Dhimbja e shpines

Vështrim i përgjithshëm

Dhimbja e shpines është një nga arsyet më të zakonshme që njerëzit shkojnë te mjeku ose mungojnë në punë, dhe është shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar në të gjithë botën.

Për fat të mirë, ju mund të merrni masa për të parandaluar ose lehtësuar shumicën e episodeve të dhimbjes së shpinës. Nëse parandalimi dështon, trajtimi i thjeshtë në shtëpi dhe mekanika e duhur e trupit shpesh do të shërojnë shpinën tuaj brenda pak javësh dhe do ta mbajnë atë funksionale. Kirurgjia është rralle-here e nevojshme për të trajtuar dhimbjen e shpinës.

Simptomat nga dhimbja e shpines

Nje nga simptomat kryesore eshte ndjenja e therjes dhe perkeqesimi kur uleni, ngriheni etj.
Senior man with lower back pain siting on bed

Dhimbja e shpines mund të shkojë nga dhimbja e muskujve deri te ndjenja e djegies ose therjes. Përveç kësaj, dhimbja mund të ndihet poshtë këmbës suaj ose të përkeqësohet me përkuljen, kthesën, ngritjen, qëndrimin në këmbë ose ecjen.

Kur të shihni një mjek

Dhimbja e shpines gradualisht përmirësohet me trajtimin në shtëpi dhe kujdesin për veten, zakonisht brenda pak javësh. Kontaktoni mjekun tuaj nëse keni dhimbja e shpines:

 • vazhdon disa javë
 • është e rëndë dhe nuk përmirësohet duke pushuar
 • përhapet në njërën ose të dy këmbët, veçanërisht nëse dhimbja shtrihet nën gju
 • shkakton dobësi, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në njërën ose të dyja këmbët
 • shoqërohet me humbje peshe të pashpjegueshme

Në raste të rralla, dhimbja e shpines mund të sinjalizojë një problem serioz mjekësor. Kërkoni kujdes të menjëhershëm nëse keni dhimbja e shpines:

 • shkakton probleme të reja të zorrëve ose fshikëzës
 • shoqërohet me ethe
 • pason një rënie, goditje në shpinë ose lëndime të tjera

Nga se shkaktohet dhimbja e shpines?

Levizja e paritur ose ngritja e shpejte ju con tek dhimbja e shpines.

Dhimbja e shpines shpesh zhvillohet pa një shkak që mjeku juaj mund ta identifikojë me një test ose një studim të imazhit. Kushtet që zakonisht lidhen me dhimbjen e shpinës përfshijnë:

 • Tendosja e muskujve ose ligamenteve. Ngritja e rëndë ose një lëvizje e papritur e vështirë mund të tendosë muskujt e shpinës dhe ligamentet kurrizore. Nëse jeni në gjendje të dobët fizike, tendosja e vazhdueshme në shpinë mund të shkaktojë spazma të dhimbshme të muskujve.
 • Disqe të fryra ose të këputura. Disqet veprojnë si jastëkë midis eshtrave (rruazave) në shpinë tuaj. Materiali i butë brenda një disku mund të fryhet ose të këputet dhe të shtypë një nerv. Sidoqoftë, mund të keni një disk të fryrë ose të këputur pa dhimbje shpine. Sëmundja e diskut shpesh gjendet rastësisht kur keni rreze të shtyllës kurrizore për ndonjë arsye tjetër.
 • Artriti. Osteoartriti mund të prekë pjesën e poshtme të shpinës. Në disa raste, artriti në shpinë mund të çojë në një ngushtim të hapësirës rreth palcës kurrizore, një gjendje e quajtur stenozë kurrizore.
 • Osteoporoza. Rruazat e shtyllës kurrizore mund të kenë fraktura të dhimbshme nëse kockat tuaja bëhen poroze dhe të brishta.

Faktoret e rrezikut nga dhimbja e shpines

Mosha, mungesa e aktivitetit fizik, pesha e tepert dhe shume faktore te tjere shpien tek dhimbja e shpines.

