Hernia pas lindjes cezariane eshte nje crregullim i rralle por i mundur. 
Hernia pas lindjes cezariane eshte nje crregullim i rralle por i mundur. 

Hernia pas lindjes cezariane eshte nje crregullim i rralle por i mundur. Të qenit e vetëdijshme për shenjat dhe simptomat mund t’i ndihmojë femrat të marrin trajtimin e duhur mjekësor.

Një hernie që shfaqet pas operacionit quhet hernie incizionale. Operacioni cezarian është një procedurë kirurgjike që mund të krijojnë një dobësi në murin e barkut. Hernia ndodh kur një pjesë e zorrëve ose stomakut del jashtë përmes kësaj zone të dobësuar, duke krijuar fryrje.

Në këtë artikull, ne shpjegojmë se si të identifikohet hernia pas lindjes cezariane. Ne gjithashtu mbulojmë faktorët e rrezikut, trajtimin dhe shërimin.

Simptomat e një hernie pas prerjes cezariane

Simptoma kryesore e një hernie prerëse është një fryrje e pazakontë pranë ose e ngjitur në vendin e prerjes kirurgjikale. Fryrja mund të jetë e vogël sa një rrush në madhësi, ose mund të jetë shumë e madhe. Një hernie mund të ndryshojë pozicionin ose të rritet me kalimin e kohës.

Ndonjëherë nena mund të ndjejë vetëm një hernie, por shpesh është e mundur të shihet një fryrje e dukshme kur shikon stomakun. Fryrja zakonisht ka të njëjtën ngjyrë si lëkura.

Herniet mund të zhvillohen shumë vite pas operacionit. Nëse është kështu, individi mund të vërejë një fryrje përgjatë një mbresë të zbehtë.

Ndonjëherë një hernie bëhet e mbytur, ose e ngushtuar. Kjo mund të ndodhë nëse indet e hernizuara bllokohen ose mbyllen. Një hernie e mbytur do të ndërpresë furnizimin me gjak të organeve vitale në stomak, duke përfshirë edhe zorrët.

Simptomat e hernies se mbytur

Simptomat e një hernie të mbytur përfshijnë :

  • dhimbje në stomak
  • ndjeshmëri ose dhimbje në ose afër hernies
  • nauze dhe të vjella
  • skuqje dhe ënjtje të stomakut

Një hernie e mbytur është një urgjencë mjekësore. Kushdo që përjeton dhimbje ose probleme gastrointestinale pas një seksioni cezarian duhet të drejtohet ne urgjence.

A eshte hernia pas lindjes cezariane e zakonshme?

Hernia pas lindjes cezariane eshte e rralle.

Një studim i vitit 2014 me 642,578 gra në Australi zbuloi se vetëm 0.2 për qind e pjesëmarrësve kishin nevojë për një riparim hernie. Mundësia e operacionit të riparimit të hernies rritej me numrin e seksioneve cezariane.

Një tjetër studim në Danimarkë doli ne perfundimin  se 0.2 përqind e grave që kishin një prerje cezariane kishin nevojë për një riparim hernie brenda 10 viteve. Rreziku ishte më i lartë në 3 vitet e para pas lindjes.

Diagnoza

Një mjek zakonisht duhet të jetë në gjendje të diagnostikojë një hernie duke ekzaminuar zonën. Ndonjëherë një hernie është e dukshme vetëm në pozicione të caktuara, ose kur kollitet, kështu që një mjek mund të prekë prerjen dhe t’i kërkojë individit të përkulet përpara ose të kollitet.

Mjekimi

Kur një hernie mbytet, ajo kërkon kirurgji urgjente.

Një femer mund të ketë nevojë gjithashtu për trajtim për efektet anësore të një hernie komplekse, të cilat mund të përfshijnë perforime të zorrëve ose infeksione. Ata mund të kërkojnë kirurgji shtesë, antibiotikë ose monitorim në spital.

Edhe nëse një hernie ende nuk është mbytur, shumica e mjekëve ende rekomandojnë heqjen për të parandaluar që kjo të ndodhë në të ardhmen. Ky lloj operacioni quhet kirurgji zgjedhore dhe njerëzit mund ta planifikojnë atë sipas volitshmërisë së tyre.

Heqja e hernies urgjente kërkon anestezi të përgjithshme. Personi do të jetë plotësisht në gjumë dhe i pavetëdijshëm për atë që po ndodh. 

