Osteoporoza

Çfarë është osteoporoza?

Osteoporoza është një gjendje që prek kockat. Emri i saj vjen nga latinishtja qe do te thote “eshtra poroze”.

Brenda një kocke të shëndetshme ka hapësira të vogla, si një hoje mjalti. Osteoporoza rrit madhësinë e këtyre hapësirave, duke bërë që kocka të humbasë forcën dhe dendësinë. Përveç kësaj, pjesa e jashtme e kockës bëhet më e dobët dhe më e hollë.

Osteoporoza mund të ndodhë tek njerëzit e çdo moshe, por është më e zakonshme tek të rriturit, veçanërisht gratë. Më shumë se 53 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara ose kanë osteoporozë ose janë në rrezik të lartë për ta zhvilluar atë.

Njerëzit me osteoporozë janë në një rrezik të lartë të frakturave, ose thyerjeve të kockave, ndërsa bëjnë aktivitete rutinore si qëndrimi në këmbë ose ecja. Kockat më të prekura janë brinjët, ijet dhe kockat në kyçet e dorës dhe shpinë.

Simptomat nga osteoporoza

Simptomat e osteoporozes

Fazat e hershme nga osteoporoza nuk shkaktojnë simptoma ose shenja paralajmëruese. Në shumicën e rasteve, njerëzit me osteoporozë nuk e dinë se e kanë gjendjen derisa të kenë një frakturë.

Nëse shfaqen simptoma, disa nga ato të mëparshme mund të përfshijnë:

 • terheqje te mishrave te dhembeve
 • forcë e dobët e kapjes
 • thonj të dobët dhe të brishtë

Nëse nuk keni simptoma por keni një histori familjare të osteoporozës, biseda me mjekun tuaj mund t’ju ndihmojë të vlerësoni rrezikun tuaj.

Osteoporoza e rëndë

Pa trajtimin e duhur osteoporoza kalon ne stadin e rende.

Pa trajtim të duhur, osteoporoza mund të përkeqësohet. Ndërsa kockat bëhen më të holle dhe më të dobët, rreziku i thyerjes rritet.

Simptomat e osteoporozës së rëndë mund të përfshijnë një thyerje nga një rënie apo edhe nga një teshtimë ose kollë e fortë. Ato gjithashtu mund të përfshijnë dhimbje në shpinë ose qafë, ose humbje të ekuilibrit.

Dhimbja e shpinës ose qafës ose humbja e ekuilibrit mund të shkaktohet nga një frakturë kompresimi. Kjo është një thyerje në njërën prej rruazave në qafën ose shpinën tuaj, e cila është aq e dobët sa prishet nën presionin normal te shpinës.

Nëse vërtet keni një frakturë nga osteoporoza, sa kohë duhet të shërohet do të varet nga shumë faktorë. Këto përfshijnë se ku është thyerja, sa e rëndë është, si dhe moshën dhe historinë tuaj shëndetësore.

Nga se shkaktohet osteoporoza?

Shkaqet e mundshme nga osteoporoza përfshijnë kushte të caktuara mjekësore siç është hipertiroidizmi. Ato gjithashtu përfshijnë përdorimin e ilaçeve të caktuara.

Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë kortikosteroide afatgjatë oral ose të injektuar, siç janë prednizoni ose kortizoni.

Faktorët e rrezikut nga osteoporoza

Faktoret e rrezikut nga osteoporoza

Mosha

Faktori më i madh i rrezikut nga osteoporoza është mosha. Gjatë gjithë jetës suaj, trupi juaj thyen kockën e vjetër dhe gjeneron kockë të re.

Sidoqoftë, kur jeni në të 30 -tat, trupi juaj fillon të thyejë kockën më shpejt sesa është në gjendje ta zëvendësojë atë. Kjo çon në kocka më pak të dendura dhe më të brishta, dhe kështu më të prirura për thyerje.

Menopauza

Menopauza është një tjetër faktor kryesor rreziku, i cili shfaqet tek gratë rreth moshës 45 deri 55 vjeç. Për shkak të ndryshimit të niveleve të hormoneve të lidhura me të, menopauza mund të bëjë që trupi i një gruaje të shfaqe kocka te brishta edhe më shpejt.

