Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik (GERD)
Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik (GERD)

Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik (GERD) është një gjendje në të cilën acidi i stomakut derdhet në ezofagun e  një foshnjeje ose fëmije, duke shkaktuar atë që zakonisht njihet si urth. Pa trajtim, ky kthim prapa i acidit mund të irritojë dhe dëmtojë rreshtimin e ezofagut.

Është e zakonshme që acidi i stomakut të derdhet në ezofag te foshnjat, duke rezultuar në pështymë dhe ngritje të shpeshta. Megjithatë, nëse frekuenca tejkalon sasinë që mjekët e konsiderojnë normale ose ka efekte të tjera anësore, kjo mund të jetë  GERD .

Nëse nuk trajtohet, GERD mund të ketë efekte afatgjata në rritje dhe zhvillim.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth simptomave, opsionet e trajtimit dhe kur të kërkoni ndihmë nga një profesionist.

Çfarë është GERD?

Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik është një çrregullim shumë i zakonshëm i tretjes në të cilin përmbajtja e stomakut derdhet në ezofag, duke irrituar rreshtimin e ezofagut dhe duke shkaktuar dhimbje që njerëzit zakonisht i referohen si urth .

Ezofagu është pjesë e aparatit tretës. Është një tub që dërgon ushqimin e përtypur në stomak. Në fund të ezofagut ndodhet sfinkteri i ezofagut, i cili hapet dhe mbyllet për të lejuar që ushqimi të hyjë në stomak. Edhe pse ky sfinkter supozohet të parandalojë hyrjen e acidit të stomakut në ezofag, ndonjëherë mund të dështojë, duke shkaktuar urth ose GERD.

Foshnjat, veçanërisht foshnjat e parakohshme, kanë një rrezik në rritje të këtij refluksi të acidit në ezofag për shkak të papjekurisë fiziologjike të sfinkterit të tyre ezofageal.

GERD pediatrike

Semundja e refluksit gastroezofageal pediatric zakonisht prek fëmijët nën moshën 2 vjeç.Nje hulumtim tregon se GER prek afërsisht 50% të foshnjave nën moshën 2 muajsh, 60-70% të foshnjave të moshës 3-4 muajsh dhe 5% të foshnjave 1 vjeç.

Është e zakonshme që shumica e foshnjave të pështyjnë shpesh gjatë muajve të parë të jetës. Kjo simptomë nuk është shkak për shqetësim. Në fakt, shumë foshnja do të pështyjnë disa herë në ditë.

Sidoqoftë, GER mund të bëhet GERD tek foshnjat kur vazhdon për një kohë të gjatë dhe kjo mund të ndikojë në shtimin e peshës, zhvillimin dhe cilësinë e jetës. Përafërsisht 95%  e foshnjave tejkalojnë GER normal deri në moshën 12 muajshe. Megjithatë, nëse këto simptoma vazhdojnë pas moshës 18 muajsh, ka të ngjarë që GERD të jetë shkaku.

Stenoza pilorike është një gjendje tjetër që shkakton të vjella të shpeshta tek foshnjat. Megjithatë, ndryshe nga ata me GERD, foshnjat me stenozë pilorike do të kenë të vjella të forta.. Arsyeja për këtë është se pilori, kanali midis stomakut dhe zorrëve, bëhet i ngushtë. Kjo gjendje kërkon trajtim kirurgjik.

Shkaqet

Disa kushte rrisin rrezikun e GERD. Kjo perfshin:

 • dëmtim neurologjik
 • obeziteti
 • anomalitë anatomike
 • historia familjare e GERD
 • kanceri i ezofagut
 • sëmundje kongjenitale të zemrës
 • anomalitë me traktin gastrointestinal
 • herniet në diafragmë
 • anomalitë gjenetike

Simptomat

 Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik (GERD)
Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik (GERD)

Përveç pështymës së shpeshtë, foshnjat dhe fëmijët me GERD mund të kenë edhe sa vijon :

 • humbje peshe ose mungesë e shtimit normal të peshës
 • nervozizëm
 • të qara të tepërta pas ushqyerjes
 • aneminë
 • Fryma e keqe
 • gagging në fund të ushqyerjes
 • dhimbje barku
 • erozioni dentar
 • vështirësi në gëlltitje
 • një kollë kronike
 • fishkëllimë

Është e rëndësishme të dini se këto simptoma nuk janë vetëm specifike për GERD, por mund të jenë gjithashtu rezultat i kushteve të tjera të lidhura me foshnjërinë, si p.sh.