Çdokush mund të zhvillojë dhimbje në shpinë, madje edhe fëmijët dhe adoleshentët. Këta faktorë mund t’ju vënë në rrezik më të madh të zhvillimit nga dhimbja e shpines:

 • Mosha. Dhimbja e shpines është më e zakonshme kur plakeni, duke filluar rreth moshës 30 ose 40 vjeç.
 • Mungesa e stërvitjes. Muskujt e dobët, të papërdorur në shpinë dhe bark mund të çojnë në dhimbje shpine.
 • Pesha e tepërt. Pesha e tepërt e trupit ju vë perballe nje rreziku në shpinë.
 • Sëmundjet. Disa lloje të artritit dhe kancerit mund të kontribuojnë në dhimbjen e shpinës.
 • Ngritja jo e duhur. Përdorimi i shpinës në vend të këmbëve mund të çojë në dhimbje shpine.
 • Kushtet psikologjike. Njerëzit e prirur ndaj depresionit dhe ankthit duket se kanë një rrezik më të madh të dhimbjes së shpinës.
 • Pirja e duhanit. Duhanpirësit kanë rritur përqindjet e dhimbjeve të shpinës. Kjo mund të ndodhë sepse pirja e duhanit nxit më shumë kollitje, e cila mund të çojë në hernie të disqeve. Pirja e duhanit gjithashtu mund të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut në shpinë dhe të rrisë rrezikun e osteoporozës.

Si parandalohet dhimbja e shpines?

Per te mos ndjere dhimbje e shpines, eshte e rendesishme te ushtroheni.

Ju mund të shmangni dhimbjen e shpinës ose të parandaloni përsëritjen e saj duke përmirësuar gjendjen tuaj fizike dhe duke mësuar dhe praktikuar mekanikën e duhur të trupit.

Për ta mbajtur shpinën të shëndetshme dhe të fortë:

 • Ushtrohuni. Aktivitetet e rregullta aerobike me ndikim të ulët-ato që nuk e tendosin ose trondisin shpinën-mund të rrisin forcën dhe qëndrueshmërinë në shpinë dhe të lejojnë që muskujt tuaj të funksionojnë më mirë. Ecja dhe noti janë zgjedhje të mira. Bisedoni me mjekun tuaj se cilat aktivitete mund të provoni.
 • Ndërtoni mbeshtetjen dhe fleksibilitetin e muskujve. Ushtrimet e muskujve të barkut dhe shpinës, të cilat forcojnë bazen tuaj, ndihmojnë në gjendjen e këtyre muskujve në mënyrë që ata të punojnë së bashku si një mbrojtje natyrale për shpinën tuaj.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Mbipesha tendos muskujt e shpinës. Nëse jeni mbipeshë, zvogëlimi mund të parandalojë dhimbjen e shpinës.
 • Lini duhanin. Pirja e duhanit rrit rrezikun e dhimbjes së shpinës. Rreziku rritet me numrin e cigareve të tymosura në ditë, kështu që lënia e duhanit duhet të ndihmojë në zvogëlimin e këtij rreziku.

Pozicionimi i sakte nga dhimbja e shpines

Shmangni lëvizjet që ju shtrembërojnë ose tendosin shpinën. Përdorni trupin tuaj si duhet:

 • Qendrimi i duhur. Mos u lodh. Mbani një pozicion neutral të legenit. Nëse duhet të qëndroni për periudha të gjata, vendosni njërën këmbë në një stol të ulët për të hequr një pjesë të ngarkesës nga pjesa e poshtme e shpinës. Alternoni kembet. Qëndrimi i mirë mund të zvogëlojë stresin në muskujt e shpinës.
 • Ulja e duhur. Zgjidhni një vend me mbështetje të mirë në pjesën e poshtme të shpinës, mbështetëse për krahë dhe një bazë të kthyeshme. Vendosja e një jastëku ose peshqiri të mbështjellë në pjesën e poshtme të shpinës mund të ruajë kurbën e tij normale. Mbani gjunjët dhe ijet tuaja në nivel. Ndryshoni pozicionin tuaj shpesh, të paktën çdo gjysmë ore.
 • Ngritja e duhur. Shmangni ngritjen e shpejte, nëse është e mundur, por nëse duhet të ngrini diçka të rëndë, lërini këmbët tuaja të bëjnë punën. Mbani shpinën drejt – pa kthesë – dhe përkuluni vetëm në gjunjë. Mbajeni ngarkesën afër trupit tuaj. Kerkoni ndihme nëse objekti është i rëndë ose i vështirë.

Kujdes me blerjet nga dhimbja e shpines

Për shkak se dhimbja e shpines është aq e zakonshme, produkte të shumta premtojnë parandalim ose lehtësim. Por nuk ka asnjë dëshmi përfundimtare që këpucët speciale, mbështetëset e pasme, mobiljet e dizajnuara posaçërisht ose programet e menaxhimit të stresit mund të ndihmojnë.

Përveç kësaj, nuk duket të ketë një lloj dysheku që është më i miri për njerëzit me dhimbje shpine.  Ndoshta është një çështje e asaj që ju duket më komode.

Diagnoza

Dhimbja e shpines fillimisht ekzaminohet nga mjeku, pastaj ndiqen procedura analizash te tjera.

