Pozicionet me te mira te gjidhenies
Pozicionet me te mira te gjidhenies

Edhe pse është një aktivitet i natyrshëm, ushqyerja me gji është gjithashtu një aftësi që kërkon kohë për ta mësuar. Ka tendencë të bëhet më e lehtë me praktikën, pasi si gruaja ashtu edhe foshnja zotërojnë strategjitë e ushqyerjes me gji që funksionojnë për ta.Pozicionet me te mira te gjidhenies i mundësojnë foshnjës të kapet mirë dhe rehat në gji, të mos i tendose muskujt dhe të zvogëlojë rrezikun e lëndimeve dhe dhimbjes së thithkave.

Pozicionet me te mira te gjidhenies gjithashtu mund të ndryshojnë me rritjen e foshnjës. Asnjë pozicion i vetëm nuk funksionon për të gjithë.

Në vend të kësaj, provoni një sërë pozicionesh për të gjetur ato që funksionojnë mirë në situata të ndryshme.

Pozicionet me te mira te gjidhenies

Ndërsa jo çdo grua do t’i gjejë të njëjtat pozicione të rehatshme ose efektive, disa nga pozicionet me te mira te gjidhenies përfshijnë:

Mbajtja e djepit

 • Mbajeni fëmijën me barkun kundër trupit tuaj.
 • Mbështeteni foshnjën me krahun që është në të njëjtën anë me gjoksin nga i cili po ushqehet foshnja.
 • Mbajeni kokën e foshnjës në linjë me pjesën tjetër të trupit për të shmangur tendosjen e qafës.
 • Provoni të përdorni një jastëk pleqsh ose një mbështetëse krahu për të mbështetur bërrylin tuaj për ta bërë këtë mbajtje më të rehatshme.

Megjithatë, disa gra e kanë të vështirë ta zotërojnë këtë pozicion me një të porsalindur. Gjithashtu, ndërsa foshnjat rriten, ato mund të bëhen shumë të mëdha për t’u mbështetur në këtë pozicion.

Mbajtje kryq djepi

Djepi kryq është zakonisht shulja më e mirë për të sapolindurit. Mbajtja është e ngjashme me mbajtësen e djepit, por gruaja e mbështet foshnjën me krahun përballë gjirit nga i cili ushqehet foshnja.

Për të ushqyer me gji në pozicionin kryq djep:

 • Mbajeni foshnjën të shtrirë në stomak, me shpinën dhe qafën e tyre në një linjë.
 • Shtrihuni përgjatë shpinës së foshnjës dhe mbështeteni kokën e tij me dorën tuaj, duke lejuar që fundi i tij të qëndrojë në kthesën e krahut tuaj.

Ky pozicion mund të jetë i ndërlikuar për t’u zotëruar në fillim, por i lejon gruas më shumë kontroll mbi shulën e foshnjës. Ky pozicion mund të jetë i dobishëm për foshnjat që kanë vështirësi për të marrë një shul të thellë.

Të shtrirë

Ky pozicion nganjëherë quhet infermierë biologjik sepse stimulon reflekset instinktive të të ushqyerit të foshnjës dhe i lejon gruas të ushqeje nga një pozicion i rehatshëm dhe i mbështetur.

Mund të kërkojë disa ndërrime në pozicionim, por pozicioni i shtrirë mund të jetë gjithashtu shumë i rehatshëm për gratë që luftojnë me dhimbje muskulore ose që shërohen nga operacioni ose lindja.

Për të zotëruar këtë pozicion ndaj ushqyerjes me gji:

 • Gjeni një pozicionin me te rehatshëm shtrire që mbështet kokën dhe qafën tuaj. Imagjinoni të shikoni televizor ose të lexoni një libër ndërsa jeni shtrirë. Një karrige e shtrirë mund të ndihmojë.
 • Vendoseni barkun e foshnjës poshtë në gjoks, me kokën në nivelin e gjoksit.
 • Sigurohuni që asgjë të mos e mbulojë hundën e foshnjës dhe që qafa e tyre të mos jetë e përkulur.
 • Fëmija mund ta gjejë vetë gjirin, por mos ngurroni të ndihmoni aq sa është e nevojshme.

Ne pozicioni ku femija qendron ulur

Kur një fëmijë është mjaftueshëm i rritur për të mbështetur kokën, ai mund të ushqehet me gji në një pozicion ulur. Ky pozicion funksionon mirë për ushqyerjen me gji në lëvizje. Foshnjat që përpëliten kur ndihen të përmbajtur mund ta pëlqejnë gjithashtu këtë pozicion.

