Sa zgjat menopauza dhe simptomat e saj?

Informacion i përgjithshëm

Sa zgjat menopauza? Menopauza është një pjesë normale dhe natyrale e plakjes.

Ndërsa hyni në të 40 -tat, trupi juaj ka të ngjarë të prodhojë gjithnjë e më pak estrogjen derisa të mos keni më menstruacione. Pasi të keni ndërprerë menstruacionet dhe nuk keni pasur perioda për 12 muaj. do të keni arritur menopauzën. Por sa zgjat menopauza?

Menopauza natyrore, e cila ndodh pa ndërhyrjen mjekësore, ndodh në tre faza:

 • perimenopauza
 • menopauzë
 • postmenopauza

Shumë njerëz e ngatërrojnë menopauzën me perimenopauzën. Perimenopauza është faza kur një grua fillon të kalojë në menopauzë. Disa simptoma të zakonshme të fazës perimenopauzale përfshijnë:

 • afshet e nxehta
 • djersitje nate
 • thatësi vaginale

Gjatë perimenopauzës, trupi juaj fillon të prodhojë më pak estrogjen. Kjo vazhdon deri në një ose dy vitet e fundit të perimenopauzës derisa nivelet e hormoneve tuaja të bien me shpejtësi. Perimenopauza mund të fillojë deri në 10 vjet para se të hyni në menopauzë. Shpesh fillon në të 40 -tat, por disa gra hyjnë në perimenopauzë në të 30 -at e tyre. Sa zgjat menopauza?

Mjekët do të përcaktojnë që keni arritur menopauzën kur nuk keni pasur perioda për 12 muaj rresht. Pas kësaj, ju do të hyni në fazën e postmenopauzës.

Nëse ju janë hequr vezoret ne menyre kirurgjikale, do të përjetoni menopauzë “të papritur”.

Sa zgjat menopauza duke ditur simptomat e saj?

Menopauza mund te zgjase mesatarisht 4 vite.

Simptomat e menopauzës mund të zgjasin mesatarisht katër vjet. Simptomat që lidhen me faktin sa zgjat menopauza gradualisht do të lehtësohen gjatë menopauzës dhe postmenopauzës. Gratë që kanë kaluar një vit të tërë pa perioda konsiderohen postmenopauzale.

Afshet e nxehta janë një simptomë e zakonshme e perimenopauzës. Një studim zbuloi se afshet e nxehta të moderuara deri të rënda mund të vazhdojnë gjatë periudhës së menopauzës dhe të zgjasin për një mesatare prej 10.2 vitesh. Kjo është më e gjatë se afati kohor i pranuar përgjithësisht për kohëzgjatjen e afsheve të nxehta.

Hulumtuesit gjithashtu zbuluan se gratë me ngjyre dhe gratë me peshë mesatare përjetojnë afshe të nxehta për një periudhë më të gjatë sesa gratë që konsiderohen mbipeshë.

Është e mundur që një grua të përjetojë menopauzën para moshës 55 vjeç. Menopauza e hershme ndodh tek gratë që kalojnë menopauzën para se të jenë 45 vjeç. Konsiderohet menopauza e parakohshme nëse jeni në menopauzë dhe jeni 40 vjeç ose më i ri.

Menopauza e hershme ose e parakohshme mund të ndodhë për shumë arsye. Disa gra mund të kalojnë menopauzën e hershme ose të parakohshme për shkak të ndërhyrjes kirurgjikale, si një histerektomi. Gjithashtu mund të ndodhë nëse vezoret dëmtohen nga kimioterapia ose kushte dhe trajtime të tjera.

Simptomat e menopauzës dhe sa zgjat menopauza

Simptomat kryesore te menopauzes

Image from: www.invitra.com

Do të përjetoni një mori simptomash gjatë kalimit të perimenopauzës (për shembull, periodat tuaja bëhen të parregullta). Frekuenca, intensiteti dhe kohëzgjatja e simptomave ndryshojnë shumë nga personi në person gjatë perimenopauzës dhe ndërsa i afroheni menopauzës.