Mjeku juaj do të ekzaminojë shpinën tuaj dhe do të vlerësojë aftësinë tuaj për t’u ulur, qëndruar, ecur dhe levizur këmbët tuaja. Mjeku juaj gjithashtu mund t’ju kërkojë që të vlerësoni dhimbjen tuaj në një shkallë prej 0 deri në 10 dhe t’ju flasë se sa mirë po funksiononi me dhimbjen tuaj.

Këto vlerësime ndihmojnë në përcaktimin se nga vjen dhimbja, sa mund të lëvizni para se dhimbja t’ju detyrojë të ndaloni dhe nëse keni spazma të muskujve. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në përjashtimin e shkaqeve më serioze nga dhimbja e shpines.

Nëse ka arsye për të dyshuar se një gjendje specifike po shkakton dhimbje në shpinë, mjeku juaj mund të urdhërojë një ose më shumë teste:

 • Rreze X. Këto imazhe tregojnë shtrirjen e kockave tuaja dhe nëse keni artrit ose kocka të thyera. Këto imazhe vetëm nuk do të tregojnë probleme me palcën kurrizore, muskujt, nervat ose disqet.
 • MRI ose skanime CT. Këto skanime krijojnë imazhe që mund të zbulojnë hernie diskale ose probleme me kockat, muskujt, indet, tendinat, nervat, ligamentet dhe enët e gjakut.
 • Testet e gjakut. Këto mund të ndihmojnë në përcaktimin nëse keni një infeksion ose gjendje tjetër që mund të shkaktojë dhimbjen tuaj.
 • Skanimi i kockave. Në raste të rralla, mjeku juaj mund të përdorë një skanim të kockave për të kërkuar tumoret e kockave ose frakturat e ngjeshjes të shkaktuara nga osteoporoza.
 • Studime nervore. Elektromiografia (EMG) mat impulset elektrike të prodhuara nga nervat dhe përgjigjet e muskujve tuaj. Ky test mund të konfirmojë ngjeshjen nervore të shkaktuar nga hernie diskale ose ngushtimi i kanalit tuaj kurrizor (stenoza kurrizore).

Si trajtohet dhimbja e shpines?

Shumica e dhimbjeve të shpinës përmirësohen brenda një muaji nga trajtimi në shtëpi. Sidoqoftë, të gjithë janë të ndryshëm dhe dhimbja e shpines është një gjendje komplekse. Për shumë, dhimbja nuk largohet për disa muaj, por vetëm disa kanë dhimbje të vazhdueshme dhe të forta.

Qetësuesit e dhimbjeve pa recetë dhe përdorimi i nxehtësisë mund të jetë gjithçka që ju nevojitet. Pushimi në shtrat nuk rekomandohet.

Vazhdoni aktivitetet tuaja aq sa mund të toleroni. Provoni aktivitete të lehta, të tilla si ecja dhe aktivitetet e jetës së përditshme. Ndaloni aktivitetin që rrit dhimbjen, por mos e shmangni aktivitetin nga frika e dhimbjes. Nëse trajtimet në shtëpi nuk funksionojnë pas disa javësh, mjeku juaj mund të sugjerojë ilaçe më të forta ose terapi të tjera.

Medikamente

Opiodet rekomandohen per nje kohe te shkurter nen survejimin e mjekut.

Në varësi nga dhimbja e shpines që keni, mjeku juaj mund të rekomandojë sa vijon:

 • Qetësuesit e dhimbjeve pa recetë (OTC). Ilaçet jo-steroide anti-inflamatore (NSAIDs), të tilla si ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë) ose naproxen sodium (Aleve), mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve të shpinës. Merrni këto ilaçe siç udhëzohet nga mjeku juaj. Përdorimi i tepërt mund të shkaktojë efekte anësore serioze. Nëse qetësuesit e dhimbjeve OTC nuk ju lehtësojnë dhimbjen, mjeku juaj mund të sugjerojë NSAID me recetë.
 • Relaksues të muskujve. Nëse dhimbjet e lehta deri të moderuara të shpinës nuk përmirësohen me qetësuesit e dhimbjeve OTC, mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë një relaksues të muskujve. Relaksuesit e muskujve mund t’ju japin ndjesi trullosjeje dhe pergjumje.
 • Qetësuesit e dhimbjes aktuale. Këto produkte shpërndajnë substanca qetësuese të dhimbjeve përmes lëkurës tuaj përmes kremrave, vajrave etj
 • Lëndë narkotike. Droga që përmbajnë opioide, të tilla si oksikodoni ose hidrokodoni, mund të përdoren për një kohë të shkurtër me mbikëqyrje të ngushtë nga mjeku juaj. Opioidet nuk funksionojnë mirë për dhimbjet kronike, kështu që receta juaj zakonisht do të sigurojë pilula me vlerë më pak se një javë.
 • Ilacet kundër depresionit. Disa lloje të antidepresantëve – veçanërisht duloxetine (Cymbalta) dhe ilacet kundër depresionit triciklik, të tilla si amitriptyline – kanë treguar se lehtësojnë dhimbjet kronike të shpinës pavarësisht nga efekti i tyre në depresion.

