Qelizat e kuqe te gjakut rrallohen nga anemia e shkaktuar nga mungesa e hekurit.

Çfarë është anemia nga mungesa e hekurit?

Anemia nga mungesa e hekurit ndodh kur keni një nivel të ulur të hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut (RBC). Hemoglobina është proteina në RBC -të tuaja që është përgjegjëse për transportimin e oksigjenit në indet tuaja.

Anemia e mungesës së hekurit është lloji më i zakonshëm i anemisë dhe ndodh kur trupi juaj nuk ka mjaftueshëm hekur mineral. Trupi juaj ka nevojë për hekur për të bërë hemoglobinë. Kur nuk ka hekur të mjaftueshëm në qarkullimin tuaj të gjakut, pjesa tjetër e trupit tuaj nuk mund të marrë sasinë e oksigjenit që i nevojitet.

Ndërsa gjendja mund të jetë e zakonshme, shumë njerëz nuk e dinë që kanë anemi nga mungesa e hekurit. Është e mundur të përjetoni simptomat për vite pa e ditur kurrë shkakun.

Te gratë, shkaku më i zakonshëm i anemisë nga mungesa e hekurit është humbja e hekurit në gjak për shkak të menstruacioneve të rënda ose shtatzënisë. Një dietë e varfër ose sëmundje të caktuara të zorrëve që ndikojnë në mënyrën se si trupi absorbon hekurin gjithashtu mund të shkaktojë anemi nga mungesa e hekurit.

Mjekët normalisht e trajtojnë gjendjen me suplemente hekuri ose ndryshime në dietë.

Simptomat e anemisë nga mungesa e hekurit

Anemia nga mungesa e hekurit ka simptoma te tilla si thonjte e holluar, lodhje etj

Simptomat e anemisë nga mungesa e hekurit mund të jenë të lehta në fillim, dhe ju as nuk mund t’i vini re ato. Sipas Shoqërisë Amerikane të Hematologjisë (ASH), shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se kanë anemi të lehtë derisa të kenë një test rutinë të gjakut.

Simptomat e anemisë së moderuar dhe të rëndë të mungesës së hekurit përfshijnë:

 • lodhje e përgjithshme                                          
 • dobësi
 • lëkurë të zbehtë
 • gulçim
 • marramendje
 • dëshira të çuditshme për të ngrënë sende që nuk janë ushqim, të tilla si akulli
 • një ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë
 • ënjtje ose dhimbje të gjuhës
 • duar dhe këmbë të ftohta
 • rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës
 • thonjtë e brishtë
 • dhimbje koke

Shkaqet e anemisë nga mungesa e hekurit

Grua shtatzene qe vuan nga anemia e shkaktuar nga mungesa e hekurit.

Sipas ASH, mungesa e hekurit është shkaku më i zakonshëm i anemisë. Ka shumë arsye pse një person mund të ketë mungesë hekuri. Kjo perfshin:

Marrja e papërshtatshme e hekurit

Ushqimi me shumë pak hekur për një kohë të gjatë mund të shkaktojë mungesë në trupin tuaj. Ushqime të tilla si mishi, vezët dhe disa perime me gjethe jeshile janë të pasura në hekur. Për shkak se hekuri është thelbësor gjatë kohës së rritjes dhe zhvillimit të shpejtë, gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël mund të kenë nevojë për ushqime edhe më të pasura me hekur në dietën e tyre.

Shtatzënia ose humbja e gjakut për shkak të menstruacioneve

Gjakderdhja e rëndë menstruale dhe humbja e gjakut gjatë lindjes janë shkaqet më të zakonshme të anemisë nga mungesa e hekurit tek gratë gjate lindjes.

Gjakderdhje e brendshme

Disa gjendje mjekësore mund të shkaktojnë gjakderdhje të brendshme, të cilat mund të çojnë në anemi nga mungesa e hekurit. Shembujt përfshijnë një ulçerë në stomakun tuaj, polipet në zorrën e trashë ose kancerin e zorrës së trashë. Përdorimi i rregullt i qetësuesve të dhimbjeve, siç është aspirina, gjithashtu mund të shkaktojë gjakderdhje në stomak.