Burrat vazhdojnë të humbasin fortesine nga kockat në këtë moshë, por me një ritëm më të ngadaltë sesa gratë. Sidoqoftë, deri në moshën 65-70 vjeç, gratë dhe burrat zakonisht humbasin fortesine nga kockat me të njëjtën ritëm.

Faktorë të tjerë të rrezikut nga osteoporoza përfshijnë:

 • te qenurit femer
 • të qenit Kaukazian ose Aziatik
 • të kesh një histori familjare të osteoporozës
 • ushqyerja e dobët
 • pasiviteti fizik
 • pirja e duhanit
 • peshë e ulët trupore
 • strukture trupore me kocka të vogla

Ju mund të kontrolloni disa nga këta faktorë rreziku për osteoporozën, të tilla si ushqimi i dobët dhe pasiviteti. Për shembull, ju mund të përmirësoni dietën tuaj dhe të filloni një program ushtrimesh që mund të përfitojë shëndetin e kockave tuaja. Sidoqoftë, nuk mund të kontrolloni faktorë të tjerë të rrezikut, të tillë si mosha ose gjinia juaj.

Osteoporoza senile

Ju mund të keni dëgjuar për osteoporozën e moshuar. Ky nuk është një lloj i veçantë – është thjesht osteoporoza që shkaktohet nga plakja kur përjashtohen shkaqe të tjera të mundshme dytësore.

Siç u përmend më lart, mosha është një faktor kryesor rreziku i osteoporozës. Nëse nuk bëhen përpjekjet e duhura për parandalimin ose trajtimin, prishja në rritje e eshtrave të trupit tuaj mund të çojë në dobësim të kockave dhe osteoporozë.

Sipas statistikave globale nga Fondacioni Ndërkombëtar i Osteoporozës, rreth 1/10 e grave të moshës 60 vjeç kanë osteoporozë, ndërsa 2/5 e grave të moshës 80 vjeç kanë këtë sëmundje.

Testi i densitetit të kockave nga osteoporoza

Testi i dendesise se kockes per t;u parandaluar osteoporoza

Për t’u kontrolluar nga osteoporoza, mjeku juaj do të rishikojë historinë tuaj mjekësore dhe do të bëjë një provim fizik. Ata gjithashtu mund të kryejnë teste të gjakut dhe urinës për të kontrolluar kushtet që mund të shkaktojnë dobesimin e kockave.

Nëse mjeku juaj mendon se mund të keni osteoporozë ose se jeni në rrezik për ta zhvilluar atë, ata ka të ngjarë të sugjerojnë një test të densitetit të kockave.

Ky test quhet densitometri i kockave, ose absorbueshmëri me rreze X me energji të dyfishtë (DEXA). Ai përdor rrezet X për të matur densitetin e eshtrave në kyçet e dorës, ijet ose shpinë. Këto janë tre fushat më të rrezikuara nga osteoporoza. Ky test pa dhimbje mund të zgjasë nga 10 deri në 30 minuta.

Trajtimi nga osteoporoza

Nëse testimi juaj tregon se keni osteoporozë, mjeku juaj do të punojë me ju për të krijuar një plan trajtimi. Mjeku juaj ka të ngjarë të përshkruajë ilaçe, si dhe ndryshime në stilin e jetës. Këto ndryshime në stilin e jetesës mund të përfshijnë rritjen e marrjes së kalciumit dhe vitaminës D, si dhe marrjen e stërvitjes së duhur.

Nuk ka shërim nga osteoporoza, por trajtimi i duhur mund të ndihmojë në mbrojtjen dhe forcimin e kockave tuaja. Këto trajtime mund të ndihmojnë në ngadalësimin e dobesimit te kockave në trupin tuaj, dhe disa trajtime mund të nxisin rritjen e kockave të reja.

Osteoporoza dhe ilacet

Ilacet qe mund te perdorni kur vuani nga osteoporoza

Barnat më të zakonshme të përdorura për trajtimin nga osteoporoza quhen bisfosfonate. Bisfosfonatet përdoren për të parandaluar humbjen e masës kockore. Ato mund të merren nga goja ose me injeksion. Ato përfshijnë:

 • alendronat (Fosamax)
 • ibandronate (Boniva)
 • risedronate (Actonel)
 • acid zoledronic (Reclast)

Medikamente të tjera mund të përdoren për të parandaluar dobesimin e kockave ose për të stimuluar rritjen e kockave. Ato përfshijnë:

Testosteroni

Tek meshkujt, terapia me testosteron mund të ndihmojë në rritjen e densitetit të kockave.

