Uji ne mushkeri

Vështrim i përgjithshëm

Edema pulmonare është një gjendje në të cilën futet uji ne mushkeri. Njihet gjithashtu si kongjestion i mushkërive, uji i mushkërive dhe kongjestion pulmonar. Kur shfaqet edema pulmonare, trupi lufton për të marrë oksigjen të mjaftueshëm dhe ju filloni të keni gulçim.

Por trajtimi në kohë për edemën pulmonare dhe shkakun e saj themelor mund të përmirësojë rezultatet e mundshme.

Nga se shkaktohet uji ne mushkeri?

Ka disa shkaqe të mundshme të edemës pulmonare.

Dështimi kongjestiv i zemrës

Dështimi kongjestiv i zemrës (CHF)

Shkaku më i zakonshëm te uji ne mushkeri është dështimi kongjestiv i zemrës (CHF). Dështimi i zemrës ndodh kur zemra nuk mund të pompojë gjak siç duhet në të gjithë trupin. Kjo krijon një presion rezervë në enët e vogla të gjakut të mushkërive, gjë që bën që enët të rrjedhin lëng.

Në një trup të shëndetshëm, mushkëritë do të marrin oksigjen nga ajri që thithni dhe do ta vendosin atë në qarkullimin e gjakut. Por kur lëngu mbush mushkëritë tuaja, ato nuk mund të vendosin oksigjen në qarkullimin e gjakut. Kjo privon pjesën tjetër të trupit nga oksigjeni.

Gjendje të tjera mjekësore qe cojne te uji ne mushkeri

Gjendje të tjera mjekësore më pak të zakonshme që mund të cojne te uji ne mushkeri përfshijnë:

 • sulmi në zemër ose sëmundje të tjera të zemrës
 • valvulat e zemrës që rrjedhin, ngushtohen ose dëmtohen
 • tensioni i lartë i papritur i gjakut
 • pneumoni
 • dështimi i veshkave
 • dëmtimi i mushkërive i shkaktuar nga infeksioni i rëndë
 • sepsë e rëndë e gjakut, ose helmim gjaku i shkaktuar nga infeksioni

Faktorët e jashtëm te uji ne mushkeri

Disa faktorë të jashtëm mund të bëjnë gjithashtu presion shtesë në zemër dhe mushkëri dhe të shkaktojnë te ashtu njohuren uje ne mushkeri. Këta faktorë të jashtëm janë:

 • ekspozimi në lartësi të madhe
 • përdorimi i paligjshëm i drogës ose mbidoza e drogës
 • dëmtimi i mushkërive i shkaktuar nga thithja e toksinave
 • trauma të rënda
 • lëndim i madh

Simptomat nga uji ne mushkeri

Në rastet e edemës pulmonare, trupi juaj do të luftojë për të fituar oksigjen. Kjo është për shkak të sasisë së lëngjeve në rritje në mushkëri, duke parandaluar lëvizjen e oksigjenit në qarkullimin e gjakut. Simptomat mund të vazhdojnë të përkeqësohen derisa të merrni trajtim.

Simptomat varen nga lloji te uji ne mushkeri.

Edemë pulmonare afatgjatë

Vështirësi në frymëmarrje kur jeni shtrirë

Simptomat te uji ne mushkeri afatgjatë përfshijnë:

 • gulçim kur jeni fizikisht aktiv
 • vështirësi në frymëmarrje kur jeni shtrirë
 • fishkëllimë
 • zgjimi natën me një ndjenjë marrje fryme që largohet kur uleni
 • shtim i shpejtë në peshë, veçanërisht në këmbë
 • ënjtje në pjesën e poshtme të trupit
 • lodhje

Uji ne mushkeri nga lartësia e madhe

Uji ne mushkeri për shkak të sëmundjes në lartësi, ose mungesës së oksigjenit të mjaftueshëm në ajër, do të ketë simptoma që përfshijnë:

 • dhimbje koke
 • rrahje të parregullta, të shpejta të zemrës
 • gulçim pas ushtrimit dhe gjatë pushimit
 • kollitje
 • ethe
 • vështirësi në ecje përpjetë dhe në sipërfaqe të sheshta

Merrni ndihmë urgjente nëse këto simptoma fillojnë të përkeqësohen. Mos i jepni makines vete per në spital.

Diagnoza te uji ne mushkeri

Uji ne mushkeri shfaq nje zhurme kercitese brenda tyre.