Pamundësia për të perthithur hekurin

Disa çrregullime ose operacione që prekin zorrët gjithashtu mund të ndërhyjnë në mënyrën sesi trupi juaj perthith hekurin. Edhe nëse merrni mjaftueshem hekur në dietën tuaj, sëmundja ose kirurgjia e zorrëve, siç është bajpasi i stomakut, mund të kufizojë sasinë e hekurit që trupi juaj mund të perthithë.

Endometrioza

Nëse një grua ka endometriozë, ajo mund të ketë humbje të madhe të gjakut që ajo nuk mund ta shohë sepse është e fshehur në zonën e barkut ose legenit.

Faktoret e rrezikut nga mungesa e hekurit

Nje diete e varfer nga vitaminat, fibrat, etj shkakton anemi nga mungesa e hekurit ne te.

Anemia është një gjendje e zakonshme dhe mund të ndodhë tek burrat dhe gratë e çdo moshe dhe nga çdo grup etnik. Disa njerëz mund të jenë në rrezik më të madh të anemisë nga mungesa e hekurit sesa të tjerët, duke përfshirë:

 • gratë në moshë të lindjes së fëmijës
 • gratë shtatzëna
 • njerëzit me dietë të varfër
 • njerëzit që dhurojnë gjak shpesh
 • foshnjat dhe fëmijët, veçanërisht ata që kanë lindur para kohe ose përjetojnë një rritje të shpejtë
 • vegjetarianët që nuk e zëvendësojnë mishin me një ushqim tjetër të pasur me hekur

Nëse jeni në rrezik të anemisë nga mungesa e hekurit, bisedoni me mjekun tuaj për të përcaktuar nëse testimi i gjakut ose ndryshimet në dietë mund tju ndihmojne.

Si diagnostikohet anemia nga mungesa e hekurit

Test CBC qe mundeson diagnostikimin e anemise nga mungesa e hekurit.

Një mjek mund të diagnostikojë aneminë me teste gjaku. Kjo perfshin:

Testi i plotë i qelizave të gjakut (CBC)

Një testim i plotë i gjakut (CBC) është zakonisht testi i parë që një mjek do të përdorë. Një CBC mat sasinë e të gjithë përbërësve në gjak, duke përfshirë:

 • qelizat e kuqe të gjakut (RBC)
 • qelizat e bardha të gjakut (WBC)
 • hemoglobinës
 • hematokriti
 • trombocitet

CBC siguron informacion në lidhje me gjakun tuaj që është i dobishëm në diagnostikimin e anemisë nga mungesa e hekurit. Ky informacion përfshin:

 • niveli i hematokritit, i cili është përqindja e vëllimit të gjakut që përbëhet nga RBC
 • niveli i hemoglobinës
 • madhësia e RBC -ve tuaj

Një gamë normale e hematokritit është 34.9 deri në 44.5% për gratë e rritura dhe 38.8 deri në 50 % për burrat e rritur. Gama normale e hemoglobinës është 12.0 deri 15.5 gram për decilitër për një grua të rritur dhe 13.5 deri 17.5 gram për decilitër për një burrë të rritur.

Në aneminë nga mungesa e hekurit, nivelet e hematokritit dhe hemoglobinës janë të ulëta. Gjithashtu, qelizat e kuqe të gjakut zakonisht janë më të vogla në madhësi se zakonisht.

Një test CBC shpesh kryhet si pjesë e një ekzaminimi fizik rutinë. Është një tregues i mirë i shëndetit të përgjithshëm të një personi. Gjithashtu mund të kryhet në mënyrë rutinore para një operacioni. Ky test është i dobishëm për të diagnostikuar këtë lloj anemie sepse shumica e njerëzve që kanë mungesë hekuri nuk e kuptojnë atë.

