Simptomat e Covid
Simptomat e Covid

Koronaviruset janë një familje e larmishme virusesh që mund të shkaktojnë infeksion si te njerëzit ashtu edhe te kafshët.Disa lloje të koronaviruseve shkaktojnë sëmundje të lehta të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes tek njerëzit. Të tjerë, si SARS-CoV dhe MERS-CoV, mund të shkaktojnë sëmundje më të rënda të frymëmarrjes.Në fund të vitit 2019, një koronavirus i ri i quajtur SARS-CoV-2 u shfaq në Kinë. Që atëherë, ky virus është përhapur në shumë vende të tjera në mbarë botën. Një infeksion SARS-CoV-2 shkakton një sëmundje të frymëmarrjes të quajtur COVID-19 .

COVID-19 mund të ketë komplikime potencialisht serioze, të tilla si probleme me frymëmarrjen dhe pneumoni. Për shkak të kësaj, është e rëndësishme të jeni në gjendje të njihni simptomat e Covid.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë per simptomat e Covid, si ndryshojnë ato nga kushtet e tjera të frymëmarrjes dhe çfarë duhet të bëni nëse mendoni se jeni prekur nga virusi.

Cilat janë simptomat e COVID-19?

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), periudha mesatare e inkubacionit për SARS-CoV-2 është4 deri në 5 ditë. Sidoqoftë, mund të shkoje nga 2 deri në 14 ditë.

Jo të gjithë me një infeksion SARS-CoV-2 do të ndihen keq. Është e mundur që të kesh virus dhe të mos shfaqësh simptoma. Kur simptomat e Covid janë të pranishme, ato zakonisht janë të lehta dhe zhvillohen ngadalë.

Simptomat më të zakonshme janë:

Disa njerëz me COVID-19 ndonjëherë mund të përjetojnë simptoma shtesë, të tilla si:

Ndikimi i simptomave të frymëmarrjes

Disa vëzhgime sugjerojnë se simptomat e Covid sa i perket frymëmarrjes mund të përkeqësohen në javën e dytë të sëmundjes. Kjo duket të ndodhë pas rreth 8 ditesh.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 1 në 5 persona me COVID-19 sëmuren rëndë.

Këta individë mund të zhvillojnë pneumoni të rëndë ose dështim të frymëmarrjes . Ata mund të kenë nevojë për oksigjen ose ventilim mekanik .

Simptomat e urgjencës

 Simptomat e Covid
Simptomat e Covid

Simptomat e Covid që duhet të nxisin një vizitë të menjëhershme në dhomën e urgjencës përfshijnë:

 • vështirësi në frymëmarrje
 • dhimbje të vazhdueshme në gjoks ose presion në gjoks
 • konfuzion
 • vështirësi për t’u zgjuar ose për të qëndruar zgjuar
 • cianozë, e cila shkakton buzët blu ose një fytyrë blu

Simptomat e COVID-19 zakonisht shfaqen me këtë

Si ndryshojnë simptomat e COVID-19 nga simptomat e ftohjes?

Koronaviruset janë në fakt një nga llojet e shumta të viruseve që mund të shkaktojnë ftohjen e zakonshme .

Në fakt, vlerësohet se përbëjnë katër lloje të koronaviruseve njerëzore 10 deri në 30 për qindr e infeksioneve të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes tek të rriturit.

Disa simptoma të ftohjes së zakonshme janë:

Si mund ta dalloni nëse keni një të ftohtë apo COVID-19? Merrni parasysh simptomat tuaja. Dhimbja e fytit dhe rrjedhja e hundës janë zakonisht shenjat e para të një ftohjeje. Këto simptoma janë më pak të zakonshme me COVID-19.

Për më tepër, ethet nuk janë aq të zakonshme me një ftohje.

Si ndryshojnë simptomat e COVID-19 nga simptomat e gripit?

Ju mund të keni dëgjuar se COVID-19 krahasohet me gripin , një sëmundje e zakonshme sezonale e frymëmarrjes. Si mund të dalloni simptomat e këtyre dy infeksioneve?

Së pari, simptomat e gripit shpesh shfaqen papritur, ndërsa simptomat e COVID -19 duket se zhvillohen më gradualisht.

Simptomat e zakonshme të gripit përfshijnë:

 • ethe
 • të dridhura
 • kollë
 • lodhje
 • rrufë ose hunde te bllokuara
 • dhimbje të fytit
 • dhimbje koke
 • dhimbje trupi
 • të vjella ose diarre

Siç mund ta shihni, ka shumë mbivendosje në simptoma midis COVID-19 dhe gripit. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se shumë simptoma të zakonshme të gripit vërehen më rrallë në rastet e COVID-19.

Dallimet midis gripit dhe COVID-19

Disa ndryshime të dukshme midis gripit dhe COVID-19 janë:

 • Gripi ka një periudhë inkubacioni më të shkurtër se ajo e COVID-19.
 • COVID-19 është më ngjitës dhe transmetohet më shpejt se gripi.
 • Përqindja e të rriturve që zhvillojnë simptoma ose komplikime serioze duket më e lartë për COVID-19 sesa për gripin.
 • COVID-19 duket se prek fëmijët me më pak frekuencë sesa gripi. 

Si ndryshojnë simptomat e COVID-19 nga simptomat e etheve të barit?

Ethet e barit, e quajtur gjithashtu rinitit alergjik, është një gjendje tjetër që mund të shkaktojë simptoma të frymëmarrjes. Është rezultat i ekspozimit ndaj alergeneve në mjedisin tuaj, si p.sh.

