistet vaginale kanë më shumë gjasa të shfaqen kur një kanal ose gjëndër bllokohet, duke shkaktuar grumbullimin e lëngjeve dhe materialeve të tjera. Shkaku i një kisti vaginal zakonisht përcakton llojin e tij.

Për shembull, dëmtimi i mureve vaginale shkakton ciste inkluzive.

Faktorët më të mundshëm të rrezikut për cistet e përfshirjes janë një çarje gjatë lindjes së fëmijës, një operacion që dëmton rreshtimin e vaginës ose një epiziotomi (prerje e vogël midis vaginës dhe anusit) e bërë para lindjes së fëmijës për të zgjeruar hapjen e vaginës.

Kistet e gjëndrës Bartholin ndodhin kur vrima e gjëndrës Bartholin bllokohet nga përplasja e lëkurës që e mbulon atë, duke shkaktuar një rritje të mbushur me lëng.

Simptomat

Kistet vaginale nuk ka të ngjarë t’i shkaktojnë një gruaje simptoma të dukshme. Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes, ajo mund të ndiejë ose jo gungën nga kisti.

Shpesh, një gjinekolog zbulon kistet gjatë një ekzaminimi rutinë, vjetor. Kisti mund të qëndrojë në të njëjtën madhësi ose të rritet me kalimin e kohës.

Shumica e kisteve nuk do të jenë të dhimbshme. Megjithatë, disa nga cistat më të mëdha mund të shkaktojnë parehati gjatë seksit, gjatë ecjes ose ushtrimeve, ose duke futur një tampon.

Kistet kanë më shumë gjasa të shkaktojnë dhimbje nëse infektohen. Bakteret normale nga lëkura ose sëmundjet seksualisht të transmetueshme mund të shkaktojnë që një kist vaginal të zhvillojë një infeksion që mund të çojë në një absces.

Komplikimet nga kistet vaginale

Komplikacioni më i mundshëm nga kistet është një infeksion që shkakton një absces.
Komplikacioni më i mundshëm nga kistet është një infeksion që shkakton një absces.

Komplikacioni më i mundshëm nga kistet është një infeksion që shkakton një absces. Një absces është një grumbull i madh qelb dhe lëngu që mund të shkaktojë skuqje, dhimbje dhe ënjtje. Nëse formohet një absces, mund të duhet të drenohet në mënyrë që të shërohet.

Një numër i madh bakteresh si në lëkurë ashtu edhe nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme, si klamidia dhe gonorrea , mund të shkaktojnë që një kist të zhvillohet në një absces. Në raste të tjera, bakteret që gjenden normalisht në zorrë, si E. coli , mund të çojnë në një absces Bartholin.

Kur të shihni një mjek

Një grua duhet të bëjë një ekzaminim vjetor gjinekologjik si pjesë e kujdesit normal dhe rutinë. Përveç kësaj, është një ide e mirë që një mjek të kontrollojë çdo gungë të re në vaginë për t’u siguruar që është beninje.

Gratë duhet gjithashtu të kërkojnë kujdes mjekësor nëse kistet ose gungë vaginale bëhet e dhimbshme ose shfaq shenja infeksioni.

Mjekimi per kistet vaginale

Në shumicën e rasteve të kisteve vaginale, trajtimi është i panevojshëm.  Nëse nevojitet trajtim, mund të përdoret një nga opsionet e mëposhtme:

  • Antibiotikët , që zakonisht përshkruhen nëse një kist vaginal është i infektuar, ose në rastet kur testimi zbulon se ka një infeksion seksualisht të transmetueshëm. 
  •  Banja Sitz , të cilat përfshijnë një grua që zhytet në një vaskë të mbushur me disa centimetra ujë të ngrohtë disa herë në ditë për 3-4 ditë. 
  • Marsupializimi , për kiste të përsëritura ose të bezdisshme. Një mjek vendos qepje në secilën anë të një prerjeje kullimi për të krijuar një hapje të përhershme. Një tub gome mund të futet për të nxitur kullimin për disa ditë pas procedurës dhe për të ndihmuar në parandalimin e përsëritjes.
  • Heqja e gjëndrës , e kryer në raste të rralla të cisteve Bartholin. Megjithatë, ky nuk është rasti zakonisht.
  • Një mjek bën një prerje të vogël në kist, e cila më pas drenohet. Pas kullimit të kistit, mjeku vendos një tub të vogël gome në prerje. Kjo lejon që kisti të qëndrojë i hapur për disa javë për të kulluar plotësisht.

A parandalohen kistet vaginale

Kistet vaginale është e vështirë të parandalohen. Parandalimi duhet të fokusohet më pak në ndalimin e formimit të kisteve sesa në mbajtjen sa më të pastër të vaginës. Praktikimi i seksit të sigurt mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme.

Si perfundim

Perspektiva për gratë me kiste vaginale priret të jetë e mirë. Shumë gra nuk janë të vetëdijshme për kistet vaginale derisa ato të dallohen gjatë një ekzaminimi vjetor.

Në shumë pak raste, një kist vaginal mund të shkaktojë dhimbje ose të infektohet. Një grua duhet të kërkojë menjëherë trajtim dhe të shmangë aktivitetet që irritojnë kistin. Rrallëherë, kistet vaginale shkaktojnë probleme të vazhdueshme për gratë.