Terapia hormonale

Për gratë, estrogjeni i përdorur gjatë dhe pas menopauzës mund të ndihmojë në ndalimin e dobesimit të densitetit të kockave. Fatkeqësisht, terapia me estrogjen është shoqëruar gjithashtu me rritjen e rrezikut të mpiksjes së gjakut, sëmundjeve të zemrës dhe llojeve të caktuara të kancerit.

Raloxifene (Evista)

Ky ilaç është gjetur se siguron përfitimet e estrogjenit pa shumë rreziqe, megjithëse ekziston ende një rrezik në rritje i mpiksjes së gjakut.

Denosumab (Prolia)

Ky ilaç merret me injeksion dhe mund të rezultojë edhe më premtues se bisfosfonatet në zvogëlimin e dobesimit të kockave.

Teriparatide (Forteo)

Ky ilaç merret gjithashtu me injeksion dhe stimulon rritjen e kockave.

Salmon kalcitonin (Fortical dhe Miacalcin)

Ky ilaç merret si sprai hundësh dhe zvogëlon riabsorbimin e kockave. Bisedoni me mjekun tuaj për çdo rrezik në rritje të kancerit me këtë ilaç.

Romosozumab (Evenity)

Ky ilaç u miratua nga FDA në Prill të vitit 2019 për të trajtuar gratë që kanë kaluar menopauzën dhe janë në një rrezik të lartë për të pasur fraktura.

Ilaçi jepet në dy injeksione nën lëkurë një herë në muaj për 12 muaj ose më pak. Ajo ka një paralajmërim “kuti të zezë” sepse Evenity mund të rrisë rrezikun e sulmeve në zemër ose goditje në tru, kështu që nuk rekomandohet për njerëzit me njëren prej tyre.

Trajtimet natyrale nga osteoporoza

Terfili i kuq, nje nga trajtimet natyrale te osteoporozes.

Meqenëse ilaçet për osteoporozën mund të kenë efekte anësore, ju mund të preferoni të provoni trajtime të tjera në vend të ilaçeve.

Disa shtesa, të tilla si tërfili i kuq, soja, mund të përdoren për të ndihmuar në promovimin e shëndetit të kockave. Sidoqoftë, para se të përdorni këto shtesa, sigurohuni që të flisni me mjekun ose farmacistin tuaj. Kjo është për dy arsye kryesore:

 • Ka pak, nëse ka, studime që mbështesin përdorimin e këtyre shtojcave për trajtimin nga osteoporoza. Si rezultat, ne nuk kemi prova që ato funksionojnë.
 • Këto shtesa mund të shkaktojnë efekte anësore, si dhe të ndërveprojnë me ilaçet që po merrni. Ju do të dëshironi të siguroheni që e dini se cilat efekte anësore mund të ndodhin dhe nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç që mund të ndërveprojë me suplementin.

Disa njerëz raportojnë rezultate të mira me trajtime natyrale.

Dieta dhe osteoporoza

Osteoporoza kerkon nje diete te pasur me kalcium dhe vitamine D.

Përveç planit tuaj të trajtimit, një dietë e përshtatshme mund të ndihmojë në forcimin e kockave tuaja nga osteoporoza.

Për të mbajtur kockat tuaja të shëndetshme, duhet të përfshini disa ushqyes në dietën tuaj të përditshme. Ato më të rëndësishmet janë kalciumi dhe vitamina D. Trupi juaj ka nevojë për kalcium për të mbajtur kockat e forta dhe ka nevojë për vitaminë D për të absorbuar kalciumin.

Ushqyes të tjerë që promovojnë shëndetin e kockave përfshijnë proteina, magnez, vitaminë K dhe zink.

Për të mësuar më shumë rreth një plani ushqimi që është i përshtatshëm për ju, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund t’ju këshillojnë për dietën tuaj, ose t’ju referojnë tek një dietolog i regjistruar i cili mund të krijojë një dietë ose plan ushqimi për ju.

Ushtrimet nga osteoporoza

Osteoporoza dhe ushtrimet e duhura per te

Ushqimi i duhur nuk është e vetmja gjë që mund të bëni për të mbështetur shëndetin e kockave tuaja. Ushtrimi është gjithashtu shumë i rëndësishëm, veçanërisht ushtrimet e peshes.