Një herë në menopauzë (nuk keni pasur perioda për 12 muaj) dhe pas postmenopauzës, simptomat qe tregojne sa zgjat menopauza, mund të vazhdojnë për një mesatare prej katër deri në pesë vjet, por ato ulen në frekuencë dhe intensitet. Disa gra raportojnë se simptomat e tyre zgjasin më shumë.

Simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Afshet e nxehta. Këto ju bëjnë të ndjeni një rritje të papritur të ngrohtësisë në fytyrën tuaj dhe pjesën e sipërme të trupit. Ato mund të zgjasin nga disa sekonda në disa minuta ose më gjatë. Afshet e nxehta mund të ndodhin disa herë në ditë ose disa herë në muaj.
 • Djersitje naten. Afshet e nxehta gjatë gjumit mund të rezultojnë në djersitje gjatë natës. Djersitjet e natës mund t’ju zgjojnë dhe t’ju bëjnë të ndiheni të lodhur gjatë ditës.
 • Blicet e ftohta. Ju mund të përjetoni të dridhura, këmbë të ftohta dhe dridhje pasi trupi juaj të ftohet nga një afsh i nxehtë.
 • Ndryshimet vaginale. Tharja vaginale, siklet gjatë seksit, epsh i ulët dhe një nevojë urgjente për të urinuar janë simptoma të sindromës gjenitourinare të menopauzës (GSM).
 • Ndryshimet emocionale. Këto mund të përfshijnë depresion të butë, ndryshime të humorit dhe nervozizëm.
 • Problem me gjumin. Problemet e gjumit të tilla si pagjumësia mund të ndodhin për shkak të djersitjes së natës.

Simptoma te tjera qe tregojne sa zgjat menopauza

Simptoma të tjera të perimenopauzës mund të përfshijnë:

 • butësia e gjirit
 • cikle më të rënda ose më të lehta
 • përkeqësimi i sindromës premenstruale (PMS)
 • lëkurë të thatë

Disa gra gjithashtu mund të përjetojnë:

 • dhimbje koke
 • dhimbje të muskujve dhe nyjeve
 • çështjet e fokusit dhe kujtesës
 • humbja ose rrallimi i flokëve
 • shtim në peshë

Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma shtesë, vizitoni mjekun tuaj për të përjashtuar shkaqe të tjera.

Ju mund të përjetoni ndonjë nga këto simptoma, qe tregojne sa zgjat menopauza, gjatë periudhës së menopauzës. Por afshet e nxehta zakonisht ndodhin në fillimin e menenopauzës.

Sa zgjat menopauza nese menaxhohen simptomat?

Kalimi i perimenopauzës dhe menopauzës mund të jetë i pakëndshëm dhe ndonjëherë i dhimbshëm per aq sa zgjat menopauza për shumë gra. Por është një pjesë normale dhe e menaxhueshme e plakjes. Këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat tuaja dhe te dini sa zgjat menopauza.

Afshet e nxehta

Afshet e nxehta te nje gruaje gjate menopauzes

Provoni këto opsione për t’ju ndihmuar të parandaloni dhe menaxhoni afshet e nxehta:

 • Identifikoni dhe shmangni shkaktarët e nxehtësisë si ushqimet pikante ose alkooli.
 • Përdorni një ventilator në punë ose në shtëpi.
 • Merrni kontraceptivë oralë me doza të ulëta nëse keni ende perioda.
 • Merrni frymë ngadalë dhe thellë kur fillon një afsh i nxehtë.
 • Hiqni disa shtresa të veshjeve kur ndjeni një afsh të nxehtë.

Thatësi vaginale

Thatesi vaginale ne menopauze

Tharja vaginale mund të menaxhohet duke përdorur një lubrifikant me bazë uji, pa recetë (OTC) gjatë seksit ose duke përdorur një hidratues vaginal OTC të përdorur çdo dite per disa ditë rresht. Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe për të ndihmuar në siklete më të rënda vaginale.

Nëse ngurroni të përfshiheni në marrëdhënie me partnerin tuaj, shihni mjekun tuaj.

