Tensioni i syrit
Tensioni i syrit

Pjesa e përparme e syve tanë përmban lëng. Kur këto lëngje nuk rrjedhin siç duhet nga sytë tuaj, presioni mund të krijohet brenda tyre. Të kesh një presion më të lartë se normalja në sytë e tu quhet hipertension okular ose tensioni i syrit.

Tensioni i syrit mund të çojë në sëmundje të syrit si glaukoma. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të keni kontrolle të rregullta të syve që kontrollojnë presionin në sytë tuaj.

Ky artikull do të shqyrtojë më nga afër hipertensionin okular, çfarë e shkakton atë dhe si trajtohet.

Çfarë është hipertensioni okular?

Hipertensioni okular është kur presioni brenda syrit tuaj, i quajtur presioni intraokular, është shumë i lartë dhe nuk ka shenja të dëmtimit glaukomatoz. Njëri ose të dy sytë mund të preken.

Një presion intraokular prej ndërmjet 11 dhe 21 milimetra merkur (mmHg)  konsiderohet normal.

Një person thuhet se ka hipertension intraokular kur:

 • Presioni intraokular është vazhdimisht i ngritur mbi 21 mmHg
 • ka mungesë të shenjave klinike të glaukomës, të tilla si dëmtimi i nervit optik ose një fushë e reduktuar e shikimit

Për shkak se hipertensioni okular mund të shkaktojë dëmtim të nervit optik , rritja e presionit brenda syrit mund të rrisë rrezikun për glaukomë. Megjithatë, jo të gjithë me hipertension okular do të zhvillojnë glaukoma.

Çfarë është glaukoma?

Glaukoma është një gjendje ku nervi optik dëmtohet. Ndërsa ky dëm vazhdon me kalimin e kohës, mund të çojë në humbje të shikimit.

Ndërsa nuk dihet se çfarë e shkakton atë, shumë njerëz me glaukoma vuajnë nga tensioni i syrit. Në fakt, aplikimi i trajtimeve që ulin presionin intraokular mund të ndihmojnë në parandalimin e përparimit të glaukomës.

Është e mundur që çdokush të zhvillojë glaukoma, por disa njerëz janë në një rrezik më të lartë për këtë gjendje. Ju mund të jeni në një rrezik më të lartë nëse:

 • keni një ose më shumë anëtarë të familjes me një histori të glaukomës
 • janë mbi 60 vjeç

Çfarë e shkakton hipertensionin okular?

Pjesa e përparme e syrit tuaj përmban një lëng të quajtur humor ujor . Ajo funksionon si për të ushqyer indet në këtë zonë dhe për të ndihmuar syrin tuaj të ruajë formën e tij.

Për shkak se sytë tuaj prodhojnë vazhdimisht humor ujor, duhet të lihet të kullojë. Kjo ndodh në një zonë në sy të quajtur këndi i kullimit. Ky sistem kullimi ndihmon në ruajtjen e tensioni i syrit duke parandaluar grumbullimin e humorit ujor.

Kur humori ujor nuk mund të kullojë siç duhet, ai fillon të grumbullohet. Kjo rrit presionin brenda syrit dhe mund të çojë në hipertension okular.

Cilët janë faktorët e rrezikut për hipertensionin okular?

Çdokush mund të zhvillojë hipertension okular. Megjithatë, ju mund të jeni në një rrezik të shtuar nëse:

 • keni presion të lartë të gjakut ose diabet
 • keni  një histori familjare të hipertensionit okular ose glaukomës
 • jeni mbi 40 vjeç
 • keni pasur një operacion në sy ose një dëmtim të syrit në të kaluarën
 • keni marrë medikamente steroide për një kohë të gjatë
 • keni kushte të caktuara të syrit, duke përfshirë miopinë , sindromën e dispersionit të pigmentit dhe sindromën e pseudoeksfolimit

A ka ndonjë simptomë hipertensioni okular?

Tensioni i syrit zakonisht nuk ka asnjë simptomë. Për shkak të kësaj, është e zakonshme të keni hipertension okular dhe të mos jeni të vetëdijshëm për të.

Kjo është një nga arsyet pse ekzaminimet e rregullta të syve janë kaq të rëndësishme. Matja e presionit të syrit tuaj është një nga testet që mjeku juaj i syrit do të kryejë gjatë një ekzaminimi rutinë të syrit.

