Kontraktimet e lindjes
Kontraktimet e lindjes

Kontraktimet e lindjes

Nëse jeni nënë për herë të parë, mund të jeni afër ditës së lindjes me pak ankth. Është normale të pyesësh veten se kur mund të fillojë lindja dhe si do të jene kontraktimet e lindjes.

Megjithëse ka shumë shenja që tregojnë se jeni në lindje, një nga më të besueshmet është kur filloni të përjetoni kontraktime të vazhdueshme.

Këtu është një udhëzues për llojet e kontraktimeve që mund të përjetoni, si do të ndihen dhe si të tregoni se kur është koha për t’u drejtuar në spital.

Lindja e rreme (kontraktimet Braxton-Hicks)

Rreth muajit të katërt të shtatzënisë, mund të filloni të vini re se mitra juaj tkurret herë pas here. Ky shtrëngim njihet si kontraktimet Braxton-Hicks .

Zakonisht janë të rralla dhe të parregullta. Ato janë mënyra e trupit tuaj për të përgatitur muskujt e mitrës për ditën e lindjes.

Si ndihen ?

Këto kontraktime…

 • në përgjithësi janë pa dhimbje
 • janë të përqendruara në barkun tuaj
 • bejne që barku juaj të ndihet i ngushtë
 • mund të jetë i pakëndshëm ndonjëherë

Më e rëndësishmja? Ata nuk bëhen më të fortë, më të gjatë ose më afër njëri-tjetrit. Ata gjithashtu nuk shkaktojnë ndryshime në qafën e mitrës.

Ju mund t’i merrni këto kontraktime kur jeni të lodhur, të dehidratuar ose kur rrini shumë në këmbë. Kontraktimet e rreme zakonisht lehtesohen pasi ndryshoni ate qe po jua shkakton. Përpara se të telefononi mjekun tuaj, provoni disa nga teknikat e mëposhtme të përballimit për të parë nëse kontraktimet qetësohen apo largohen plotësisht:

 • pini shumë ujë
 • ndryshoni pozicionet (si nga qëndrimi në këmbë në ulur)
 • ndaloni atë që jeni duke bërë dhe pushoni (mundësisht në anën tuaj të majtë)

Nëse i keni provuar këto gjëra dhe keni ende kontraktime të shpeshta Braxton-Hicks, është mirë të telefononi mjekun tuaj për të përjashtuar lindjen e parakohshme.

Kontraktimet e parakohshme të lindjes

Kontraktimet e lindjes  para javës së 37-të mund të jenë shenjë e lindjes së parakohshme .

Koha e kontraktimeve të rregullta do të thotë që ato ndjekin një model. Për shembull, nëse jeni duke marrë një tkurrje çdo 10 deri në 12 minuta për më shumë se një orë, mund të jeni në lindje të parakohshme.

Gjatë një tkurrjeje, i gjithë barku juaj do të bëhet i vështirë për t’u prekur. Së bashku me shtrëngimin në mitër, mund të ndjeni:

 • një dhimbje të shurdhër shpine
 • presion në legenin tuaj
 • presion në bark
 • ngërçe

Këto janë shenja per te cilat duhet ti drejtoheni mjekut tuaj, veçanërisht nëse shoqërohen me gjakderdhje vaginale, diarre ose rrjedhje ujore (që mund të sinjalizojë thyerjen e ujit).

Disa faktorë rreziku për lindjen e parakohshme përfshijnë:

 • shtatzënia e shumëfishtë (binjakë, trenjakë, etj.)
 • gjendjet jonormale të mitrës, qafës së mitrës ose placentës
 • pirja e duhanit ose përdorimi i drogës
 • nivele të larta stresi
 • historia e lindjes së parakohshme
 • infeksione të caktuara
 • nën- ose mbipeshë para shtatzënisë
 • duke mos marrë kujdesin e duhur prenatal

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje kohëzgjatjes dhe shpeshtësisë së kontraktimeve tuaja, si dhe çdo simptome dytësore. Ju duhet t’ia jepni këtë informacion mjekut tuaj.

Ekzistojnë trajtime dhe barna të ndryshme që ekipi juaj mjekësor mund të përdorë për të ndaluar zhvillimin e lindjes.

Fazat e kontraktimeve të lindjes

Ndryshe nga kontraktimet Braxton-Hicks, sapo fillojnë kontraktimet e  lindjes, ato nuk ngadalësohen ose qetësohen me masa të thjeshta si pirja e ujit dhe pushimi. Në vend të kësaj, ata bëhen më të gjatë, më të fortë dhe më afër njëri-tjetrit.

Ata po punojnë për të zgjeruar qafën e mitrës.

