Pneumonia

SPOK dhe pneumonia

Pneumonia apo SPOK? Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (SPOK) është një koleksion i sëmundjeve të mushkërive që shkaktojnë bllokim të rrugëve të frymëmarrjes dhe vështirësojnë frymëmarrjen. Mund të rezultojë në komplikime serioze.

Njerëzit me SPOK kanë më shumë gjasa të zhvillojnë pneumoni. Pneumonia është veçanërisht e rrezikshme për njerëzit me SPOK, sepse shkakton një rrezik në rritje të dështimit të frymëmarrjes. Kjo ndodh kur trupi juaj ose nuk merr oksigjen të mjaftueshëm ose nuk po heq me sukses dioksidin e karbonit.

Disa njerëz nuk janë të sigurt nëse simptomat e tyre janë nga pneumonia ose nga përkeqësimi i SPOK. Kjo mund t’i bëjë ata të presin për të kërkuar trajtim, gjë që është e rrezikshme.

Nëse keni SPOK dhe mendoni se mund të shfaqni shenja të pneumonisë, telefononi menjëherë mjekun tuaj.

SPOK dhe te dini nese keni shenja nga pneumonia

Dhimbje e shtuar gjoksi nga pneumonia

Përhapja e simptomave të SPOK, e njohur si një përkeqësim, mund të ngatërrohet me simptomat nga pneumonia. Kjo sepse ato janë shumë të ngjashme.

Këto mund të përfshijnë gulçim dhe shtrëngim të gjoksit tuaj. Shpesh, ngjashmëritë në simptoma mund të çojnë në nën-diagnostikime nga pneumonia tek ata me SPOK.

Njerëzit me SPOK duhet të shikojnë me kujdes për simptomat që janë më karakteristike për njerezit qe vuajne nga pneumonia. Kjo perfshin:

 • te dridhura
 • dhimbje te shtuar në gjoks
 • temperaturë të lartë
 • dhimbje koke dhe dhimbje trupi

Njerëzit që përjetojnë SPOK dhe simptoma nga pneumonia shpesh kanë probleme në të folur për shkak të mungesës së oksigjenit.

Ata gjithashtu mund të kenë pështymë që është më e trashë dhe më e errët në ngjyrë. Pështyma normale është e bardhë. Pështyma tek njerëzit me SPOK dhe simptoma nga pneumonia mund të jetë e gjelbër, e verdhë ose e ngjyrosur në gjak.

Komplikimet nga pneumonia dhe SPOK

Problemet kardiovaskulare mund te jene nje komplikim nga mungesa e oksigjenit e shkaktuar nga pnumonia.

Të kesh simptoma nga pneumonia dhe SPOK mund të rezultojë në komplikime serioze, duke shkaktuar dëme afatgjata dhe madje të përhershme në mushkëritë dhe organet e tjera kryesore.

Inflamacioni nga pneumonia mund të kufizojë rrjedhën tuaj të ajrit, gjë që mund të dëmtojë më tej mushkëritë tuaja. Kjo mund të përparojë në dështim akut të frymëmarrjes, një gjendje që mund të jetë fatale.

Pneumonia mund të shkaktojë mungese të oksigjenit, ose hipoksi, tek njerëzit me SPOK. Kjo mund të çojë në komplikime të tjera, duke përfshirë:

 • dëmtimi i veshkave
 • problemet kardiovaskulare, përfshirë goditjen në tru dhe sulmin në zemër
 • dëmtim të pakthyeshëm të trurit

Njerëzit me një rast më të avancuar të SPOK janë në një rrezik më të lartë për komplikime serioze nga pneumonia. Trajtimi i hershëm mund të ndihmojë në uljen e këtyre rreziqeve.

Ilaçet me recetë që zakonisht ndihmojnë simptomat e SPOK nuk do të jenë efektive për simptomat nga pneumonia.

Kërkoni kujdes mjekësor të menjëhershëm nëse përjetoni simptomat e mësipërme të lidhura me pneumonine. Ju gjithashtu duhet të shihni një mjek nëse simptomat tuaja të SPOK përkeqësohen. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për:

 • vështirësi në rritje në frymëmarrje, gulçim ose fishkëllimë
 • shqetësim, konfuzion, ngatërrim i të folurit ose nervozizëm
 • dobësi ose lodhje e pashpjegueshme që zgjat më shumë se një ditë
 • ndryshimet në pështymë, përfshirë ngjyrën, trashësinë ose sasinë

Si trajtohet pneumonia tek njerëzit me SPOK?

