Shenjat e depresionit

A mund të jetë depresion?

Shenjat e depresionit nuk jane njelloj per te gjithe. Depresioni është një term që përdoret shpesh për të përshkruar se si ndihemi pas një jave të keqe në punë ose kur po kalojmë një ndarje. Por çrregullimi i madh depresiv – një lloj depresioni – është shumë më i ndërlikuar. Ka simptoma specifike që përcaktojnë nëse është depresion apo trishtim që të gjithë ndonjëherë përjetojmë në jetë.

Përcaktimi nëse ndjenjat e errëta të vazhdueshme dhe të palëkundshme janë rezultat i depresionit mund të jetë hapi i parë drejt shërimit. Lexoni këto shenjat e depresionit për të parë nëse është koha që ju të shihni një profesionist të shëndetit mendor.

“Shpresa e humbur” si nje nga shenjat e depresionit

Kur je ne depresion, ndjn sikur ke humbur edhe shpresen e fundit per te jetuar.

Depresioni i madh është një çrregullim humori që ndikon në mënyrën se si ndiheni për jetën në përgjithësi. Të kesh një këndvështrim të pashpresë ose të pafuqishëm për jetën tënde është simptoma më e zakonshme e depresionit.

Ndjenja të tjera mund të jenë te ndihesh i pavlere, urrejtje ndaj vetvetes etj. Mendimet e zakonshme, të përsëritura të depresionit mund të shprehen si: “Ky është i gjithë faji im” ose “Cili është qëllimi?”.

Interesi i humbur ne gjera te caktuara si nje nga shenjat e depresionit

Humbja e interesit ne gjerat e perditshmerise tuaj eshte nje nga shenjat e depresionit.

Depresioni mund të largojë kënaqësinë qe merrni nga gjërat që doni. Humbja e interesit ose tërheqja nga aktivitetet që dikur i prisnit me padurim – sportet, hobi ose daljet me miqtë – është një tjetër shenjë treguese e depresionit të madh.

Një fushë tjetër ku mund të humbisni interesin është seksi. Shenjat e depresionit të madh përfshijnë një ulje të dëshirës seksuale dhe madje edhe impotencë.

Rritja e lodhjes dhe problemet e gjumit

Lodhja e madhe qe pason me probleme te gjumit tregon hapur shenjat e depresionit.

Një pjesë e arsyes pse mund të ndaloni së bërë gjërat që ju pëlqejnë është sepse ndiheni shumë të lodhur. Depresioni shpesh vjen me mungesë energjie dhe një ndjenjë të madhe lodhjeje, e cila mund të jetë ndër shenjat më dobësuese e depresionit. Kjo mund të çojë në gjumë të tepruar.

Depresioni është i lidhur edhe me pagjumësinë, pasi njëra mund të çojë në tjetrën dhe anasjelltas. Ata gjithashtu mund ta bëjnë njëri-tjetrin më keq. Mungesa e gjumit cilësor dhe të qetë mund të çojë gjithashtu në ankth.

Ankthi, nje nga shenjat e depresionit

Ankthi

Ndërsa shenjat e depresionit nuk është e thene të shkaktojnë ankth, të dy gjendjet shpesh ndodhin së bashku. Simptomat e ankthit mund të përfshijnë:

 • nervozizëm, shqetësim ose tension
 • ndjenja rreziku, paniku ose frike
 • ritmi i shpejtë i zemrës
 • frymëmarrje e shpejtë
 • djersitje e shtuar ose e rëndë
 • dridhje muskulore
 • vështirësi për t’u përqendruar ose për të menduar qartë për ndonjë gjë tjetër përveç asaj për të cilën jeni të shqetësuar.

Irritimi tek meshkujt si nje nga shenjat e depresionit

Irritimi tek meshkujt sjell nervozizem, sjellje te rrezikshme, abuzim te pavend.

Depresioni mund të ndikojë ndryshe tek gjinitë. Hulumtimet tregojnë se burrat shfaqin shenjat e depresionit të tilla si nervozizëm, arratisje ose sjellje të rrezikshme, abuzim me substanca ose zemërim të pavend.

Burrat gjithashtu kanë më pak gjasa se gratë të njohin depresionin ose të kërkojnë trajtim për të.

Ndryshimet në oreks dhe peshë

Pesha dhe oreksi jane shenjat e depresionit qe mund te luhaten

Pesha dhe oreksi jane shenjat e depresionit qe mund te luhaten. Kjo përvojë mund të jetë e ndryshme për çdo person. Disa njerëz do të kenë një oreks të shtuar dhe do të shtojnë peshë, ndërsa të tjerët nuk do të jenë të uritur dhe do të humbin peshë.

Një tregues nëse ndryshimet dietike lidhen me depresionin është nëse ato janë të qëllimshme apo jo. Nëse nuk janë, mund të nënkuptojë se janë shkaktuar nga depresioni.

Emocione të pakontrollueshme

Nje shpërthim zemërimi zgjat 1 minute. Nga ana tjeter qani ne menyre te pakontrollueshme. Asgjë jashtë jush nuk e nxiti ndryshimin, por emocionet tuaja janë pozitive dhe negative në një moment. Nje nga shenjat e depresionit eshte luhatja e humorit.

“Gjetja e shpetimit tek vdekja”, nje nga shenjat e depresionit

Depresioni ndonjëherë lidhet me vetëvrasjen.

Depresioni ndonjëherë lidhet me vetëvrasjen. Në vitin 2013, më shumë se 42,000 njerëz vdiqën nga vetëvrasja në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Njerëzit që vdesin nga vetëvrasja zakonisht jane aty ku shfaqen simptomat e para e depresionit. Shpesh njerëzit flasin për të ose bëjnë një përpjekje të parë përpara se t’i japin fund jetës së tyre. Nëse mendoni se dikush është në rrezik të menjëhershëm për të vetëdëmtuar ose lënduar një person tjetër:

 • Telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.
 • Qëndroni me personin derisa të arrijë ndihma.
 • Hiqni çdo armë, thikë, medikamente ose gjëra të tjera që mund të shkaktojnë dëm.
 • Dëgjoni, por mos gjykoni, debatoni, kërcënoni ose bërtisni.

Marrja e ndihmës kur njihni shenjat e depresionit

Nëse keni pasur disa nga simptomat e përmendura më parë për më shumë se dy javë, mund të vuani nga çrregullimi i depresionit të madh. Njohja se jeni në depresion është thelbësore për të marrë ndihmën e duhur.

Depresioni prek miliona njerëz, por ka trajtime të ndryshme në dispozicion, nga ndryshimet e stilit të jetesës deri te medikamentet. Pavarësisht nga rruga e trajtimit që zgjidhni, kërkimi i ndihmës profesionale është hapi i parë për t’u rikthyer të ndjeheni përsëri si vetvetja.