Lindja e hershme

Tkurrjet në këtë fazë janë ende disi të lehta. Shtrëngimi që do të ndjeni zgjat diku nga 30 deri në 90 sekonda.

Këto kontraktime janë të organizuara, që vijnë në intervale të rregullta kohore. Ata mund të fillojnë me distanca larg njëra-tjetrës, por në kohën kur ju jeni afër fundit të lindjes së hershme, ato duhet të jenë afër vetëm pesë minuta larg.

Gjatë lindjes së hershme, mund të vëreni edhe shenja të tjera që ju ndihmojnë të kuptoni se është gjëja e vërtetë. Ndërsa qafa e mitrës fillon të hapet, ju mund të shihni sekrecione të ngjyrosura nga priza juaj mukoze, e njohur gjithashtu si shfaqja e përgjakshme.

Uji juaj mund të shpërthejë ose si një rrjedhje e vogël ose një rrjedhje e madhe lëngu nga vagina juaj.

Puna aktive dhe tranzicioni

Kontraktimet  elindjes që çojnë deri në tranzicion janë më intensive se ato që do të përjetoni në fazat e hershme.

Gjatë këtyre fazave të lindjes, qafa e mitrës do të hapet nga 4 deri në 10 centimetra përpara se të vijë koha për ta shtyrë fëmijën.

Ju mund të ndjeni çdo tkurrje të mbështjellë rreth trupit tuaj. Ato mund të fillojnë nga shpina juaj dhe të lëvizin rreth bustit tuaj deri në bark. Këmbët tuaja gjithashtu mund të kene ngërçe dhe dhimbje.

Nëse dyshoni se jeni në lindje aktive, duhet të telefononi mjekun tuaj dhe të mendoni të shkoni në spital. Kontraktimet në lindjen aktive zakonisht zgjasin

Dhimbja e kokës dhe vjellja janë gjithashtu ankesa të zakonshme që vijnë së bashku me kontraktimet në lindjen aktive. Ndërsa kaloni rrugën tuaj përmes tranzicionit, mund të përjetoni gjithashtu:

 • ndezjet e nxehta
 • të dridhura
 • të vjella
 • gazra

Si të qëndroni rehat kur keni kontraktime

Kontraktimet e lindjes
Kontraktimet e lindjes

Kontraktimet  e lindjes janë më të forta gjatë fazave aktive të lindjes dhe tranzicionit. Ka një sërë gjërash që mund të bëni për të përballuar dhimbjen, me dhe pa ilaçe.

Është e rëndësishme të mbani mend se mënyra se si zgjidhni të lindni varet nga ju.

Metodat e menaxhimit të dhimbjes pa ilaçe përfshijnë:

 • duke bere një dush
 • ecja ose ndryshimi i pozicioneve
 • meditimi
 • hipnozë
 • duke dëgjuar muzikë
 • duke përdorur masazh
 • duke u angazhuar në joga të butë
 • gjetja e mënyrave për të shpërqendruar mendjen tuaj nga dhimbja (numërimi, lojërat, etj.)

Metodat e ndërhyrjes kundër dhimbjes përfshijnë:

 • analgjezikët
 • anestetikë

Kur të telefononi mjekun per kontraktimet e lindjes

Ju mund të shqetësoheni se po telefononi mjekun tuaj me një alarm të rremë, ose se kontraktimet tuaja nuk justifikojnë të shkoni në spital ende.

Sa herë që ndiheni të shqetësuar për diçka gjatë shtatzënisë, është mirë t’i tregoni mjekut tuaj se çfarë po ndodh.

Telefononi mjekun tuaj nëse kontraktimet e lindjes:

 • janë të shpeshta, edhe nëse janë pa dhimbje
 • mos u qetësoni me pirjen e ujit, pushimin ose ndryshimin e pozicionit
 • ndodhin para javës së 37-të të shtatzënisë
 • janë të organizuara, që vijnë në një model të caktuar në kohë
 • janë më afër se 5 minuta larg njëra-tjetrës (drejtimi në spital)
 • shoqërohen me dhimbje, gjakderdhje, rrjedhje lëngjesh ose simptoma të tjera dytësore të lindjes

Si perfundim

Mund të jetë e vështirë të përcaktohet nëse keto kontraktime nënkuptojnë se fëmija juaj është në rrugë e sipër ose nëse mitra juaj thjesht po praktikon.

Kur dyshoni, është më mirë të jesh e sigurt. Kohoni kontraktimet tuaja dhe mbani parasysh çdo simptomë tjetër që po përjetoni, në mënyrë që t’i raportoni ato te mjeku juaj.