Për të ushqyer një fëmijë në një pozicion të drejtë:

 • Uluni në një pozicion të drejtë dhe mbështeteni fëmijën. Foshnjat më të vogla mund të mbështeten në krahun tuaj pak të përkulur për më shumë mbështetje
 • Mbështetni shpinën dhe qafën e foshnjës derisa të mund të ulen pa ndihmë.
 • Sigurohuni që qafa dhe shpina e foshnjës të jenë drejt dhe në linjë.
 • Sigurohuni që asgjë të mos e mbulojë hundën e foshnjës.

Ne pozicionin e shtrire ne ane

Shtrirja anash është një pozicion ideal për ushqyerjen me gji për gratë që shërohen nga operacioni dhe për gratë e rraskapitura që ushqejnë  gjatë natës. Gratë që flenë bashkë me foshnjën priren ta përdorin këtë pozicion.

Disa gra mendojnë se është e vështirë të vendosen në pozicionin e duhur në fillim. Të porsalindurit shumë të vegjël mund të përballen me shtrirjen anash.

Për të ushqyer me gji në një pozicion shtrirë:

 • Shtrihuni në njërën anë, përballë foshnjës.
 • Vendoseni fëmijën në mënyrë që hunda e tij të jetë afër thithkes tuaj.
 • Mbajeni foshnjën pranë anës suaj dhe mbështeteni kurrizin me krahun e poshtëm ose me një batanije ose peshqir të mbështjellë.

Mbajtja e tufës

Mbajtja e tufës është ideale për gratë që shërohen nga operacioni abdominal ose që përballen me dhimbje pas lindjes. Është gjithashtu një opsion i shkëlqyeshëm për gratë që duan të ushqejnë me gji dy foshnja në të njëjtën kohë.

Shumë gra mendojnë se kjo i ndihmon foshnjat të marrin një shul më të thellë dhe se redukton zhgënjimin që lidhet me një refleks të fortë të lëshimit.

Ky mbajtës nganjëherë quhet mbajtës i futbollit, sepse një grua e mban fëmijën si një top.

Për të përdorur pozicionin e mbajtjes së tufës:

 • Vendosni një jastëk në njërën anë të trupit tuaj ose në të dyja anët nëse ushqeni dy foshnja me gji. Jastëku do të mbështesë trupin e foshnjës.
 • Mbajeni fëmijën me fytyrë lart në krahun tuaj me kokën afër gjoksit tuaj.
 • Drejtoni kokën, qafën dhe shpinën e foshnjës, mbështetini ato me krahun dhe dorën tuaj.
 • Mbajeni fëmijën në djep pranë jush me këmbët dhe këmbët të vendosura nën krahun tuaj.

Keshilla per pozicionet me te mira te gjidhenies

Pozicionet me te mira te gjidhenies
Pozicionet me te mira te gjidhenies

Pozicionimi është vetëm një aspekt i ushqyerjes së rehatshme me gji. Këto strategji të tjera mund ta bëjnë ushqyerjen me gji më të rehatshme dhe efektive:

 • Përdorimi i jastëkëve ose batanijeve  për mbështetje shtesë . Kjo taktikë mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse mbajtja në krahë e foshnjës shkakton tendosje të muskujve. 
 • Krijimi i një zone të rehatshme për ushqyerjen me gji . Mbajtja e një zone të shtëpisë ose dhomës me ushqime, ujë, një jastëk pleqsh, një batanije, pajisje për gromësirë, një libër ose revistë dhe gjëra të tjera të nevojshme mund t’i ndihmojë gratë të menaxhojnë seanca të gjata të ushqyerjes me gji.
 • Relaksimi i qafës dhe shpatullave . Disa femra shtrëngojnë muskujt e qafës dhe shpatullave për të mbajtur peshën e foshnjës. Provoni të relaksoni në mënyrë aktive këta muskuj ose përdorni një jastëk për mbështetje.
 • Mbështetja e gjirit .  Mbështetja e peshës së gjirit me dorë të lirë mund ta bëjë pozicionin më të rehatshëm dhe ta mbajë hundën e foshnjës të pambuluar.

Përmbledhje

Pozicionet me te mira te gjidhenies  mund të ndryshojnë me kalimin e kohës pasi gruaja dhe foshnja zhvillojnë një rutinë dhe marrëdhënie. Jini të hapur për të eksperimentuar me pozicione të ndryshme per te kuptuar se cilat janë pozicionet me te mira te gjidhenies per ju. Ndërsa disa pozicione mund të ndihen të sikletshme në fillim, praktika mund t’i bëjë ato më të lehta dhe më të rehatshme.

Gratë që kanë probleme me ushqyerjen me gji duhet të kërkojnë ndihmë herët. Është e mundur të zgjidhen shumica e problemeve të ushqyerjes me gji, por pritja shumë e gjatë mund të jetë sfiduese .