Ushtrimet e mbajtjes së peshës kryhen me këmbët ose krahët e fiksuar në tokë ose në një sipërfaqe tjetër. Shembujt përfshijnë:

 • ngjitje shkallesh

trajnimi i rezistencës, të tilla si:

 • shtypjet e këmbëve
 • mbledhje
 • shtytje

stërvitje me pesha, siç është:

 • brezat e rezistencës
 • shtangë dore
 • makinat e ushtrimeve të rezistencës

Këto ushtrime ndihmojnë sepse bëjnë që muskujt tuaj të shtyhen dhe të tërhiqen kundër kockave tuaja. Ky veprim i thotë trupit tuaj të formojë një ind të ri kockor, i cili forcon kockat tuaja.

Sidoqoftë, ky nuk është përfitimi juaj i vetëm nga stërvitja. Përveç efekteve të shumta pozitive në peshë dhe shëndetin e zemrës, stërvitja gjithashtu mund të përmirësojë ekuilibrin dhe koordinimin tuaj, gjë që mund t’ju ndihmojë të shmangni rëniet nga osteoporoza.

Parandalimi nga osteoporoza

Osteoporoza mund te parandalohet duke marre sasine e duhur ditore te kalciumit.

Ka shumë faktorë rreziku nga osteoporoza që nuk mund t’i kontrolloni. Këto përfshijnë të qenit femër, të plakesh dhe të kesh një histori familjare të osteoporozës. Sidoqoftë, ka disa faktorë që bien nën kontrollin tuaj.

Disa nga mënyrat më të mira për të parandaluar osteoporozën përfshijnë:

 • marrja e sasisë së rekomanduar ditore të kalciumit dhe vitaminës D
 • duke bërë ushtrime që mbajnë peshë
 • ndalimin e pirjes së duhanit
 • për gratë, duke peshuar të mirat dhe të këqijat e terapisë hormonale

Nëse jeni në rrezik të zhvillimit të osteoporozës, bisedoni me mjekun tuaj për mënyrën më të mirë për ta parandaluar ate.

Osteopenia dhe osteoporoza

Osteopenia eshte totalisht e kunderta e osteoporozes.

Nëse mjeku juaj ju thotë se keni osteopeni, mund të mendoni se e keni dëgjuar keq fjalën “osteoporoza”. Sidoqoftë, osteopenia është një gjendje e veçantë nga osteoporoza.

Ndryshe nga osteoporoza, osteopenia nuk është një sëmundje. Përkundrazi, është gjendja e të pasurit densitet të ulët të kockave. Me osteopeninë, kockat tuaja nuk janë aq të dendura sa normalisht, por nuk janë aq të dobësuara sa janë nëse keni osteoporozë.

Faktori kryesor i rrezikut për osteopeninë është mosha më e vjetër. Dendësia juaj kockore arrin kulmin në moshën 35 vjeç, dhe pas kësaj, ajo mund të zvogëlohet ndërsa plakeni.

Në shumë raste, osteopenia mund të çojë në osteoporozë, kështu që nëse keni osteopeni, duhet të ndërmerrni hapa për të forcuar kockat tuaja.

Permbledhje

Osteoporoza është një gjendje që mund të ketë efekte serioze. Mund të çojë në fraktura, të cilat mund të jenë të dhimbshme, të marrë një kohë të gjatë për t’u shëruar dhe të çojë në komplikime të tjera.

Për shembull, trajtimi për një frakturë të kofshës mund të përfshijë qëndrimin në shtrat për periudha të gjata, gjë që rrit rrezikun e mpiksjes së gjakut, pneumonisë dhe infeksioneve të tjera.

Lajmi i mirë është se ka shumë që mund të bëni si për të parandaluar ashtu edhe për të trajtuar osteoporozën, nga ushqimi i duhur dhe stërvitja e deri te marrja e medikamenteve të përshtatshme.

Nëse mendoni se jeni në rrezik nga osteoporoza, ose nëse jeni diagnostikuar me të, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të punojnë me ju për të krijuar një plan parandalimi ose trajtimi që mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të kockave tuaja dhe zvogëlimin e rrezikut të komplikimeve.