 • alergji ndaj proteinave të qumështit të lopës
 • stenoza pilorike, në të cilën ushqimi nuk mund të hyjë në zorrën e hollë
 • malrotacion, i cili shkakton zorrë të pazhvilluara
 • mbiushqyerja
 • fistula trakeoezofageale, e cila është një lidhje jonormale midis dy tubave në trup që bën që ushqimet dhe lëngjet të përfundojnë në mushkëri
 • kapsllëk

Meqenëse disa faktorë mund të kontribuojnë në shkaqet e këtyre simptomave, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek.

Nëse semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik    nuk trajtohet tek një foshnjë ose fëmijë, ata ka të ngjarë të kenë vështirësi në shtimin e peshës, gjë që çon në mungesë të zhvillimit normal fiziologjik dhe neurologjik.

Diagnoza e GERD

Disa teste për të përcaktuar nëse një foshnjë apo fëmijë po përjeton GERD përfshijnë:

 • Prova e frenuesit të pompës protonike (PPI): Mjekët përpiqen të japin PPI-të individuale dhe nëse simptomat e tyre zhduken, kjo konfirmon diagnozën.
 • Monitorimi i pH ezofagut : Ky test mat se sa shpesh acidi i stomakut hyn në ezofag.
 • Endoskopia e sipërme : Gjatë kësaj procedure, një mjek përdor një kamerë për të ekzaminuar pjesën e brendshme të ezofagut.
 • Ezofagrami i bariumit: Ky test përdor barium dhe rreze X për të siguruar imazhe të ezofagut.
 • Manometria e ezofagut : Ky test vlerëson kontraktimet e muskujve në ezofag ndërsa personi është duke gëlltitur për të përcaktuar nëse ezofagu i tij funksionon siç duhet.
 • Ezofagogastroduodenoskopia (EGD) me biopsi: Në një EGD, një mjek përdor një kamerë për të eksploruar ezofagun, stomakun dhe pjesën e parë të zorrëve të vogla për të kërkuar anomalitë. Ata mund të përdorin një biopsi për të përcaktuar nëse qelizat janë jonormale.

Mjekimi i GERD

Studiesit kanë hetuar përdorimin e PPI-ve të GERD, duke përfshirë lansoprazolin, esomeprazolin, rabeprazolin, pantoprazolin dhe omeprazolin, për të ndihmuar në uljen e të qarit, rrëmujës, kollitjes, regurgitimit dhe të vjellave.

Megjithatë, studiuesit arritën në përfundimin se PPI-të nuk janë më efektive se placebos në uljen e simptomave të lidhura me GERD. Prandaj, mjekët aktualisht nuk rekomandojnë PPI si një trajtim për foshnjat me GERD.

Antagonistët e receptorit të histaminës 2, si ranitidina, janë një alternativë trajtimi.

Mjekët mund të sugjerojnë gjithashtu trajtim kirurgjik nëse trajtimet e tjera rezultojnë joefektive. Trajtimi më i zakonshëm kirurgjik është fundoplikimi, i cili përfshin mbështjelljen dhe qepjen e pjesës së sipërme të stomakut – të quajtur fundus – rreth sfinkterit të ezofagut. Megjithatë, kjo procedurë është invazive. Kështu shkencëtarët dhe profesionistët mjekësorë po kërkojnë të zhvillojnë trajtime të tjera, më pak invazive për foshnjat dhe fëmijët.

Përmbledhje

Semundja e refluksit gastroezofageal pediatrik, ose GERD pediatrike, është një çrregullim i zakonshëm i tretjes që prek foshnjat dhe fëmijët. Kjo sëmundje përfshin kthimin e acidit të stomakut në ezofag, duke shkaktuar acarim dhe dhimbje të njohura si urth.

GER është i zakonshëm tek foshnjat, por shumica dërrmuese e fëmijëve e tejkalojnë atë deri në moshën 1 vjeç. Nëse fëmijët shfaqin këto simptoma pas kësaj moshe, ata mund të kenë GERD pediatrike.

Prindërit ose kujdestarët e një fëmije që përjeton pështyma të shpeshta dhe probleme me të ngrënit duhet të konsultohen me një pediatër.