Mjeku juaj do të kërkojë nese keni uji ne mushkeri ose simptoma të shkaktuara nga prania e tij. Ata do të kryejnë një ekzaminim fizik bazë dhe do të dëgjojnë mushkëritë tuaja me një stetoskop, duke kërkuar:

 • një rritje të rrahjeve të zemrës
 • frymëmarrje e shpejtë
 • një zhurmë kërcitëse nga mushkëritë tuaja
 • çdo tingull jonormal të zemrës

Mjeku juaj mund të shikojë gjithashtu qafën tuaj për akumulimin e lëngjeve, këmbët dhe barkun për ënjtje dhe nëse keni lëkurë të zbehtë ose ngjyrë blu. Ata gjithashtu do të diskutojnë simptomat tuaja dhe do të pyesin për historinë tuaj mjekësore. Nëse ata besojnë se keni lëngje në mushkëri, ata do të urdhërojnë teste shtesë.

Shembuj të testeve të përdorura në diagnostikimin e edemës pulmonare përfshijnë:

 • numërimin e plotë të gjakut
 • ekokardiogramë, ose një ekografi, për të kontrolluar për aktivitet jonormal të zemrës
 • X-ray e gjoksit për të parë lëngun
 • analizat e gjakut për të kontrolluar nivelet e oksigjenit
 • elektrokardiogramë (EKG) për të kërkuar probleme të ritmit të zemrës ose shenja të një ataku kardiak

Trajtimi te uji ne mushkeri

Medikamentet e emres jane nje menyre trajtimi te uji ne mushkeri.

Uji ne mushkeri është një gjendje serioze që kërkon trajtim të shpejtë. Oksigjeni është gjithmonë linja e parë e trajtimit për këtë gjendje. Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju mbështesë dhe të japë 100 % oksigjen përmes një maske oksigjeni, kanulës hundore ose maskës me presion pozitiv.

Mjeku juaj gjithashtu do të diagnostikojë shkakun e edemës pulmonare dhe do të përshkruajë trajtimin e duhur për shkakun themelor.

Në varësi të gjendjes tuaj dhe shkakut të edemës pulmonare, mjeku juaj mund të japë gjithashtu:

 • Reduktuesit e parangarkesës. Këto ndihmojnë në uljen e presionit nga lëngu që shkon në zemrën dhe mushkëritë tuaja. Diuretikët gjithashtu ndihmojnë në uljen e këtij presioni duke ju bërë të urinoni, gjë që eliminon lëngjet.
 • Zvogëluesit pas ngarkesës. Këto ilaçe zgjerojnë enët e gjakut dhe largojnë presionin nga zemra.
 • Medikamente për zemrën. Këto do të kontrollojnë pulsin tuaj, do të ulin presionin e lartë të gjakut dhe do të lehtësojnë presionin në arterie dhe vena.
 • Morfina. Ky narkotik përdoret për të lehtësuar ankthin dhe gulçimin. Por më pak mjekë sot përdorin morfinë për shkak të rreziqeve.

Në raste të rënda, njerëzit me edemë pulmonare mund të kenë nevojë për kujdes intensiv ose kritik.

Nje makineri do të japë oksigjen nën presion për të ndihmuar në marrjen e më shumë ajrit në mushkëri. Ndonjëherë kjo mund të bëhet me një maskë ose kanulë, e quajtur gjithashtu Presioni i vazhdueshëm pozitiv i rrugëve ajrore (CPAP).

Mjeku juaj mund të ketë nevojë të fusë një tub endotrakeal, ose tub frymëmarrjeje, në fyt dhe të përdorë ventilim mekanik.

Edema pulmonare kundrejt Efuzionit pleural

Efuzioni pleural

Ndonjëherë uji ne mushkeri ngatërrohet me efuzionin pleural, një gjendje tjetër që përfshin grumbullimin e lëngjeve në mushkëri. Megjithatë, derdhja pleurale shkakton në mënyrë specifike një grumbullim të lëngjeve në indet pleurale. Këto mbulojnë pjesën e jashtme të secilës prej mushkërive tuaja, si dhe pjesën e brendshme të murit të kraharorit.

Efuzioni pleural mund të shkaktohet nga CHF, ushqimi i dobët dhe pneumonia. Është gjithashtu ndonjëherë kancerogjene (malinje).

Me efuzion (derdhje) pleurale, mund të përjetoni:

 • vështirësi në frymëmarrje
 • një kollë e thatë
 • gulçim
 • dhimbje dhe parehati në gjoks

Një radiografi e gjoksit mund të ndihmojë në diagnostikimin e efuzionit pleural. Mjeku juaj mund të marrë një biopsi nga indet pleurale nëse dyshohet për kancer. Në varësi të shkakut, derdhja pleurale mund të trajtohet me një kombinim të teknikave të heqjes së lëngjeve dhe kirurgjisë.

Edema pulmonare kundrejt Pneumonisë

Pneumonia

Pneumonia është një tjetër gjendje e rëndë e mushkërive. Ndryshe nga uji ne mushkeri, pneumonia shkaktohet ose nga një infeksion viral, fungal ose bakterial. Ndërsa mushkëritë tuaja infektohen, lëngjet grumbullohen në qeset e ajrit (alveola).