Teste të tjera

Anemia zakonisht mund të konfirmohet me një test CBC. Mjeku juaj mund të urdhërojë teste shtesë të gjakut për të përcaktuar se sa e rëndë është anemia juaj dhe të ndihmojë në përcaktimin e trajtimeve. Ata gjithashtu mund të ekzaminojnë gjakun tuaj përmes një mikroskopi. Këto teste gjaku do të japin informacion, duke përfshirë:

 • niveli i hekurit në gjakun tuaj
 • madhësia dhe ngjyra e RBC -së tuaj (RBC -të janë të zbehtë nëse kanë mungesë hekuri)
 • nivelet tuaja të ferritinës
 • kapaciteti juaj total i lidhjes së hekurit (TIBC)

Ferritina është një proteinë që ndihmon në ruajtjen e hekurit në trupin tuaj. Nivelet e ulëta të ferritinës tregojnë ruajtje të ulët të hekurit. Një test TIBC përdoret për të përcaktuar sasinë e transferinës që mbart hekur. Transferrina është një proteinë që transporton hekur.

Disa komplete testimi në shtëpi mund të kontrollojnë nivelet e hekurit, si dhe të jenë në gjendje të kontrollojnë nivelet e ferritinës dhe TIBC.

Teste për gjakderdhje të brendshme

Nëse mjeku juaj është i shqetësuar se gjakderdhja e brendshme po shkakton aneminë tuaj, mund të nevojiten teste shtesë. Një test që mund të keni është testi okult fekal për të kërkuar gjak në feçet tuaja. Gjaku në jashtëqitjen tuaj mund të tregojë gjakderdhje në zorrën tuaj.

Mjeku juaj gjithashtu mund të kryejë një endoskopi, në të cilën ata përdorin një aparat të vogël në një tub fleksibël për të parë shtresat e traktit tuaj gastrointestinal. Një test EGD, ose endoskopia e sipërme, lejon një mjek të ekzaminojë rreshtimin e ezofagut, stomakut dhe pjesën e sipërme të zorrëve. Një kolonoskopi, ose endoskopia e poshtme, lejon një mjek të ekzaminojë mukozën e zorrës së trashë, e cila është pjesa e poshtme e zorrëve. Këto teste mund të ndihmojnë në identifikimin e burimeve të gjakderdhjes gastrointestinale.

Anemia nga mungesa e hekurit tek femrat

Femrat jane me te prirura per anemi.

Shtatzënia, gjakderdhja e rëndësishme menstruale dhe fibroidet e mitrës janë të gjitha arsyet pse gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë anemi nga mungesa e hekurit.

Gjakderdhja e rëndë menstruale ndodh kur një grua ka gjakderdhje më shumë ose më gjatë sesa gratë zakonisht gjatë menstruacioneve. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, gjakderdhja tipike menstruale zgjat 4 deri në 5 ditë dhe sasia e gjakut të humbur shkon nga 2 deri në 3 lugë. Gratë me gjakderdhje të tepërta menstruale zakonisht rrjedhin gjak për më shumë se shtatë ditë dhe humbasin dy herë më shumë gjak se zakonisht.

Sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut, rreth 20 % e grave në moshën e lindjes kanë anemi nga mungesa e hekurit. Gratë shtatzëna kanë më shumë gjasa të kenë anemi nga mungesa e hekurit sepse kërkojnë sasi më të madhe të gjakut për të mbështetur foshnjat e tyre në rritje.

Një ultratingull i legenit mund të ndihmojë një mjek të kërkojë burimin e gjakderdhjes së tepërt gjatë periudhës së një gruaje, siç janë fibroids. Ashtu si anemia e mungesës së hekurit, fibroidet e mitrës shpesh nuk shkaktojnë simptoma. Ato ndodhin kur tumoret muskulare rriten në mitër. Ndërsa zakonisht nuk janë kanceroze, ato mund të shkaktojnë gjakderdhje të rëndë menstruale që mund të çojnë në anemi nga mungesa e hekurit.

Komplikimet shëndetësore të anemisë nga mungesa e hekurit

Rrahje te shpejta ose te parregullta te zemres per shkak te anemise

Shumica e rasteve të anemisë nga mungesa e hekurit janë të lehta dhe nuk shkaktojnë komplikime. Gjendja zakonisht mund të korrigjohet lehtë. Sidoqoftë, nëse anemia ose mungesa e hekurit lihet e patrajtuar, mund të çojë në probleme të tjera shëndetësore. Kjo perfshin:

Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës

Kur jeni anemik, zemra juaj duhet të pompojë më shumë gjak për të kompensuar sasinë e ulët të oksigjenit. Kjo mund të çojë në rrahje të parregullta të zemrës. Në raste të rënda, mund të çojë në dështim të zemrës ose zmadhim të zemrës.