Si diagnostikohet tensioni i syrit

Mjeku juaj i syrit përdor një test të thjeshtë për të matur nëse vuani nga tensioni i syrit. Ky lloj testi quhet tonometri .

Përveç kryerjes së një testi tonometri, mjeku juaj i syrit mund të kontrollojë edhe për ndonjë shenjë të glaukomës. Kjo mund të përfshijë ekzaminimin e nervit optik dhe gjithashtu kontrollin e shikimit tuaj periferik .

Ka shumë mënyra për të kryer një test tonometri. Le të shohim disa prej tyre në më shumë detaje.

Tonometria e aplanacionit Goldmann

Ky test përfshin përdorimin e pikave mpirëse të syve me një ngjyrë fluoreshente në to. Pasi të jepen këto, një sondë që lëshon një dritë blu më pas shtypet butësisht në sipërfaqen e syrit tuaj.

Tonometria pa kontakt

Në këtë test, një pajisje ben një fryrje të shpejtë ajri në syrin tuaj, i cili ngjesh kornenë. Forca e ajrit që kthehet matet nga pajisja dhe shndërrohet në matje të presionit intraokular.

Tono-Pen

Tono-Pen është një pajisje dore që përdoret për të prekur butësisht sipërfaqen e syrit tuaj. Për të përcaktuar presionin intraokular, ai mat forcën e nevojshme për të shtypur kornenë. 

Tonometri iCare

Ngjashëm me Tono-Pen, tonometri iCare është një pajisje dore. Gjatë testit, sonda e pajisjes do të prekë butësisht dhe shkurt kornenë tuaj për të përcaktuar presionin intraokular bazuar në shkallën e rikthimit të sondës. Ndryshe nga Tono-Pen, pikat nuk janë të nevojshme për këtë test.

Si trajtohet tensioni i syrit

 Tensioni i syrit trajtohet me pika sysh
Tensioni i syrit trajtohet me pika sysh

Tensioni i syrit trajtohet me pika sysh me recetë, të cilat ose mund të ndihmojnë që humori ujor të rrjedhë nga syri juaj ose të ulin sasinë e humorit ujor që prodhon syri juaj. Disa shembuj janë:

 • prostaglandina (travoprost, latanoprost )
 • Frenuesit e rho kinazës (netarudil)
 • oksidet nitrik (latanoprostene bunod)
 • beta bllokues ( timolol )
 • Frenuesit e anhidrazës karbonik (dorzolamide, brinzolaminde)

Ka të ngjarë që mjeku juaj i syrit të caktojë një takim pasues disa javë më vonë për të parë se si funksionojnë pikat e syrit.

Për më tepër, meqenëse hipertensioni okular rrit rrezikun e glaukomës, është e rëndësishme të ndiqni mjekun tuaj të syrit çdo 1 deri në 2 vjet për një ekzaminim të syve.

Kirurgji për hipertension okular

Për disa njerëz, me hipertension okular pikat e syve mund te mos jene zgjidhja e duhur. Në këtë rast, operacioni mund të rekomandohet për të ndihmuar në uljen e presionit intraokular.

Qëllimi i operacionit për hipertensionin okular është të krijojë një dalje që lejon që humori ujor i tepërt të rrjedhë nga syri. Kjo mund të arrihet duke përdorur një lazer ose teknika më tradicionale kirurgjikale .

Si përfundim

Hipertensioni okular është kur presioni në sy është më i lartë se normalja, por nuk ka shenja të dëmtimit glaukomatoz. Mund të ndodhë kur lëngjet që prodhohen natyrshëm nga syri juaj nuk kullojnë siç duhet.

Nje hipertension okular mund të çojë në dëmtim të nervit optik. Për shkak të kësaj, njerëzit që kanë hipertension okular janë në një rrezik më të lartë për zhvillimin e glaukomës.

Hipertensioni okular zakonisht nuk ka simptoma, kështu që ka të ngjarë që ju të mos e dini se e keni atë. Kryerja e ekzaminimeve rutinë të syve mund të ndihmojë në zbulimin dhe trajtimin e hipertensionit okular herët përpara se të shkaktojë ndonjë dëmtim ose humbje të shikimit.