 Një kirurg mund të kryejë heqjen e hernies ose përmes një prerjeje në stomak ose kirurgjisë së vrimës së çelësit, e quajtur gjithashtu kirurgji laparoskopike. Kirurgjia laparoskopike përdor një prerje të vogël, shpesh në bark. Këto prerje priren të shërohen më shpejt dhe të lejojnë një rikuperim më të shpejtë.

Rimëkëmbja

Rimekembja nga nje hernie
Rimekembja nga nje hernie

Shumica e njerëzve shërohen shpejt nga operacioni i riparimit të hernies. Përveç nëse hernia ishte e madhe ose komplekse,nenat  zakonisht janë në gjendje të ecin përreth dhe të shkojnë në shtëpi ditën e operacionit. Përjetimi i dhimbjes dhe ndjeshmërisë pas procedurës është normale.

Qëndrimi aktiv pas operacionit mund të ndihmojë në përshpejtimin e shërimit dhe zvogëlimin e rrezikut të komplikimeve të tilla si mpiksja e gjakut.

Femrat qe punojnë në zyra zakonisht mund të kthehen në punë brenda një ose dy javësh. Ato që punojnë në mjedise më të vështira fizikisht mund të kenë nevojë të presin më gjatë. Një mjek do të diskutojë kohën e rikuperimit dhe kufizimet me individin përpara operacionit.

Faktoret e rrezikut

 Hernia pas nje lindje cezariane priret te kete nje rrezik me te larte prej disa faktoresh. Rreziku për të pasur një hernie është më i lartë tek gratë që kanë disa seksione cezariane. Sipas një studimi të vitit 2014 , të kesh dy seksione cezariane e bën një hernie tre here me më shumë gjasa, ndërsa të kesh pesë seksione cezariane e rrit rrezikun gjashtëfish.

Një hernie mund të shfaqet në çdo kohë pas seksionit C, por ka më shumë gjasa te ndoshe tre vjet pas operacionit.

Femrat që kanë një histori hernie abdominale mund të kenë më shumë gjasa të përjetojnë një hernie pas kryerjes së një seksioni cezarian, pasi mund të ketë një dobësi ekzistuese në murin e barkut. Megjithatë, për shkak se herniet janë të rralla, asnjë hulumtim i kohëve të fundit nuk ka treguar një lidhje të drejtpërdrejtë midis hernieve të mëparshme dhe gjasave të një hernie shtesë.

Komplikimet nga hernia pas lindjes cezariane

Në disa raste, një hernie e vogël mund të shërohet vetë. Megjithatë, ekziston rreziku që hernia të bllokohet ose të mbytet, kështu që është thelbësore të kërkoni kujdes mjekësor.

Komplikacioni kryesor nga hernia pas lindjes cezariane është mbytja, e cila mund të jetë kërcënuese për jetën. Mund të shkaktojë probleme të tilla si:

  • zorrë te shpuara
  • bllokime zorrësh
  • gjakderdhje e brendshme
  • lëngje në zgavrën e barkut

Disa femra bien në shok kur përjetojnë një hernie të mbytur. Nenat që presin një operacion elektiv për një hernie duhet të pyesin mjekun e tyre për shenjat dhe simptomat paralajmëruese të një hernie të mbytur. Nëse përjetojnë ndonjë nga këto, ato duhet të kërkojnë kujdes mjekësor urgjent.

Perspektiva dhe shkalla e përsëritjes

Riparimi kirurgjik nga hernia pas lindjes cezariane është zakonisht efektiv, por femrat duhet të diskutojnë mundësinë e përsëritjes me një mjek.

Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) , femrat që tentojnë një lindje vaginale pas një seksioni cezarian të mëparshëm kanë një shans 60-80 për qind për sukses. Prandaj, një person i cili është i shqetësuar për të përjetuar një hernie tjetër mund të preferojë të shmangë operacionin dhe në vend të kësaj të provojë një lindje vaginale.

Herniet janë të rralla pas një seksioni cezarian, kështu që ka pak të dhëna në dispozicion për shkallën e përsëritjes. Nuk është e mundur të parashikohet nëse një person do të zhvillojë ose jo një hernie tjetër.

Me kujdesin e duhur, shumica e njerëzve shërohen nga herniet incizionale pas një seksioni C. Shumica do të jenë në gjendje të kenë lindje të shëndetshme të mëvonshme dhe lindja vaginale mund të jetë e mundur.