Komplikimet e shtatzënisë

Në raste të rënda nga mungesa e hekurit, një fëmijë mund të lindë para kohe ose me një peshë të ulët. Shumica e grave shtatzëna marrin suplemente hekuri si pjesë e kujdesit të tyre para lindjes për të parandaluar që kjo të ndodhë.

Vonesa në rritje tek foshnjat dhe fëmijët

Foshnjat dhe fëmijët që kanë mungesa të medha të hekurit mund të përjetojnë rritje dhe zhvillim të vonuar. Ata gjithashtu mund të jenë më të prirur ndaj infeksioneve.

Opsionet e trajtimit nga mungesa e hekurit

Nje diete e pasur me hekur ju ndihmon te merrni mungesat e saj trupore.

Shtesa të hekurit

Tabletat e hekurit mund të ndihmojnë në rikthimin e niveleve të hekurit në trupin tuaj. Nëse është e mundur, duhet të merrni tableta hekuri me stomakun bosh, gjë që ndihmon trupin t’i absorbojë ato më mirë. Nëse ju shqetësojnë stomakun, mund t’i merrni me ushqim. Ju mund të keni nevojë të merrni suplemente për disa muaj. Shtesat e hekurit mund të shkaktojnë kapsllëk ose jashtëqitje të zeza.

Dieta

Dietat që përfshijnë ushqimet e mëposhtme mund të ndihmojnë në trajtimin ose parandalimin nga mungesa e hekurit:

 • mish i kuq
 • perime me gjethe jeshile të errët
 • fruta të thata
 • arra
 • drithërat e fortifikuara me hekur

Përveç kësaj, vitamina C ndihmon trupin tuaj të thithë hekurin. Nëse jeni duke marrë tableta hekuri, një mjek mund të sugjerojë marrjen e tabletave së bashku me një burim të vitaminës C, të tilla si një gotë me lëng portokalli ose agrume.

Trajtimi i shkakut themelor të gjakderdhjes

Shtesat e hekurit nuk do të ndihmojnë nëse gjakderdhja e tepërt shkakton mungesë. Një mjek mund të përshkruajë pilula kontraceptive për gratë që kanë perioda të rënda. Kjo mund të zvogëlojë sasinë e gjakderdhjes menstruale çdo muaj.

Në rastet më të rënda, një transfuzion gjaku mund të zëvendësojë hekurin dhe humbjen e gjakut shpejt.

Parandalimi

Parandaluesi numer 1 i mungeses se hekurit eshte dieta e psur me vitamine C.

Kur shkaktohet nga marrja joadekuate e hekurit, anemia nga mungesa e hekurit mund të parandalohet duke ngrënë një dietë të pasur me ushqime të pasura me hekur dhe vitaminë C. Nënat duhet të sigurohen që të ushqejnë foshnjat e tyre me qumësht gjiri ose me formulë foshnjore të pasuruar me hekur.

Ushqimet e pasura me hekur përfshijnë:

 • mish, të tillë si qengji, derri, pulë dhe viçi
 • fasule
 • fara kungulli dhe kungulli
 • zarzavate me gjethe, të tilla si spinaqi
 • rrush të thatë dhe fruta të tjera të thata
 • vezë
 • ushqime deti, të tilla si molusqe, sardele, karkaleca dhe goca deti
 • drithëra të thata të fortifikuara me hekur

Ushqimet e larta në vitaminë C përfshijnë:

 • fruta të tilla si portokall, luleshtrydhe, kivi, papaja, ananas, pjepër dhe mango
 • brokoli
 • speca të kuq dhe jeshilë
 • lulelakër
 • domate
 • zarzavate me gjethe

Perspektiva për aneminë nga mungesa e hekurit

Diagnostifikimi dhe trajtimi i anemisë nga mungesa e hekurit vetë mund të rezultojë në efekte negative shëndetësore për shkak të teprise së hekurit në gjakun tuaj. Komplikimet nga shumë hekur në gjakun tuaj përfshijnë dëmtimin e mëlçisë dhe kapsllëkun. Nëse keni simptoma të anemisë nga mungesa e hekurit, flisni me mjekun tuaj në vend.