Ndërsa edema pulmonare dhe pneumonia shkaktojnë një formë grumbullimi në mushkëri, e para shkaktohet kryesisht nga CHF. Pneumonia, nga ana tjetër, shkaktohet nga një infeksion. Një sistem imunitar i dobësuar mund të rrisë shanset për t’u prekur nga pneumonia nga një ftohje e zakonshme ose grip.

Simptomat e pneumonisë mund të përfshijnë:

 • temperaturë të lartë me të dridhura
 • kollë me mukozë që vazhdon të përkeqësohet
 • dhimbje dhe parehati në gjoks
 • gulçim
 • nauze dhe/ose të vjella
 • diarreja

Pneumonia është një nga shkaqet më të zakonshme të shtrimit në spital tek fëmijët dhe të rriturit, sipas Shoqatës Amerikane të Mushkërive. Kur nuk trajtohet, kjo gjendje mund të çojë në:

 • derdhje pleurale
 • absceset e mushkërive
 • dështim të frymëmarrjes
 • shoku septik
 • insuficienca renale

Edema pulmonare nuk është shkaktar i pneumonisë. Megjithatë, grumbullimi i lëngjeve nga pneumonia mund të çojë në derdhje pleural. Pneumonia kërkon trajtim të menjëhershëm për të parandaluar komplikimet, të cilat mund të kërkojnë antibiotikë dhe terapi me oksigjen.

Kur është urgjent uji ne mushkeri?

Uji ne mushkeri ka nevoje per ndihme mjekesore kur simptomat agravohen.

Telefononi menjëherë 911 ose shërbimet lokale të urgjencës për ndihmë mjekësore nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma:

 • vështirësi ekstreme në frymëmarrje, ose gulçim, si mbytje ose mbytje
 • pamundësia për të marrë frymë
 • ankthi i lidhur me probleme me frymëmarrjen
 • kollë që prodhon një përzierje rozë, të shkumëzuar të pështymës dhe mukusit
 • dhimbje gjoksi
 • rrahje të shpejta, të parregullta të zemrës
 • toni i lëkurës blu ose gri
 • djersitje së bashku me vështirësi në frymëmarrje

Këto mund të jenë simptoma te uji ne mushkeri. Edema akute pulmonare zhvillohet papritur. Nëse nuk trajtohet, lëngu në mushkëri mund t’ju bëjë të mbyteni.

Faktorët e rrezikut te uji ne mushkeri

Personat me probleme të zemrës ose insuficiencë kardiake janë më të rrezikuarit për edemën pulmonare. Faktorë të tjerë që mund të vënë një person në rrezik përfshijnë:

 • histori e edemës pulmonare
 • histori e sëmundjeve të mushkërive, si tuberkulozi ose çrregullimi kronik obstruktiv pulmonar (COPD)
 • çrregullime vaskulare (të gjakut).

Parandalimi i edemës pulmonare

Vaksinimi ndaj pneumonise dhe fripit vecanerisht nese keni probleme me zemren.

Nuk ka asnjë mënyrë për t’u parandaluar plotësisht uji ne mushkeri. Ata me rrezik të lartë duhet të kërkojnë vëmendje të menjëhershme nëse zhvillojnë simptoma të çrregullimit.

Mënyra më e mirë për të provuar dhe parandaluar edemën pulmonare është duke u kujdesur mirë për shëndetin tuaj:

 • Merrni një vaksinë kundër pneumonisë.
 • Merrni vaksinën e gripit, veçanërisht nëse keni probleme me zemrën ose nëse jeni një i rritur në moshë.
 • Qëndroni në diuretikë pas një episodi të edemës pulmonare për të parandaluar një rishfaqje.

Ju gjithashtu mund të ulni rrezikun për dështimin e zemrës, shkaku më i zakonshëm i edemës pulmonare me hapat e mëposhtëm:

 • Vizitoni rregullisht mjekun tuaj.
 • Mos pini duhan dhe mos përdorni droga rekreative.
 • Bëni ushtrime të rregullta.
 • Hani ushqime të shëndetshme.
 • Mbani një peshë normale.

Perspektiva te uji ne mushkeri

Perspektiva për edemën pulmonare varet nga ashpërsia e rastit tuaj. Nëse keni një rast të moderuar dhe merrni trajtim të shpejtë, shpesh do të keni një shërim të plotë. Rastet e rënda mund të jenë fatale nëse vononi trajtimin.

Sigurohuni që të vizitoni rregullisht mjekun tuaj dhe merrni ndihmë të menjëhershme nëse përjetoni ndonjë nga simptomat te uji ne mushkeri.