Pompat e oksigjenit jane nje nga trajtuesit e pneumonise duke shtuar sasine e oksigjenit ne mushkeri.

Njerëzit me SPOK dhe shenja nga pneumonia normalisht pranohen në spital për trajtim. Mjeku juaj mund të urdhërojë rreze-x të gjoksit, skanime CT ose teste gjaku për të diagnostikuar pneumoninë. Ata gjithashtu mund të testojnë një mostër të pështymës tuaj për të kërkuar ndonje infeksion.

Antibiotikët

Mjeku juaj mund të përshkruajë antibiotikë. Këto ka të ngjarë të jepen intravenoz kur jeni në spital. Ju gjithashtu mund të keni nevojë të vazhdoni të merrni antibiotikë nepermjet gojës pasi të ktheheni në shtëpi.

Steroidet

Mjeku juaj mund të përshkruajë glukokortikoide. Ato mund të zvogëlojnë inflamacionin në mushkëritë tuaja dhe t’ju ndihmojnë të merrni frymë. Këto mund të jepen përmes një inhalatori, pilule ose injeksioni.

Trajtimet e frymëmarrjes

Mjeku juaj gjithashtu do të përshkruajë ilaçe në nebulizer ose inhalatorë për të ndihmuar më tej frymëmarrjen tuaj dhe për të menaxhuar simptomat e SPOK.

Plotësimi i oksigjenit dhe madje edhe pompat e oksigjenit mund të përdoren për të rritur sasinë e oksigjenit që merrni.

A mund të parandalohet pneumonia?

Per te parandaluar pnueumonine eshte me rendesi vaksinimi.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandon që njerëzit me SPOK të ndërmarrin hapa për t’u parandaluar pneumonia kur është e mundur. Larja e rregullt e duarve është e rëndësishme.

Është gjithashtu e rëndësishme të vaksinoheni nga:

 • gripi
 • pneumonia
 • tetanoz, difteri, kollë e thate ose kollë e mirë: Përforcuesi Tdap nevojitet një herë si i rritur dhe më pas duhet të vazhdoni të merrni vaksinën e tetanozit dhe difterisë (Td) çdo 10 vjet

Ju duhet të merrni vaksinën e gripit çdo vit sapo të jete e disponueshme.

Dy lloje të vaksinave nga pneumonia tani rekomandohen për pothuajse të gjithë 65 vjeç e lart. Në disa raste, vaksinat nga pneumonia jepen më herët në varësi të gjendjes tuaj të përgjithshme shëndetësore dhe mjekësore, kështu që flisni me mjekun tuaj për atë që është më e mira për ju.

Merrni ilaçet tuaja për SPOK saktësisht siç është përshkruar nga mjeku juaj. Ky është çelësi në menaxhimin e sëmundjes tuaj. Ilaçet për SPOK mund të ndihmojnë në uljen e numrit të përkeqësimeve, ngadalësimin e përparimit të dëmtimit të mushkërive dhe përmirësimin e cilësisë tuaj të jetës.

Ju duhet të përdorni vetëm ilaçe pa recetë (OTC) të rekomanduara nga mjeku juaj. Disa ilaçe OTC mund të ndërveprojnë me ilaçe me recetë.

Disa ilaçe OTC mund të përkeqësojnë simptomat tuaja të mushkërive. Ata gjithashtu mund t’ju vënë në rrezik për përgjumje dhe qetësim, të cilat mund të komplikojnë më tej SPOK.

Nëse keni SPOK, punoni ngushtë me mjekun tuaj për të parandaluar komplikimet. Lini duhanin nëse nuk e keni bërë tashmë. Ju dhe mjeku juaj mund të krijoni një plan afatgjatë për të ndihmuar në uljen e përkeqësimeve të SPOK dhe rrezikun tuaj nga pneumonia.

Permbledhje

Nëse keni SPOK, jeni në një rrezik më të lartë për zhvillimin nga pneumonia sesa ata pa SPOK. Njerëzit me përkeqësim të SPOK dhe pneumonia kanë më shumë gjasa të kenë komplikime serioze në spital sesa ata që kanë një përkeqësim të SPOK pa pneumoni.

Zbulimi i hershëm nga pneumonia tek njerëzit me SPOK është i rëndësishëm. Një diagnozë e hershme zakonisht rezulton në rezultate më të mira dhe më pak komplikime. Sa më shpejt që të merrni trajtim dhe të merrni simptomat nën kontroll, aq më pak ka të ngjarë të dëmtoni mushkëritë tuaja.