Problemet e gjumit dhe ndryshimet e humorit

Sa zgjat menopauza qe shkakton probleme me gjumin?

Provoni këto opsione për të shmangur problemet e gjumit:

 • Shmangni ushqimet e renda, pirjen e duhanit, kafen ose kafeinën pas mesditës.
 • Shmangni gjumin gjatë ditës.
 • Shmangni stërvitjen ose alkoolin afër kohës së gjumit.
 • Pini qumësht të ngrohtë ose çaj të ngrohtë pa kafeinë para gjumit.
 • Flini në një dhomë të errët, të qetë dhe të ftohtë.
 • Trajtoni afshet e nxehta për të përmirësuar gjumin.

Lehtësimi i stresit, ushqyerja e duhur dhe qëndrimi aktiv fizik mund të ndihmojë me ndryshimet e humorit dhe problemet e gjumit. Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe për të ndihmuar me ndryshimet e humorit.

Ju duhet të flisni me mjekun tuaj për menaxhimin e simptomave tuaja gjate kohes sa zgjat menopauza dhe për të përjashtuar gjendje të tjera që mund të shkaktojnë simptomat tuaja, si depresioni ose astma. Është gjithashtu e dobishme të bashkoheni në një grup mbështetës për gratë në menopauzë në mënyrë që të keni një vend të sigurt për të ndarë shqetësimet dhe çështjet tuaja.

Trajtime shtesë

Terapi hormonale ne menopauze

Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë terapi hormonale në menopauzë (MHT) për të ndihmuar në trajtimin e simptomave tuaja. MHT (e njohur dikur si terapi zëvendësuese e hormoneve, ose HRT) mund të lehtësojë:

 • afshet e nxehta
 • djersitje nate
 • probleme me gjumin
 • nervozizëm
 • thatësi vaginale

MHT gjithashtu mund të ndihmojë në ngadalësimin e dhimbjes së kockave dhe zvogëlimin e ndryshimeve të humorit dhe simptomave të lehta depresive. Efektet anësore të MHT përfshijnë:

 • gjakderdhje vaginale
 • fryrje
 • ënjtje ose ndjeshmëri të gjirit
 • dhimbje koke
 • ndryshimet e humorit
 • te vjella

Studimet tregojnë se gratë që marrin MHT janë në rrezik të shtuar nga sulmi në zemër, goditje në tru dhe mpiksje gjaku. Rreziqet janë të ngjashme për gratë që përdorin pilula kontraceptive dhe unaza. Sidoqoftë, gratë që marrin MHT janë më të moshuara dhe rreziqet rriten me moshën.

Shumë gra nuk mund të marrin MHT për shkak të një sëmundjeje të mëparshme siç është kanceri ose sepse marrin ilaçe të tjera.

Hulumtimet shtesë zbuluan se rreziku i marrjes së kancerit të gjirit mund të rritet me pesë ose më shumë vjet të përdorimit të vazhdueshëm të MHT (të estrogjenit me progestogjen, jo vetëm estrogjenit).

Gratë që kanë hequr mitrën do të përdorin terapi vetëm me estrogjen.

Bisedoni me mjekun tuaj për të mësuar më shumë rreth terapisë hormonale para se të merrni një vendim për ta përdorur atë.

Kur të kërkoni ndihmë

Konsulte me mjekun/en rreth simptomave dhe sa zgjat menopauza

Është e zakonshme dhe normale të përjetoni perioda të parregullta kur jeni në menopauzë.

Sidoqoftë, kushte të tjera, si sindroma e vezoreve policistike (PCOS) ose kanceri i qafës së mitrës, gjithashtu mund të shkaktojnë gjakderdhje të parregullt. Vizitoni mjekun tuaj për të përjashtuar shkaqe të tjera nëse:

 • papritmas përjetoni cikle shumë të rënda me mpiksje gjaku
 • keni cikel që zgjat më shumë se zakonisht
 • njollë ose gjakderdhje pas seksit
 • njollë ose rrjedh gjak pas menstruacioneve
 • kanë periudha afër njëra -tjetrës

Osteoporoza dhe sëmundjet e zemrës janë rreziqe afatgjata shëndetësore të lidhura me faktin sa zgjat menopauza. Kjo sepse estrogjeni luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e eshtrave dhe zemrës suaj. Pa estrogjen, ju jeni në një rrezik në rritje për të dy sëmundjet.