Terapi fizike

Terapia fizike e ndjekur nga fizioterapisti.

Një terapist fizik mund t’ju mësojë ushtrime për të rritur fleksibilitetin tuaj, për të forcuar muskujt e shpinës dhe barkut dhe për të përmirësuar qëndrimin tuaj. Përdorimi i rregullt i këtyre teknikave mund të ndihmojë që dhimbja të mos kthehet. Terapistët do të ofrojnë gjithashtu se si të modifikoni lëvizjet tuaja gjatë një episodi të dhimbjes së shpinës për të shmangur ndezjen e simptomave të dhimbjes ndërsa vazhdoni të jeni aktiv.

Kirurgjia dhe procedura të tjera

Stimuluesit nervor te implementuar bllokojne sinjalet e dhimbjes.

Procedurat e përdorura për t’u trajtuar nga dhimbja e shpines mund të përfshijnë:

 • Injeksione me kortizon. Nëse masat e tjera nuk lehtësojnë dhimbjen tuaj, dhe nëse dhimbja juaj kalon poshtë këmbës tuaj, mjeku juaj mund të injektojë kortizon-një ilaç i fortë anti-inflamator-plus një ilaç mpirës në hapësirën rreth palcës kurrizore (hapësira epidurale). Një injeksion kortizon ndihmon në uljen e inflamacionit rreth rrënjëve nervore, por qetësimi i dhimbjes zakonisht zgjat vetëm një ose dy muaj.
 • Neurotomia e radiofrekuencës. Në këtë procedurë, një gjilpërë e hollë futet në lëkurën tuaj, kështu që maja është afër zonës që shkakton dhimbjen tuaj. Valët kalojnë përmes gjilpërës për të dëmtuar nervat e afërt, gjë që ndërhyn në dërgimin e sinjaleve të dhimbjes në tru.
 • Stimulues nervor të implantuar. Pajisjet e implantuara nën lëkurën tuaj mund të japin impulse elektrike në nerva të caktuara për të bllokuar sinjalet e dhimbjes.
 • Kirurgji. Nëse keni dhimbje të pamëshirshme të shoqëruara me dhimbje rrezatuese në këmbë ose dobësi progresive të muskujve të shkaktuar nga shtypja e nervave, mund të përfitoni nga operacioni. Këto procedura zakonisht janë të rezervuara për dhimbjet që lidhen me problemet strukturore, të tilla si ngushtimi i shtyllës kurrizore (stenoza kurrizore) ose një hernie diskale, që nuk i është përgjigjur terapisë tjetër.

Mjekim alternativ nga dhimbja e shpines

Masazhi mund te ndihmoje kedo qe vuan nga dhimbja e shpines.

Një numër trajtimesh alternative mund të lehtësojnë simptomat nga dhimbja e shpines. Gjithmonë diskutoni përfitimet dhe rreziqet me mjekun tuaj para se të filloni një terapi të re alternative.

 • Kujdesi kiropraktik. Një kiropraktor manipulon shtyllën kurrizore për të lehtësuar dhimbjen tuaj.
 • Akupunkturë. Një praktikues i akupunkturës fut gjilpëra të holla të sterilizuara në lëkurë në pika të veçanta të trupit. Një numër i madh i dëshmive shkencore tregojnë se akupunktura mund të jetë e dobishme në trajtimin e dhimbjeve të shpinës.
 • Stimulimi nervor elektrik transkutan (TENS). Një pajisje me bateri e vendosur në lëkurë jep impulse elektrike në zonën e dhimbshme. Studimet kanë treguar rezultate të përziera në lidhje me efektivitetin e TENS.
 • Masazh. Nëse dhimbja e shpinës shkaktohet nga muskuj të tendosur ose të mbingarkuar, masazhi mund të ndihmojë.
 • Yoga. Ekzistojnë disa lloje të jogës, një disiplinë e gjerë që përfshin praktikimin e pozicioneve ose pozave të veçanta, ushtrimet e frymëmarrjes dhe teknikat e relaksimit. Yoga mund të shtrijë dhe forcojë muskujt dhe të përmirësojë qëndrimin, megjithëse mund t’ju duhet të modifikoni disa poza nëse ato përkeqësojnë simptomat tuaja.