Simptomat e etheve të barit përfshijnë:

Një nga simptomat dalluese të etheve të barit është kruajtja, e cila nuk vërehet në COVID-19. Për më tepër, ethet e barit nuk shoqërohen me simptoma të tilla si ethe ose gulçim.

Çfarë duhet të bëni nëse mendoni se keni simptoma të COVID-19?

 Simptomat e Covid
Simptomat e Covid

Nëse mendoni se keni simptomat e COVID-19, ja çfarë duhet të bëni :

 • Monitoroni simptomat tuaja. Jo të gjithë me COVID-19 kërkojnë shtrimin në spital. Sidoqoftë, mbajtja e simptomave tuaja është e rëndësishme pasi ato mund të përkeqësohen në javën e dytë të sëmundjes.
 • Kontaktoni mjekun tuaj. Edhe nëse simptomat tuaja janë të lehta , është ende një ide e mirë të telefononi mjekun tuaj për t’i bërë të ditur për simptomat tuaja dhe çdo rrezik të mundshëm të ekspozimit.
 • Testohuni. Mjeku juaj mund të punojë me autoritetet lokale shëndetësore dhe CDC për të vlerësuar simptomat tuaja dhe rrezikun për ekspozim për të përcaktuar nëse keni nevojë të testoheni për COVID-19 .
 • Qëndroni të izoluar. Planifikoni të izoloheni në shtëpi derisa infeksioni juaj të jetë pastruar. Mundohuni të qëndroni të ndarë nga njerëzit e tjerë në shtëpinë tuaj. Përdorni një dhomë gjumi dhe banjë të veçantë nëse është e mundur.
 • Kërkoni kujdes. Nëse simptomat tuaja përkeqësohen, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Sigurohuni që të telefononi përpara para se të mbërrini në një klinikë ose spital. Vishni një maskë për fytyrën, nëse është e mundur.

Cilët janë faktorët e rrezikut për koronavirusin e ri?

Ju jeni në një rrezik të shtuar për t’u prekur nga SARS-CoV-2 nëse:

jetoni ose udhëtoni në një zonë ku COVID-19 është i përhapur ose ku ndodh transmetimi në komunitet

në kontakt të ngushtë me dikë që ka një infeksion të konfirmuar

Nje burim i besuar thotë se të rriturit e moshës 65 vjeç e lart janë më të rrezikuar nga sëmundje të rënda, siç janë njerëzit me kushtet e mëposhtme kronike shëndetësore:

Çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten nga koronavirusi i ri?

Vishni një maskë

Rekomandohet te vendosni nje maske dhe te mbani distance nga te tjerët.Kjo do të ndihmojë në ngadalësimin e transmetimit të virusit nga njerëzit pa simptoma ose njerëzit që nuk e dinë se e kanë kontraktuar virusin.

Mbulesat e fytyrës ose maskat duhet të vishen gjatë kohës që vazhdoni të praktikoni distancimin fizik. 

Ndiqni këshillat e mëposhtme për të ndihmuar në mbrojtjen e vetes dhe të të tjerëve nga një infeksion Covid:

Lani duart. Sigurohuni që të lani duart shpesh me sapun dhe ujë të ngrohtë. Nëse ato nuk janë të disponueshme, përdorni një dezinfektues duarsh me bazë alkooli.

Shmangni prekjen e fytyrës. Nëse prekni fytyrën ose gojën kur nuk i keni larë duart, mund ta transferoni virusin në këto zona dhe potencialisht të sëmureni.

Mbani distancën. Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që janë të sëmurë. Nëse jeni rreth dikujt që kollitet ose teshtin, përpiquni të qëndroni të paktën 6 metra larg.

Te tjera

Mos i ndani sendet personale. Ndarja e sendeve si enët e ngrënies dhe gotat e pijes mund të transmetojë virusin.

Mbuloni gojën kur kolliteni ose teshtini. Mundohuni të kolliteni ose teshtini në kthesën e bërrylit tuaj ose në një shami. Sigurohuni që të hidhni menjëherë çdo faculetë të përdorur.

Qëndroni në shtëpi nëse jeni të sëmurë. Nëse jeni tashmë i sëmurë, planifikoni të qëndroni në shtëpi derisa të shëroheni.

Sipërfaqet e pastra. Përdorni sprej ose peceta për pastrimin e shtëpisë për të pastruar sipërfaqet me prekje të lartë , të tilla si dorezat e dyerve, tastierat dhe tavanet.

Vaksinohuni. Merrni një vaksinë kur një të jetë e disponueshme për ju në zonën tuaj.

Mbani veten të informuar rreth Covid.

 Cili është përfundimi?

Simptomat e COVID-19 janë ethet, kolla, lodhja dhe gulçimi.Meqenëse COVID-19 mund të bëhet serioz, është e rëndësishme të dalloni se si simptomat e tij ndryshojnë nga kushtet e tjera. 

Ju mund ta bëni këtë duke marrë parasysh me kujdes simptomat tuaja, zhvillimin e tyre dhe rrezikun tuaj për ekspozim ndaj SARS-CoV-2.

Nëse mendoni se keni COVID-19, telefononi mjekun tuaj. Ata mund të ndihmojnë në përcaktimin nëse keni nevojë të testoheni.

Planifikoni të qëndroni në shtëpi derisa të jeni shëruar, por gjithmonë kërkoni trajtim urgjent nëse simptomat tuaja fillojnë të përkeqësohen.

Derisa një vaksinë të jetë gjerësisht e disponueshme, masat e thjeshta mund të ndihmojnë në mbrojtjen tuaj dhe të tjerëve.

Këto përfshijnë gjëra të tilla si:

 • larja e shpeshtë e duarve
 • qëndrimi në shtëpi