Ju jeni gjithashtu në një rrezik në rritje të infeksioneve të traktit urinar sepse menopauza mund të shkaktojë që uretra juaj të bëhet e thatë, e irrituar ose e përflakur. Infeksionet vaginale gjithashtu mund të ndodhin më shpesh sepse vagina juaj është bërë më e thatë dhe më e hollë.

Raportoni simptomat e menopauzës kur vizitoni mjekun. Merrni vlerësimin nga mjeku juaj nëse vazhdoni të keni simptoma të menopauzës që janë të padurueshme ose zgjasin më shumë se pesë vjet pas menstruacioneve të fundit.

Përfitimet e menopauzës

Anet pozitive te menopauzes

Edhe pse mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme per aq kohe sa zgjat menopauza për disa gra, ky proces natyror gjithashtu ka anët e saj pozitive. Ka disa përfitime të mundshme të menopauzës që duhen marrë parasysh:

 • Një perspektivë pozitive. Studimi i Shëndetit të Grave në Massachusetts, një nga studimet më të mëdha që u përqëndrua në gratë e moshës së mesme, zbuloi se shumica e grave kishin qëndrime dërrmuese pozitive ose neutrale ndaj menopauzës. Shumica e grave nuk kërkojnë ndihmë nga jashtë për menopauzën.
 • Asnjë ndryshim në shëndetin ose sjelljet shëndetësore. I njëjti studim zbuloi se shëndeti dhe sjelljet shëndetësore të grave nuk ka gjasa të ndryshojnë me menopauzën. Kjo do të thotë nëse tashmë drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme, ka të ngjarë të qëndroni me të.
 • Urtësia e përvojës. Menopauza shkon paralelisht me plakjen, e cila mbart me vete vlerën e përvojës së jetës. Psikologia Sylvia Gearing, PhD, tha për Monitorin e Psikologjisë të Shoqatës Amerikane të Psikologjisë se, në përvojën e saj, gratë në menopauzë kanë rritur “qartësinë, vendosmërinë, inteligjencën emocionale” dhe pozitive të tjera.
 • Asnjë menstruacion. Disa grave u pëlqen që menstruacionet përfundojnë me menopauzën, veçanërisht nëse kanë përjetuar perioda të rënda, ngërçe ose PMS. Pasi të përfundojë cikli juaj mujor, nuk ka nevojë të blini tampon ose produkte të tjera menstruale.

Nuk ka nevojë për kontroll të lindjeve pas mungesës së periodave për një vit.

Ende është e mundur të mbetesh shtatzënë gjatë perimenopauzës, kështu që mos e braktis menjëherë kontrollin e lindjeve. Pas një viti pa ciklin tuaj, është pranuar përgjithësisht se shtatzënia nuk është e mundur pa ndërhyrjen mjekësore, e cila mund të jetë një lehtësim për disa gra.

Ju ende do të keni nevojë të mbroheni nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme.

Permbledhje

Jeta pas menopauzës nuk është shumë e ndryshme nga jeta gjatë viteve tuaja riprodhuese. Mos harroni të hani siç duhet, të stërviteni dhe të merrni kujdes shëndetësor rutinë, përfshirë ekzaminimet dentare dhe ato të syve.

Kur dhe sa zgjasin simptomat e menopauzës ndryshojnë për secilin individ. Është e zakonshme që këto simptoma gjatë gjithë kohës së perimenopauzës dhe në postmenopauzë të zgjasin rreth shtatë vjet.

Një dietë ushqyese dhe stërvitje e rregullt do t’ju ndihmojnë të mbani kocka të forta, ndërsa vizitat e rregullta te mjeku do t’ju ndihmojnë të kapni problemet herët.